$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

איגוד בתי ההשקעות שוקל הפסקת פרסום תשואות מדי חודש

האיגוד פנה לבתי ההשקעות כדי לקבל את עמדתם לכך שעדכון התשואות ייעשה על בסיס רבעוני. התומכים במהלך טוענים כי הוא ימנע צעדים פזיזים של חוסכים. המתנגדים טוענים שהמהלך נועד למנוע תחרות ושקיפות

רחלי בינדמן 07:3122.04.20

איגוד בתי ההשקעות מנסה לקדם מהלך של הפסקת פרסום תשואות חודשיות של מסלולי החיסכון ארוך הטווח בקופות הגמל ובקרנות, ומעבר לפרסום תשואות מדי רבעון או חציון — כך נודע ל"כלכליסט". בתחילת השבוע שלח מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות נמרוד ספיר מכתב למנהלי בתי ההשקעות ובו ביקש לשמוע את עמדתם לגבי אפשרות לפנות לממונה על שוק ההון משה ברקת לבצע רפורמה באופן שבו מתפרסמות התשואות. האיגוד כולל את בתי ההשקעות המובילים בישראל: פסגות, מיטב דש, אקסלנס, אלטשולר שחם, ילין לפידות, אפסילון, IBI, הלמן־אלדובי ואנליסט, כאשר יו"ר האיגוד הוא אילן רביב, מנכ"ל מיטב דש.

 

בתי ההשקעות מעבירים את נתוני התשואות שלהם מדי חודש למשרד האוצר, שבתורו מפרסם באתר הגמלנט את תשואות המסלולים השונים של כל בית השקעות ב־12 החודשים שקדמו לדיווח. בעבר פורסמו בגמלנט גם התשואות החודשיות של כל בית השקעות, אולם בעקבות המשבר הכלכלי של 2008 הפסיק משרד האוצר לפרסם תשואות חודשיות של מוצרי החיסכון ארוך הטווח, כך שהאתר אמנם מתעדכן מדי חודש אך מציג רק תשואות של 12 חודשים אחורה.

 

 

 

הסתכלות ארוכת טווח

הסיבה לשינוי שנעשה בעקבות משבר 2008 היתה נעוצה בכך שהבורסות בעולם נחתכו ב־50% ונרשמו ירידות חדות בכספי החיסכון, דבר שהוביל למצב שבו חוסכים רבים העבירו את החסכונות שלהם למסלולים סולידיים, אך לא חזרו למסלולים הכלליים בזמן כדי ליהנות מהתיקון החד שנרשם ב־2009 ואחריה. המעבר מדיווח תשואות חודשי לשנתי נועד לתמרץ הסתכלות ארוכת טווח. עם זאת, גם מאז, בתי ההשקעות וחברות הביטוח ממשיכים לשגר לכלי התקשורת מדי חודש את התשואות החודשיות שלהם. כך, במרץ, למשל, נרשמו ירידות חדות בשוקי ההון, והתשואות של מסלולי החיסכון השונים נחתכו ב־10%. הדבר יצר פאניקה גדולה בציבור ותופעות דומות לאלו של 2008, עם בריחת חוסכים למסלולים סולידיים או משיכת קרנות השתלמות נזילות.

 

באיגוד בתי ההשקעות בוחנים כעת, כאמור, לפנות לרשות שוק ההון ולבקש כי גם העדכון באתר הגמלנט יתבצע רק על בסיס רבעוני תוך המשך הצגת תשואות שנתיות, כך שיימנע הצורך לשגר את התשואות החודשיות גם לכלי התקשורת. עם זאת, כל חוסך יוכל להמשיך לראות באתרים של חברות הגמל את התשואות שלו על בסיס חודשי. ל"כלכליסט" נודע כי בשלב זה לא שוררת תמימות דעים בקרב כל בתי ההשקעות בהקשר למהלך שמוביל האיגוד, כאשר חלקם תומכים בו וחלקם מתנגדים לו. בקרב המתנגדים למהלך עולה הטענה כי השיקולים של חלק מבתי ההשקעות הם מניעת ניצול תשואות קצרות טווח על ידי משווקים פיננסיים וסוכני ביטוח תשואות כדי להעביר לקוחות למתחרים. כך, למשל, דווקא גופים שבלטו לטובה במשבר הקורונה וירדו בחודש מרץ פחות מהמתחרים שלהם עשויים לקבל בזכות זה רוח גבית וליהנות מגיוס לקוחות חדשים, בעוד בתי השקעות שהציגו תשואות חלשות עלולים לאבד לקוחות, שכן יתברר שתיק ההשקעות שלהם היה יותר מסוכן. עוד טוענים המתנגדים למהלך כי אין כל דרך למנוע את דליפת התשואות החודשיות לתקשורת.

 

תקדים הכשל בפריזמה

חשוב להדגיש כי ההסתכלות הנכונה על ניהול כספי חיסכון ארוך טווח היא לתקופות של שלוש, חמש ועשר שנים אחורה, וכי אין לשפוט ביצועי מוצר פנסיוני לפי נתוני טווח קצר. חרף זאת, ישנה חשיבות להמשך הצגת הביצועים, הן ברמה החודשית והן ברמה ארוכת הטווח, כדי לאפשר לחוסכים לעקוב אחר היכולות של מנהלי ההשקעות בתקופות טובות כמו גם קשות. כך, למשל, במשבר 2008 התברר כי קופת הגמל "חרמון" שהיתה בניהול בית ההשקעות פריזמה שנסגר מאז, הציגה תשואה שלילית חריגה של 8%, תשואה שלילית כפולה מזו שהציג השוק בשל חשיפה גבוהה לנכסי סיכון בדגש על מניות.

 

בעקבות הכשל בניהול הסיכונים התפטרו מנכ"ל קופות הגמל של פריזמה עזרא עטר ומנהל ההשקעות של הקופות בן גביזון והעמיתים פוצו. לכן, את מנהלי ההשקעות יש לשפוט גם בתקופות של עליות בשווקים וגם בתקופות של ירידות.

 

תגובת איגוד בתי ההשקעות: "האיגוד פועל וימשיך לפעול למען העמיתים בחסכונות לטווח בינוני וארוך. שקיפות היא ערך חשוב ביותר, בעיקר בימים אלו בהם החלטות הציבור ביחס לחסכונותיו צריכות להילקח באופן אחראי ושקול,כפי שלימדו אותנו העליות האחרונות בשוק ההון. מדובר ברעיון שהועלה וטרם נידון. האיגוד טרם בחן הצעה זו ולא גיבש כל עמדה או החלטה בנושא זה, שטרם הוחלט כלל האם לקיים עליו דיון פנימי או שלא". 

 

 צילום: shutterstock

 

x