שוויץ תומכת בשוק הקריפטו: פרסמה הנחיות להנפקת מטבעות וירטואליים
לפי רשות ניירות הערך השוויצרית, הנפקה של מטבעות המשמשים כאמצעי תשלום תהיה כפופה לכללי הלבנת הון, אך הם לא ייחשבו לנייר ערך
בסוף השבוע האחרון שחררה הרשות לניירות ערך השוויצרית (FINMA), התייחסות רשמית ראשונה בנוגע לאופן בו היא מסדירה את הנפקתם של מטבעות וירטואליים (Initial Coin Offering – ICO).
- "ישראל בדרך להיות מעצמת קריפטו - והרשויות צריכות לסייע לכך"
- חושבים להשקיע בהנפקה של מטבע וירטואלי? כך תעשו זאת נכון
- קריפטו-קולוניאליזם: מדינת הביטקוין של פוארטו ריקו
המסמך מהווה סיכום של ההנחיות שהוציאה הרשות לאורך החודשים האחרונים, במסגרתם פנו אליה עשרות פרויקטים שביקשו לצאת ל-ICO באמצעות חברה שוויצרית. על בסיס הניסיון שצברה הרשות מבקשות אלה, היא החליטה להוציא כללי אצבע בנוגע למיזמים השונים והדינים החלים עליהם, במיוחד כללי איסור הלבנת הון וחוקי ניירות ערך.
בעוד שרגולטורים רבים ברחבי העולם עדיין מתמהמהים בפרסום כללים ברורים והנחיות רשמיות בכל הנוגע להנפקת מטבעות וירטואליים ואופן השימוש בהם, ממשלת שווייץ מאמינה שהם יכולים להציע לה הזדמנות כלכלית. בחודש שעבר אמר שר הכלכלה השוויצרי יוהן שניידר כי שוויץ רוצה "להיות אומת הקריפטו (crypto nation)".
״מזה מספר שנים ששוויץ מהווה יעד לפרויקטים רבים בתחום המטבעות הווירטואליים, הבולט בהם הוא כנראה רשת האית׳ריום שעלתה לאוויר בשנת 2015 ומהווה בסיס לחלק גדול מהנפקות ה-ICO להן נחשפנו בשנה האחרונה״, אמר רוני כהן פבון, שותף במחלקת הקריפטו של משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן. ״כעת, הרגולטור השוויצרי, בצעד מבורך, מבקש ליצור ודאות וביטחון לפרויקטים שמחפשים טריטוריה תומכת להתאגד בה ולנהל ממנה את ההנפקה, והדבר צפוי לתת לה יתרון על פני מדינות אחרות שהמצב המשפטי בהן עדיין לא ברור״.
להבטיח שהמשקיעים מקבלים החלטה מושכלת
הכללים שפרסם הארגון מחלקים את המטבעות הווירטואליים לשלושה סוגים: מטבעות וירטואליים המהווים אמצעי תשלום; מטבעות וירטואליים או אסימונים המשויכים לצריכת מוצרים או שירותים מהמנפיק (Utility Token) ומטבעות וירטואליים או אסימונים המהווים ניירות ערך - (Security Token) המקנים למחזיק בהם זכויות שונות מעולם ניירות הערך, למשל – זכות השתתפות ברווחים.
חלוקה זו, לפי הפרסום, מאפשרת לנתח בצורה ברורה יותר את הדינים החלים על כל אחת מההנפקות.
כך קובעת הרשות כי הנפקה של מטבע המשמש כאמצעי תשלום תהא כפופה לכללי הלבנת הון, אך המטבעות לא ייחשבו לנייר ערך. מטבעות הנותנים זכות הדומה לנייר ערך יטופלו תחת חוקי ניירות ערך, ו-Utility tokens ייבחנו בהתאם לכוונה האמיתית של המנפיק, כלומר, תיערך בחינה האם מדובר באמצעי גישה לסחורה או שירותים או אפיק השקעה, שבמקרים מסוימים יוכפף לדיני ניירות ערך.
למרות החלוקה הברורה, מטבע מסוים יכול להשתייך ליותר מקטגוריה אחת. בנוסף, הרשות מציינת כי תפקח על הנפקות ה-ICO תחת כללי איסור הלבנת הון, הדורשים מתווכים פיננסיים כדי להגיע לזהות הבעלים האמיתי של ההון המושקע. בעניין ניירות ערך, מציינת הרשות כי יש צורך להבטיח שהמשקיעים יכולים לקבל החלטת השקעה מושכלת, על בסיס מידע אמין ומספק.
״מבחינת מהותית, אין שינוי משמעותי ממה שאנחנו מכירים בכל הנוגע להנפקות של מטבעות וירטואליים, גם בשווייץ וגם במקומות אחרים״, אמר כהן פבון. ״החידוש הגדול הוא בכך שיוצאות הנחיות ברורות מטעם הרגולטור, שנועדו לכוון את ההנפקות העתידיות וליצור ודאות לחברות העוסקות בתחום, והאינטרס של התעשייה כולה היא שמדינות נוספות יפעלו גם הן באותו האופן״.
ההודעה מהרשות השוויצרית מגיעה בתקופה שמדינות אחרות גם הן פועלות באותו הכיוון. גיברלטר עובדת על רגולציה בתחום, אסטוניה כבר אישרה מספר פרויקטים וממשלת ספרד בוחנת את הדרך בה יכולה לגרום לחברות מעולם הבלוקצ׳יין לבחור בה כבסיס הפעילות שלהן.