$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

המשטרה מחזיקה הקלטות רגישות של בכירי שיכון ובינוי בפרשת השוחד באפריקה

חוקרי להב 433 מחזיקים בהקלטות שתוכנן מחזק את החשד שלפיו בכירים בעבר ובהווה ב־SBI היו מודעים או שותפים לכאורה למנגנון תשלומי שוחד שיטתיים לעובדי ציבור בקניה. לכלכליסט נודע שחלק מהנחקרים עומתו עם מידע שעלה מתוך ההקלטות

תומר גנון זוהר שחר לוי ויניב רחימי 06:5512.03.18

התפתחות משמעותית בחקירת פרשת השוחד בשיכון ובינוי: ל"כלכליסט" נודע כי חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה במשטרה (יאח"ה) שבלהב 433 מחזיקים בהקלטות רגישות של בכירים בחברה. על פי מקורב לחקירה, תוכן ההקלטות מחזק מאוד את החשד שלפיו גורמים בכירים בעבר ובהווה בחברה־הנכדה SBI, הרשומה בשוויץ, היו מודעים או שותפים לכאורה למנגנון תשלומי שוחד שיטתיים לעובדי ציבור זרים בקניה בכמה הזדמנויות. בימים האחרונים הטיחו החוקרים בחלק מהנחקרים מידע שעלה מתוך ההקלטות. 

 

 

 

הפשיטה באיירפורט סיטי

 

הראיות החדשות שבידי המשטרה, כך נודע, עמדו בין היתר מאחורי הפשיטה הנוספת שביצעו בשבוע שעבר החוקרים על משרדי שיכון ובינוי באיירפורט סיטי. "הליכי החקירה נמשכים", דיווחה בשבוע שעבר החברה לבורסה ביום הפשיטה, "ובכלל זה נמשכים פעולות חיפוש ותפיסת מסמכים ומידע אחר, וכן זימונם ועיכובם של עובדים ונושאי משרה בהווה ובעבר לחקירות או למתן עדות. זאת, תוך הותרת חלקם במעצר בית, או שחרורם בתנאים מגבילים ובכלל זה הרחקה ממשרדי החברה".

 

עופר קוטלר ורוית ברניב. מכחישים את החשדות נגדם עופר קוטלר ורוית ברניב. מכחישים את החשדות נגדם צילום: עמית שעל, אוראל כהן

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, במסגרת החקירה ההולכת ומסתעפת מבקשים החוקרים לחקור עובדים נוספים בחברה, המיוצגת על ידי עוה"ד פיני רובין וארז הראל ממשרד גורניצקי ושות'. מדובר בעובדי SBI המתגוררים בקניה שהמשטרה דורשת את הגעתם לארץ. בשלב זה לא ברור האם בכוונת המשטרה לעצור את העובדים עם הגעתם לארץ, או שבכוונתה רק לגבות מהם עדות או לחקור אותם באזהרה ואז לשחררם.

 

מעצר המנכ"לים לשעבר

 

החקירה שמתנהלת כאמור ביאח"ה, בחשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובדי ציבור זרים, רישום כוזב במסמכי תאגיד וקשירת קשר לפשע, הפכה לגלויה בחודש שעבר. תחילה עם מעצרם של שניים שכיהנו בעבר כמנכ"לים ב־SBI - יהודה אלימלך ורוני פאלוך. כן נעצר אלכסנדר ישיש, לשעבר מנהל סניף קניה של SBI. בהמשך נעצרו מעורבים בכירים נוספים יותר בשיכון ובינוי, בהם עופר קוטלר, לשעבר מנכ"ל שיכון ובינוי, היו"רית לשעבר רוית ברניב, רואה החשבון המבקר רובי לזרוב ממשרד BDO זיו האפט ומבקר הפנים אברהם אדמוני. הם שוחררו בהמשך בתנאים מגבילים, חלקם למעצרי בית, תוך הרחקתם ממשרדי החברה ואיסור יצירת קשר עם מעורבים.

 

"מדובר בהתנהלות מושחתת ושיטתית", אמר על הפרשה נציג המשטרה רפ"ק עו"ד אריאל פרידמן באחד מדיוני הארכות המעצר. באותו דיון ציין פרידמן כי מדובר בחקירה שחלו בה התפתחויות משמעותיות ודרמטיות, שיש בהן כדי לבסס את החשדות נגד המעורבים. "שיכון ובינוי שיחדה, לפי החשד, פקידי ממשל ברחבי העולם לאורך שנים, והכל כדי להגדיל את רווחיותה. החברה מעלה בכספים ממוסדות בנקאיים המסונפים לאו"ם שהוקמו למטרות נעלות. ככל שהחשדות המיוחסים לחברת שיכון ובינוי וקברניטיה יתבררו כנכונים, כי אז יהיה קשה לאמוד את הנזקים שייגרמו למדינת ישראל בגין פרשה זאת".

