עולם חדש: נתן חץ גייס חצי מיליארד שקל בריבית אפס
PSP השוויצרית, החברה־הבת של אלוני חץ, גייסה בבורסת ציריך אג"ח בריבית אפסית וללא ביטחונות. הודות לסביבת הריבית הנמוכה, בעוד שבע שנים תחזיר חברת הנדל"ן המניב לציבור השוויצרי את אותו סכום שלוותה
"ברוכים הבאים לעולם החדש של ריבית אפסית", כתב אתמול בבוקר נתן חץ, בעל השליטה באלוני חץ הישראלית, למספר מנהלי השקעות בישראל. הסיבה לדברים היא הנפקה של החברה־הבת (12.2%) PSP השוויצרית, שהשלימה בסוף השבוע גיוס אג"ח של חצי מיליארד שקל (125 מיליון פרנק שוויצרי) בבורסת ציריך - וזאת בריבית קופון של 0%, ואפילו ללא ביטחונות.
- נתן יורה חץ שוביניסטי לכיוון סלינגר
- אלוני חץ רכשה ממגדל מניות אמות ב-145 מיליון שקל
- אלוני חץ זינקה ב־2,775% ועדיין נסחרת בדיסקאונט
חברת PSP, שמחזיקה בנדל"ן מניב בציריך ובג'נבה, מגייסת מעת לעת כסף בבורסת שוויץ. אלא שהמכרז שביצעה מול הגופים המוסדיים המקומיים נסגר בריבית אפס. כלומר, החברה לקחה היום את הכסף מהציבור השוויצרי והיא תחזיר להם אותו בעוד שבע שנים (תקופת הפירעון) - כפי שהוא, ללא ריבית.
"עוד מעט ישלמו לנו כסף כדי לשמור כסף עבור המשקיעים", התלוצץ חץ עם מנהלי ההשקעות הישראליים. אלא שבצחוק של חץ יש ניצנים של אמת. ממשלות רבות בעולם מנפיקות היום אג"ח בריבית אפסית ואף שלילית. במצב כזה, המשקיעים מעניקים למדינות הלוואה ומצפים מהן לשלם להם בחזרה פחות ממה שהעניקו, בדיוק כפי שתיאר חץ.
אטרקטיביות וריבית שלילית על פיקדונות
הסיבה העיקרית לכך שהחברה־הבת PSP גייסה את האג"ח שלה בריבית אפסית היא הריבית השלילית שמנהיגה שוויץ על הפיקדונות בבנקים שלה. בינואר 2015 ביטלה המדינה את שער הרצפה של הפרנק השוויצרי, שעמד על 1.2 פרנק ליורו. מהלך זה גרר ייסוף חד בשער הפרנק השוויצרי. לפיכך הוחלט בינואר 2016 כי שוויץ תטיל ריבית שלילית בגובה 0.75% על הפיקדונות. זאת משום שככל שהריבית במדינה נמוכה יותר, כך מגיעים אליה פחות משקיעים חיצוניים והביקוש למטבע יורד, ולכן הוא נחלש.
נוצר היום מצב שבו אזרחי שוויץ מעדיפים לרכוש אגרות חוב בתשואה שלילית של 0.5% על פני החלופה - השארת הכספים שלהם בבנקים, בחירה שתעלה להם בריבית שלילית של 0.75% בשנה.
סיבה נוספת לגיוס בריבית אפסית היא האטרקטיביות של שוויץ, שנחשבת לאחת מהכלכלות החזקות בעולם. המדינה מדורגת במקום השמיני בעולם מבחינת תל"ג לנפש, בעלת שיעור אבטלה נמוך של 5.3%, דירוג אשראי מושלם של AAA ויחס חוב ממשלתי לתוצר של 3% בלבד.
כל אלה מושכים אליה משקיעים מכל העולם, ביקוש שהופך את האג"ח שלה לאטרקטיביות במיוחד. כשהביקוש לאג"ח הוא גבוה, לעתים מחירה יכול לעלות עד כדי כך שהתשואה לפדיון הופכת שלילית.
כשגופים מוסדיים רוכשים אג"ח של חברה מסוימת, הם בוחנים את המרווח בין התשואה שלה לבין תשואת אג"ח ממשלתית בעלת אותו דירוג ואותו מח"מ (משך חיים ממוצע). אג"ח ממשלתית של שוויץ המקבילה לאג"ח של PSP - שלה דירוג A מינוס ומח"מ של שבע שנים - נסחרת בתשואה לפדיון שלילית של 0.49%. לפיכך, הגופים המוסדיים רכשו למעשה אג"ח בעלת מרווח חיובי. במילים פשוטות יותר, אג"ח בריבית אפס נחשבת לאופציית השקעה לא רעה היום בשוויץ.
שתי הנפקות אג"ח בריבית שלילית
לא רק בשוויץ מתרחשת התופעה של ריבית שלילית. גם בגרמניה, הכלכלה החזקה ביותר באירופה, עומדת הריבית של הבנק המרכזי על אפס ואפשר לראות מקרים דומים.
בתחילת יולי האחרון הנפיקה ממשלת גרמניה אג"ח בהיקף עצום של 5 מיליארד יורו בריבית שלילית של 0.05%. אי הוודאות הכללית השוררת באירופה בשילוב עם הברקזיט בבריטניה (משאל העם שתמך בעזיבה של בריטניה את האיחוד האירופי) הפכו את המשקיעים בעולם לפסימיים. עד כדי כך, שהמשקיעים מעדיפים לשים את הכסף שלהם באג"ח של גרמניה ולהפסיד מדי שנה 0.05%, מאשר לבחור בכל השקעה אחרת שנתפסת בעיניהם כמסוכנת הרבה יותר.
ההנפקה של גרמניה שנערכה לפני חודש היתה הפעם השנייה בלבד בהיסטוריה שאחת ממדינות ה־G7 (ארגון המדינות המתועשות, המונה אותה ואת ארה"ב, בריטניה, רוסיה, קנדה, יפן, צרפת ואיטליה) הנפיקו אג"ח בריבית שלילית.
קדמה לה הנפקה של ממשלת יפן בחודש פברואר האחרון, שבמסגרתה גוייסו 19.5 מיליארד דולר בריבית שלילית של 0.024%. נראה כי המיתון העולמי ומלחמת המטבעות שמביאה עמה ריבית אפסית מיטיבה לא רק עם גיוסים של ממשלות, אלא גם עם חברות פרטיות.