בלעדי לכלכליסט
חברת הקנאביס תיקון עולם מתרחבת: קיבלה רישיון ביוון
חברת הקנאביס הישראלית קיבלה את הרישיון הראשון ביוון לגידול וייצוא, והיא צופה הכנסות של מאות מיליוני יורו. בנו של מני ויצמן שותף להשקעה
חברת הקנאביס הישראלית "תיקון עולם" מתרחבת ליוון. ל”כלכליסט” נודע שהחברה קיבלה שלשום (ג') את הרישיון הראשון שהעניקה המדינה לגידול, שיווק וייצוא קנאביס. הרישיון ביוון יאפשר לתיקון עולם להקים חווה בגודל של עד 400 דונם (הגדולה מסוגה בעולם) ולייצא לאירופה, לאחר שישראל אסרה על יצוא קנאביס.
עוד נודע, כי תיקון עולם צפויה להקים את הפעילות ביוון יחד עם איש העסקים תמיר ויצמן, בנו של איש העסקים מני ויצמן. משפחת ויצמן מחזיקה בגרמניה והולנד נדל”ן ומלונות בהיקף של מאות מיליוני יורו, וזו הפעם הראשונה שהיא נכנסת לתחום הקנאביס. המשפחה שותפה גם להשקעה של תיקון עולם בגרמניה.
ההשקעה המשותפת בפעילות ביוון צפויה להיות כ־20 מיליון יורו. תיקון עולם כבר רכשה קרקע במרכז המדינה, והחלה להקים חממות בשטח של מספר דונמים לגידול הקנאביס.
עבור תיקון עולם, יוון היא השער לאירופה ובכוונתה לייצא את מוצרי הקנאביס לכל היבשת ובעיקר לגרמניה - המדינה האירופית הגדולה ביותר, ואחת היחידות, שהתירו יבוא קנאביס רפואי. בחברה צופים שמדינות נוספות באירופה יאמצו רגולציה שתתיר שימוש ויבוא של קנאביס רפואי, ומעריכים את הייצוא מיוון לאירופה במאות מיליוני יורו בשנה.
תיקון עולם הוקמה ב־2005 על ידי צחי כהן ואמו דורית ממושב ביריה, כעמותה לחלוקת קנאביס רפואי בחינם. ב־2010 קיבלה לראשונה אישור לגבות תשלום על השירות. כיום מחזיקים כהן ואמו 92% מהחברה שלפי הערכות, היקף ההכנסות שלה הוא כ־5–8 מיליון דולר בשנה, והיא מחלקת דיבידנדים של מיליוני שקלים בשנה.
כהן מתגורר בשנים האחרונות ביוון. לחברה פעילות בארה”ב, קנדה ואוסטרליה. את החברה מנהל אהרון לוצקי.
ישראל יכולה לראות את עצמה בתור המפסידה של המהלך. בעוד משרד האוצר העריך שיצוא קנאביס יכול להגיע ל־4 מיליארד שקל בשנה, המשרד לביטחון פנים בלם את היצוא בדרישה להגביל את מספר המגדלים מחשש שהתוצרת תזלוג לצריכה אסורה בישראל. המגדלים הזהירו שהם יפנו לחו”ל, ועתה החברה הישראלית הגדולה ביותר מתחילה לפעול מיוון.
בחודש מאי נהנו בעלי תיקון עולם מאקזיט מרשים של הפעילות שלה בקנדה. חברת אורורה רכשה ב־2.5 מיליארד דולר את מדריליף שבה תיקון עולם החזיקה ב־10% - מה ששיקף לה אקזיט של 400 מיליון דולר. לפי דו"חות החברה, ב־2017 היא הכניסה 43 מיליון דולר.