$
שוק ההון

העיכוב השתלם: האוצר מתכנן מ־2014 למכור את המניות בלאומי, והמניה זינקה ב־72%

בכוונת המדינה להתניע את מכירת יתרת המניות (5.83%), ששוויין 2 מיליארד שקל, תוך שנה מהאישור. עובדי הבנק יוכלו לרכוש מניות בהנחה של 25%

רחלי בינדמן 07:5312.07.18

לחצו כאן לעמוד הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

מדינת ישראל תפרד מכל אחזקותיה בבנק לאומי, והעובדים יוכלו לרכוש מניות בהנחה של 25% מהמחיר שבו ימכרו המניות. שר האוצר משה כחלון ביקש השבוע אישור מיו"ר ועדת הכספים משה גפני להתנעת הליך המכירה של יתרת האחזקה - 5.83%.

חוק המניות הבנקאיות שבהסדר מאפשר לשר האוצר למכור את מניות הבנק או את חלקן באישור ועדת הכספים של הכנסת, והמכירה אמורה להסתיים בתוך שנה מקבלת האישור. לאומי נסחר לפי שווי של 34.2 מיליארד שקל, כך שאחזקות המדינה מסתכמות היום בכ־2 מיליארד שקל.

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: יאיר שגיא


אף שהמדינה מתכננת את מכירת המניות מ־2014, היא התעכבה בכך - והעיכוב שיחק לטובתה. לפני ארבע שנים נסחר בנק לאומי מתחת להון העצמי, ואילו מאז המניה זינקה בכ־72%, וכיום הוא נסחר במכפיל הגבוה מעט מ־1. לשם השוואה, פרט ללאומי רק בנק מזרחי נסחר מעל ההון העצמי (1.14), ואילו המכפילים של בנק הפועלים ובנק דיסקונט נמוכים מ־1.

 

 

 

בדומה למכירות קודמות של המדינה בלאומי, בכוונת האוצר לבצע הליך תחרותי, שבו יוצעו המניות לגופים פיננסיים לצורך שיווקן למשקיעים בארץ ובחו"ל. מניות לאומי הולאמו בעקבות משבר ויסות מניות הבנקים בתחילת שנות השמונים. הבנק מתנהל ללא גרעין שליטה, ואחזקות המדינה בו הן בשיעור נמוך, ולכן אין בכוונתה לאתר משקיעים אסטרטגיים.

על רקע הקלות מצד הפיקוח על הבנקים על הגופים המוסדיים בנוגע לאחזקת מניות בנקים - והאפשרות לחרוג ממגבלת אחזקה של 5% בכפוף למתן היתרים נקודתיים (עד 7.5%) - מוסדיים מישראל ומחו"ל יהיו היעד המרכזי לרכישת המניות.

מניית בנק לאומי עלתה ב־9% מתחילת השנה וב־36% כמעט ב־12 החודשים האחרונים, כך שמבחינת המדינה מדובר בעיתוי מצוין לתחילת הליך המכירה. המדינה צפויה להעניק הנחה מסוימת לרוכשים בעסקאות מחוץ לבורסה.

בשנה הבאה יידרשו בעלי המניות בלאומי למנות יו"ר חדש במקום דוד ברודט, והפעם ייתכן שהמדינה לא תשתתף בהצבעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x