 

חקירת המשטרה בחשד לשחיתות בקבוצת שיכון ובינוי נפתחה במקביל לתביעה שהגיש שי סקף, עובד לשעבר בקבוצה, לבית הדין לעבודה בתל אביב. סקף שימש איש כספים בסניף בקניה של SBI שבאמצעותה מתבצעת הפעילות בתחום קבלנות התשתיות והבנייה בחו"ל. לטענת סקף, שהחל לעבוד בקבוצה ב־2011, הוא חשף מעשי שחיתות חמורים לאורך שנים רבות ובהיקף רחב. בתביעה נטען כי בפברואר 2016 נדרש סקף לוודא שתשלומים חריגים במזומן תועדו כהלכה, ובהמשך התברר לו שאלה תשלומי שוחד בסכומי עתק לעובדי ציבור ולנבחרי ציבור בכירים בכמה מדינות במזרח אפריקה.

 

סקף טוען כי סירב לשתף פעולה עם הפעולות שלדבריו אינן ראויות ונוגדות את ערכיו ואת צו מצפונו. בתגובה לכך כינה אותו מנהל הסניף בקניה דן שחם, לטענתו, "סיסי" ו"אפס חסר עמוד שדרה". בכתב התביעה נטען כי שחם ניסה להצדיק את מעשיו באמירה "באפריקה תהיה אפריקאי – כל האפריקאים לוקחים ונותנים שוחד, כולם פה עושים עסקים, אם זו לא החברה (הכוונה ל־SBI) אז זו חברה סינית". עוד נטען שהוא אמר, "למה אתה חושב ששיעור הרווחים פה מגיע ל־40% ובניגריה ל־65%, ואילו בישראל בלחץ מגיעים ל־4%? כי נותנים שוחד, ככה העולם עובד".

 

מכתב התביעה עולה שסקף פנה עם הדברים גם לרו"ח המבקר רובי לזרוב, שהגיע לביקור בסניף קניה. לטענת סקף, לזרוב לא הופתע, ואמר כי לא מדובר בנוהג הקיים רק במזרח אפריקה, אלא בפרקטיקה מוכרת ומושרשת, חובקת עולם, שזוכה לגיבוי הביקורת הפנימית של החברה, ועדת הביקורת של הדירקטוריון, המחלקה המשפטית של החברה (בראשות עו"ד חזי קטן) ומגיעה אפילו עד למי שהיה אז יו"ר דירקטוריון SBI, עופר קוטלר.

 

"לא כדאי להתעסק איתנו"

 

בתביעה טוען סקף כי התריע על השחיתות לכאורה גם בפני רוני פאלוך, שכיהן כמנכ"ל SBI ובמקביל כמנכ"ל החברה־הבת של שיכון ובינוי, שיכון ובינוי – SBI תשתיות. לטענת סקף, פאלוך התקשה להבין את סירובו לשתף פעולה עם המעשים בטענה כי מדובר בסך הכל ב"הכרת תודה" על עזרה שקיבלה החברה מ"חבר". לטענת סקף, פאלוך הזהיר אותו: "אם תפתח את הפה העניינים ייצאו מכלל שליטה. אני לא רוצה לאיים עליך, אתה נראה לי בחור חכם שמבין שלא כדאי להתעסק איתנו".

 

קבוצת שיכון ובינוי טרם הגישה כתב הגנה לתביעתו של סקף.

 

כל החשודים בפרשה - קוטלר המיוצג על ידי עו"ד טל שפירא, אריאל כפרי וצבי אגמון; ברניב המיוצגת על ידי עו"ד מיכל רוזן־עוזר; לזרוב המיוצג על ידי עוה"ד רותי ליטבק ומוטי לזר; פאלוך המיוצג על ידי עו"ד ירון ליפשס; ישיש המיוצג על ידי עו"ד משה מזור; אלימלך המיוצג על ידי עו"ד איריס ניב סבאג; ואדמוני המיוצג על ידי עו"ד מאור ברדיצ'בסקי – מכחישים את החשדות נגדם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x