האג"ח של אי.די.בי זינקו ב־228% מהשפל
להתאוששות החדה אחראיות בעיקר הצעת אלשטיין לרכישת החברה ופתיחת התחרות על השליטה
שעה שמחזיקי איגרות החוב של אי.די.בי והנהלת החברה מתכתשים בדיונים מייגעים בבית המשפט והסדר החוב של אי.די.בי דומה יותר לטלנובלה מאשר למשא ומתן, הדרמה הגדולה מתחוללת דווקא במסחר באג"ח של אי.די.בי בבורסה. אחרי שעלו ב־228% מהשפל שנרשם בספטמבר 2012, האג"ח של אי.די.בי הרוויחו ביושר את מעמדן כאחת ההשקעות המוצלחות של השנה האחרונה.
- סטאר נייט: אין ביכולתנו לשלם את תשלום האג"ח
- פירוק פטרוכימיים עשוי להיטיב עם אג"ח מסדרות ב וג'
- ההימור על אג"ח ממשלתיות שלח את מגדל לתחתית הדירוג
האג"ח של אי.די.בי אחזקות הגיעו למחיר שפל בתחילת ספטמבר 2012. השער של האג"ח מהסדרה הגדולה ביותר מבין חמש סדרות האג"ח של אי.די.בי אחזקות, סדרה ד', עמד על 13.3 אגורות בלבד, לעומת שער של 43.7 אגורות היום.
הצניחה במחירי האג"ח של אי.די.בי אחזקות בבורסה התרחשה על רקע שני אירועים בולטים. בדו"חות הכספיים שפרסמה אי.די.בי אחזקות בסוף אוגוסט 2012 הפנו רואי החשבון של החברה את תשומת הלב לכך שעולים ספקות משמעותיים בדבר קיומה של החברה כעסק חי. מיד לאחר מכן חתכה חברת הדירוג S&P מעלות את דירוג האשראי של א.די.בי אחזקות מ־BBB ל־CCC.
מקובל להתייחס לשני האירועים האלו, הערת העסק החי והורדת הדירוג לקבוצת ה־C, כאל סימנים מובהקים לסוף דרכה של חברה.
אלא שמבחינת המשקיעים באג"ח של אי.די.בי אחזקות, ברגע שהחדשות הרעות כבר גולמו במחירי ניירות הערך של החברה, היה זה האות דווקא לסיומה של המגמה השלילית ולתחילתו של הראלי הגדול בשערי האג"ח בשוק.
דפוס ההתנהגות באג"ח של אי.די.בי מזכיר לכולנו את המילים שכתב שלום חנוך בשירו "נגד הרוח": "תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר". ואכן כך, ארבעה ימים בלבד אחרי שהונחתו בשורות האיוב מצד רואי החשבון וחברת הדירוג, הפציע השחר מעל ראשי מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות. להתאוששות החדה במחירי האג"ח של אי.די.בי אחזקות אחראים כמה גורמים שחברו יחדיו כדי להחזיר מעט סומק ללחיים של המחזיקים.
א. ההצעה של אדוארדו אלשטיין
ההצעה שהגיש אדוארדו אלשטיין לרכישת השליטה בקבוצת אי.די.בי מייצרת "רצפה" לשווי האג"ח. מבחינת מחזיקי האג"ח מדובר באופציה שמביאה לוודאות ביחס לתמורה המינימלית שיקבלו במסגרת הסדר החוב. לפי המתווה של אלשטיין, התמורה הכוללת לנושים מוערכת ב־993 מיליון שקל.
היות שהחוב לכלל הנושים של אי.די.בי אחזקות נאמד ב־2.15 מיליארד שקל, אזי שיעור התספורת לנושים צפוי לעמוד על 54% והחזר החוב עשוי להגיע כמעט לכדי מחצית מהחוב, וליתר דיוק ל־46%.
ב. השופט אורנשטיין פותח את התחרות
החלטתו של השופט איתן אורנשטיין לפתוח את התחרות על השליטה באי.די.בי למכרז מזמינה בנוסף לאלשטיין מתמודדים נוספים. לכולם ברור שכדי לזכות באהדת מחזיקי איגרות החוב, על המציעים החדשים, בהם נוחי דנקנר שחבר לאלכסנדר גרנובסקי כדי לרכוש את השליטה מחדש, להניח הצעת הסדר חוב שתאפיל על כל האחרות, בבחינת כל המרבה – הרי זה משובח. מחזיקי איגרות החוב הפכו למחוזרים, עובדה שבאה לידי ביטוי במחירי האג"ח.
ג. החברות־הבנות מתאוששות
האווירה החיובית בשוק המניות המקומי, שהחלה ברבעון האחרון של שנת 2012, לא פסחה גם על החברות החבוטות בקבוצת אי.די.בי: סלקום, שופרסל, כלל ביטוח ואחרות, שסבלו מסנטימנט שלילי, זאת לנוכח הקשר שלהן לקבוצת אי.די.בי. אלו זינקו בעשרות אחוזים והעלו את שווי הקבוצה.
ד. הסרת איום הסדר החוב באי.די.בי פתוח
התרחיש הגרוע מבחינת מחזיקי האג"ח של אי.די.בי היה שהחברה־הבת (100%), אי.די.בי פתוח, תיכנס גם היא להסדר חוב. תרחיש זה עמד על הפרק לנוכח הדרישה של קרן יורק, פסגות והפניקס לכפות על אי.די.בי פתוח הסדר חוב.
בחודשים האחרונים ניכרת התקדמות משמעותית בכמה מהלכים שדי בהבשלת חלק מהם, ובראשם מיזוג כור-דסק"ש ומכירת כלל ביטוח, כדי להסיר את האיום המרחף מעל לאי.די.בי פתוח ולספק לנושים של אי.די.בי אחזקות ודאות.