נחשף בכלכליסט
משה ברקת: "שלמה אליהו הוא דירקטור במגדל, שם נגמר תפקידו"
יו"ר רשות שוק ההון התייחס בכנס השנתי של איגוד הדירקטורים בתל אביב לתלונה של מנכ"ל מגדל רן עוז כנגד בעל השליטה בה שלמה אליהו, וצידד במנכ"ל. עוד אמר: "המנכ"ל מבין מה זו הלימות הון ושזה חשוב מאוד כיום"
"בעלי השליטה בחברות הביטוח צריכים לדעת את מקומם. התוצאות של השנה האחרונה מראות שצדקנו בהחלטות שלנו (לגבי מגדל – ג"ח). יש בחברה היום יו"ר דומיננטי שיודע לנקוט פעולות, ויש מנכ"ל שבא מהמערכת הבנקאית שיודעת לעבוד ומבין מה זה הלימות הון ושזה חשוב מאוד בחברות ביטוח היום".
כך התייחס יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת אתמול לעימות בין בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל שלמה אליהו, לבין יו"ר החברה ניר גלעד והמנכ"ל רן עוז. את הדברים אמר ברקת בכנס השנתי של איגוד הדירקטורים בתל אביב. ברקת הבהיר את עמדתו החד משמעית שמצדדת במנהלי החברה מול בעל השליטה: "בעלי השליטה צריכים לדעת את תפקידם וכל אחד את מקומו, ובעל השליטה במגדל. אני מכבד את מקומו של בעל שליטה, אבל הוא מכהן כדירקטור ושם נגמר תפקידו".
ברקת הוסיף עוד כי "יש דירקטוריון ויש הנהלה שצריכה למלא את תפקידה עם אתגרים לא פשוטים, והחברה צריכה לעבוד לפי הכללים". ברקת גם ביקר את תקנות הסולוונסי (solvency, חדלות פרעון) בישראל, שהן נוקשות יותר מאלה של מדינות אירופה ואמר כי כדי להשוות את החברות הישראליות לבינלאומיות יש לקבוע כללי סולוונסי זהים בארץ לאילו שבאירופה.
הקרב על הרפורמות
כפי שנחשף ב"כלכליסט", אליהו מונע שורה של שינויים בהנהלת מגדל שאותם מנסה להעביר המנכ"ל רן עוז, בראשם העברת אסף שוהם, מנהל ההשקעות של החברה, מתפקידו וכן מנהלים נוספים שמזוהים עם אליהו
אחזקות, החברה הפרטית של אליהו. פיטורים של מנהל השקעות ראשי היא אירוע רגיש שדורש החלטת דירקטוריון. שהם אחראי על ניהולים של 280 מיליארד השקלים שמגדל מנהלת.
ניר גלעד תומך ברן עוז שאתמול הבהיר כי אין לו שום כוונה להתפטר מהתפקיד והוסיף: "אנחנו בדרך הנכונה ליישום רפורמות עמוקות ומתקדמות עבור מגדל, שיקדמו אותה היטב במרחב התחרותי בו היא פועלת".
כבר בתחילת השנה הכריז רן עוז, מנכ"ל מגדל הטרי, על צמצום מספר חברי ההנהלה מ־17 ל־13 תוך שהוא מכפיף ארבעה מהמנהלים שקודם דיווחו לו ישירות למנהלי חטיבות. כפי שנחשף בכלכליסט, עוז לא פיטר אותם ולא פגע בשכרם, אך בכל הקשור למעמד ולכבוד היה מדובר בפגיעה. אחד מחברי ההנהלה הללו הוא אברהם (אבי) שמאי, שכיהן עד כה כחבר הנהלה ומנהל תחום תביעות הביטוח הכללי.
מתקשה להתמודד עם כללים
שמאי מונה לתפקיד לפני שלוש וחצי שנים. שמאי הוא גם מקורבו של שלמה אליהו. עובדים בחברה מגדירים את שמאי כ"זרוע הארוכה" של אליהו במגדל, כשאליהו אף היה נוהג לפקוד את משרדו של שמאי כל יום שלישי כדי להתעדכן בנעשה בחברה.
אליהו שרואה בעצמו בעל הבית של מגדל דורש שהעניינים ינוהלו לפי הדרך שלו, וטוען כי הבנתו בביטוח גבוהה משמעותית משל גלעד ועוז, שכן הוא הקים חברה במו ידיו ועוסק בתחום עשרות שנים. אך אליהו מתקשה להתמודד עם כללי הממשל התאגידי הנוקשים בחברות ציבוריות בכלל ובחברות ביטוח מפוקחות בפרט. בנוסף הוא התקשה לאורך השנים למשוך דיבידנדים ממגדל שיממנו את ההלוואות שלקח למימון הרכישה בהיקף של 1.4 מיליארד שקל. מגדל חילקה בתקופתו 1.2 מיליארד שקל דיבידנדים שמהם קיבל 800 מיליון שקל.
הקושי של אליהו הביא לעזיבתם של חמישה יושבי ראש בחברה מאז רכש אותה. אליהו חתם על רכישת השליטה במגדל מידי ג'נרלי האיטלקית באוקטובר 2012. הוא רכש 69.135% ממניות מגדל החזקות תמורת 3.55 מיליארד שקל לפי שווי חברה של 5.1 מיליארד שקל. בזמנו נראתה העסקה הזו כטובה שכן מגדל הובילה את שוק הביטוח בביטחה.
מניית מגדל ירדה אתמול בבורסה ב־1.2% והשלימה ירידה של 22% בשלושה החודשים האחרונים. הירידה נובעת ברובה מירידות של כל מגזר הביטוח בשבועיים האחרונים.
אליהו זומן לבירור אצל ברקת לאחר שגלעד ועוז התלוננו כי הוא מתערב בעבודת הניהול באופן שחורג מסמכויותיו כדירקטור. עם זאת, לאליהו יש גם מספר תומכים בקרב דירקטורים במגדל.