בלעדי לכלכליסט
סלקום מתחמשת בעופר עיני לקראת המו"מ מול העובדים
חברת התקשורת, שהכריזה לפני החגים על מהלך התייעלות עמוק, תתחיל היום בדיונים עם עובדי החברה על היקפי הפיטורים הנדרשים. העובדים, מצידם, שכרו יועץ כלכלי שינסה להצביע על אפשרויות אלטרנטיביות להפחתת העלויות, כדי להקטין את מספר המפוטרים. לעיני, שייעץ בעבר להנהלת בנק דיסקונט בהסכם מול ועד העובדים, יש יחסים טובים עם ארנון בר דוד, יו"ר ההסתדרות הנוכחי
יו"ר ההסתדרות לשעבר עופר עיני מגויס על ידי הנהלת סלקום לניהול המשא ומתן מול ועד העובדים של החברה. ל"כלכליסט" נודע כי ההנהלה, בראשות היו"ר עמי אראל והמנכ"ל ניר שטרן, סיכמה במהלך החג עם עיני על מתן שירותי ייעוץ במשא ומתן מול ועד העובדים על תוכנית ההתייעלות בחברה.
- על כוונת הפיטורים בסלקום: דרג הביניים
- קרע בצמרת סלקום: הכיסא של היו"ר מתנדנד
- מנכ"ל סלקום לעובדים: "הוועד מסרב למו"מ, ההשבתה בלתי חוקית"
המשא ומתן מול הוועד אמור להתחיל הבוקר, על רקע התוכנית לפיטורי 600–700 עובדים בחברה, שנחשפה ב־23 בספטמבר ב"כלכליסט". התוכנית, שאושרה בהחלטת דירקטוריון מהירה עוד באותו יום בעקבות חשיפתה, הביאה בעקבותיה לעיצומים של העובדים בחברה והכרזה על סכסוך עבודה בחברה מצד ההסתדרות.
מטרת התוכנית של סלקום היא להחזיר את החברה לרווחיות ולהפחתת יחס החוב ל־EBITDA (רווח תזרימי תפעולי) וזאת מתוך הכרה שתנאי השוק לא עומדים להשתנות בקרוב. מלבד ההתייעלות שלשמה שכרה החברה את שירותי פירמת רואי החשבון דלויט, התוכנית עוסקת גם בטיפול בחוב של סלקום שעומד על 2.3 מיליארד שקל נטו, בדרך של גיוס הון בהיקף של 500-400 מיליון שקל.
"הצעד ייתקל בחומה בצורה"
השלב הראשון של התוכנית כולל קיצוץ בהוצאות בהיקף של 150 מיליון שקל, בהתייעלות מול הספקים, בהוצאות מול בזק על שימוש בתשתיות שלה, ובפיטורים. סלקום תקצץ גם 150 מיליון שקל בהשקעות החברה שעומדות על 600 מיליון שקל בשנה. בנוסף, החברה צפויה לבצע פקטורינג של חובות שיש לה מספקים בהיקף של כמה מאות מיליוני שקלים. מדובר בתהליך שבו החברה מוכרת את החוב לגופים פיננסיים.
ההחלטה עוררה זעם בקרב העובדים שהשביתו בתגובה את העבודה בחברה, נטשו את העמדות במשך שלושה ימים והתאספו ליד המטה, לאחר שיו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד הורה להם לבצע הליכים ארגוניים. את המהלכים הובילה יו"ר ועד העובדים מיה יניב שאמרה כי "עובדי סלקום נחושים, חזקים ומגובשים מאי פעם. כל צעד של ההנהלה הכרוך בשינויים ארגוניים או פיטורי עובדים ייתקל בחומה בצורה ובהתנגדות מהקשות ביותר שידעה החברה".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בעל השליטה בסלקום אדוארדו אלשטיין נפגש בחשאי לפני ראש השנה עם בר־דוד, ללא נוכחותם של מנהלי סלקום או אנשי הוועד. לאחר הפגישה ובידיעת ההנהלה ויניב פורסמה הודעה לפיה ההנהלה הקפיאה את פיטורי העובדים, ולאחר החגים יחל משא ומתן בניסיון למצוא פתרונות מוסכמים. לא ברור אם המשא ומתן אכן יחל כפי שנקבע לאור כמה עימותים בין ועד סלקום להנהלה במהלך הימים האחרונים.
"משפחת אלשטיין המפטרת"
יניב שכרה עם חבריה לוועד את שירותיו של יועץ כלכלי שילווה את הוועד במשא ומתן. ההערכות הן שוועד סלקום ינסה להוביל להתייעלות תוך פיטורים מינימליים של עשרות עובדים אם בכלל, ובניסיון לשפר את מצב של סלקום בדרכים חלופיות.
יניב נפגשה עם אלשטיין בחודשים האחרונים, אולם עד כה לא כיוונה אליו את האש אלא התמקדה בהנהלה. בקרב עובדי סלקום יש הגורסים שיש לכוון את האש כלפי אלשטיין. עמיתה של יניב, רוני רז, יו"ר ועד עובדי כלל ביטוח, גם היא מקבוצת איי.די.בי שבשליטת אלשטיין, פרסם לפני החגים פוסט תמיכה ביניב שכותרתו "מדינת ישראל העובדת או משפחת אלשטיין המפטרת". רז איים כי גם עובדי כלל ינקטו בעיצומים לאות תמיכה בעובדי סלקום.
עיני מקושר הן ליו"ר ההסתדרות בר־דוד עמו יש לו יחסים טובים ובעבר שיתף פעולה גם עם יניב בעת כהונתו כיו"ר ההסתדרות. מאז פרש מתפקיד יו"ר ההסתדות ייצג כמה הנהלות במו"מ מול ועדי עובדים גדולים. כך ב־2014 נשכר על ידי הנהלת דיסקונט בראשות לילך אשר טופילסקי, וכן ייצג את הנהלת אל על במו"מ מול הוועד ב־2016.