בצל מלחמת הסחר: השקל ממשיך להיחלש - הדולר מתחזק ב-0.6%
המטבע האמריקאי נסחר ב-3.647 שקלים, היורו מטפס ב-0.1% ל-4.215 שקלים; ברקע - המשקיעים חוששים שהחרפת מלחמת הסחר בין סין וארה"ב תשבש את הצמיחה הגלובלית, "השוק ימשיך להגיב בעצבנות"
- שמחון: שמירה על שקל נמוך פוגעת בהשקעות; פלוג: טענה תמוהה
- נסיגה חזקה בשקל בפתיחת שבוע המסחר במט"ח
- טראמפ לא מרפה: מתכוון להטיל מכס על מוצרים סיניים נוספים בשווי 200 מיליארד דולר
המשקיעים חוששים שהחרפת מלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם - סין וארה"ב - תשבש את הצמיחה הגלובלית. לאחר האיומים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הטלת מכסים נוספים בהיקף של 200 מיליארד דולר על יבוא מסין, יורד הדולר ב-0.8% מול הין היפני וב-0.1% מול הפרנק השוויצרי.
"הכותרות האחרונות בעניין טראמפ דוחפות את המשקיעים למצב של סיכון", אמר שינטרו איקשימה (Shintaro Ikeshima), מנהל השקעות מט"ח ומוצרים פיננסים ב- Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp. "למרות שקולות רבים סוברים שמדובר בעוד איום חסר תוחלת של טראמפ, השווקים צפויים להמשיך להגיב בעצבנות לכותרות בעניין מלחמת הסחר".
בתגובה לטראמפ, איימה בייג'ינג שתפעל בחזרה ותנקוט בצעדים איכותיים וכמותיים, במקרה של הטלת מכסים נוספת. "מלחמת הסחר שמנהלת ארה"ב מנוגדת הן לחוקי השוק והן למגמת ההתפתחות של העולם", אמר דובר משרד המסחר הסיני. "היא חותרת תחת האינטרסים של העם הסיני והאמריקאי, והאינטרסים של החברות בכל העולם".
בשוק המקומי
העודף בחשבון השוטף של ישראל התכווץ ועמד ברבעון הראשון של השנה על 1.9 מיליארד דולר, לעומת 2.3 מיליארד דולר ברבעון הקודם. כך אומר עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים. "צמצום העודף בחשבון השוטף מחליש את הלחצים לייסוף השקל ומעלה את הציפיות לאינפלציה. יחד עם זאת, ההיקף הגדול של השקעות ישירות של זרים עדיין מונע פיחות משמעותי".
יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון תקף היום את מדיניות בנק ישראל בשוק המט"ח. שמחון, שדיבר בכנס אלי הורוביץ לכלכלה וחברה של המכון הישראלי לדמוקרטיה, אמר כי "שמירה על דולר חזק לעומת השקל - משמעותה הטלת מכס על הכל". עוד אמר שמחון כי ייסוף ישפר את הרווחיות. "אחת הסיבות שהפיריון בישראל נמוך היא שיש מעט מאוד הון לעובד - בין השאר בשל שער החליפין הלא תחרותי".
נגידת בנק ישראל קרנית פלוג השיבה בכנס לטענה של שמחון, ואמרה כי כל ההכנסות קטנות כתוצאה מייסוף. "כיוון שכדי שמפעל יתקיים הההכנסות חייבות לעלות על ההוצאות, ברור שייסוף פוגע בריווחיות ולכן בנכונות להשקיע בכל חברות המגזר הסחיר".