בלחץ בעלי המניות: דלק אנרגיה תדון בחלוקת דיבידנד
לאחר שנים של מאבק, לראשונה זה 20 שנה תדון אסיפת בעלי המניות של דלק אנרגיה, שאין לה מדיניות חלוקת דיבידנד כלל, בשינוי המצב הקיים
בעלי מניות המיעוט בדלק אנרגיה יכולים לרשום לעצמם הישג קטן בניסיונם למשוך דיבידנדים מהחברה. זאת לאחר שהצליחו להכניס את דרישותיהם לסדר היום באסיפת בעלי המניות שתתכנס בעוד כשלושה שבועות. על פי דיווח של החברה לבורסה מאתמול, יצטרכו בעלי המניות להכריע לגבי חלוקת דיבידנד של 150 מיליון שקל לראשונה זה 20 שנה.
- החברות שלא מפיקות תועלת מהבורסה בת"א
- בעלי מניות בדלק אנרגיה: לחלק 150 מיליון שקל דיבידנד
- מחאת מניות המיעוט: "דלק אנרגיה מייבשת אותנו בדרך למחיקתה מהמסחר"
האסיפה נדחתה לאור דרישת בעלי מניות המיעוט. יתר הנושאים שעל סדר יומה נובעים מדרישות של כמה בעלי מניות עיקשים, המחזיקים יותר מ־1% מהון המניות בחברה. בדלק אנרגיה ניסו לדחות בחודש האחרון את הדרישות הללו, בהן הכנסת שני תיקונים בתקנון החברה. משמעותם היא קביעת מדיניות חלוקת דיבידנד של 25% מרווחי החברה מדי שנה, ומתן אפשרות לבעלי המניות להעלות לדיון ולאשר חלוקת דיבידנד באסיפה בתנאי שהדירקטוריון לא החליט שמדובר ב"חלוקה אסורה".
קומץ בעלי מניות מיעוט מנהלים זה שנים מאבק מול החברה־האם קבוצת דלק (88.2%) שבשליטת יצחק תשובה. ברקע למאבק ניסיונות חוזרים ונשנים של דלק - ארבע הצעות בעשור האחרון - למחוק מהמסחר את החברה־הבת דלק אנרגיה. בעלי המניות טענו כי דלק אנרגיה "מייבשת" אותם ולא מחלקת רווחים צבורים מאז החלו לזרום בעקבות תגליות הגז, כחלק מאסטרטגיה בדרך להצעת רכש נוספת. בדלק דוחים את הטענות ומסבירים שאי־חלוקת הרווחים פוגעת גם בהם ונובעת מהפניית כספים להשקעות.
לדלק אנרגיה לא היתה כלל מדיניות דיבידנד בכל שנותיה וספק אם מדיניותה תשתנה. דלק אנרגיה שולטת בדלק קידוחים (62.64%) ובאבנר (46.58%), שתי שותפויות שנמצאות בעיצומו של תהליך מיזוג, כך שאין לה פעילות של ממש והרצון למחוק אותה סביר בהחלט. עם זאת, לקבוצת דלק יש גם אחזקות ישירות בשתי השותפויות הללו - 8.8% באבנר ו־6.6% בדלק קידוחים. לפיכך, לפחות נתח קטן מתזרים הדיבידנדים השוטף של השותפויות מוצא דרכו לחברה־האם, אף שאין מדיניות מוגדרת לחלוקה.
במהלך 2016 חילקה דלק קידוחים דיבידנד בהיקף 280 מיליון שקל ואבנר - ב־300 מיליון שקל. זאת בהמשך לחלוקה דיבידנדים של השותפויות בהיקף 500 מיליון שקל בשנים 2015-2014.
נוסף לסוגיית הדיבידנדים הציעו בעלי המניות בדלק אנרגיה למנות את רון נחמני כדירקטור חיצוני. ההצעה תתחרה בזו של החברה, שהעמידה את רמי ששון כמועמד. אסיפת בעלי המניות נדחתה לאחר שינוי שביצעה ההנהלה נוכח בקשות של גופים מוסדיים. במקור היו אמורים בעלי המניות לאשר את מינוי מאיר מרום כדח"צ, אך לאחר משא ומתן עם הגופים, הודיעה החברה על העמדת ששון כמועמד מוסכם.
באסיפה יידרשו לאשר את מינוי נחמני או ששון לתפקיד. לכך נדרש רוב רגיל, ובלבד ששיעור ההתנגדות מקרב כלל בעלי המניות לא יעלה על 2%, ושרוב בעלי מניות המיעוט שאינם נגועים בניגוד עניינים יצביעו. לאור העובדה שהמועמד מוסכם על הגופים המוסדיים, לא צפויה הפתעה בעניין. גם בנושא הדיבידנדים לא צפויה הפתעה כי אחזקותיה של קבוצת דלק מקנות לה רוב באסיפה. על פי נתוני Stocker.co.il, עם בעלי מניות המיעוט בדלק אנרגיה נמנים מנורה, כלל, ילין לפידות, מיטב דש, אקסלנס, תמיר פישמן, איי.בי.אי, אפסילון ופסגות.
נכון לרבעון השלישי של 2016, במאזן הסולו של דלק אנרגיה יתרת רווח של 627 מיליון שקל. ב־2015 עמדה יתרת העודפים הראויים לחלוקה על 430 מיליון שקל.
על פי הערכות, קבוצת דלק תגיש בקרוב הצעת רכש נוספת לדלק אנרגיה. אם תצביע נגד חלוקת דיבידנד, כצפוי, יגדלו המזומנים בקופת החברה־הבת. אם היא תתמוך בחלוקה, היא תקבל את רוב הרווחים נוכח אחזקותיה.