תשואות האג"ח בעולם נוסקות; יותר מ-430 מיליארד ד' נמחקו ב-10 ימים
אחרי ראלי של כמעט 6 שנים - הסיכון חוזר לשוק האג"ח הממשלתי. הערכות: עליית התשואות נובעת מצפי להעלאת ריבית בארה"ב, מעבר כספים למניות, והזינוק במחירי הנפט; מיטב-דש: "תם העידן שבו עליית הריבית בארה"ב לא עמדה כלל על הפרק"
שוק האג"ח העולמי מחק 430 מיליארד דולר מתחילת השבוע שעבר - במה שנראה כמו סוף גל העליות שהחל לפני 6 שנים בסמוך למשבר הכלכלי הגדול של 2008. התשואות על האג"ח הממשלתיות, שעולות ככל שמחיר האיגרת יורד, ממשיכות לרשום עליות חדות גם היום (ד') בהובלת האיגרות של המדינות בגוש היורו.
- קריסה באג"ח הממשלתיות: השקלית ל-10 שנה צוללת ב-1.2%
- המשקיעים נטשו - ופימקו איבדה את תואר קרן האג"ח הגדולה בעולם
- גיוסי אג"ח קונצרניות זינקו ב־50% מתחילת השנה: מגזר הנדל"ן מככב
לפי בנק אוף אמריקה מריל לינץ', שווי שוק האג"ח העולמי עומד היום על 45.12 טריליון דולר, לעומת שווי של 45.56 טריליון דולר בסוף אפריל. לפי הבנק, התשואות בעולם עלו מאז תחילת השבוע שעבר ב-18 נ"ב בסיס לרמה ממוצעת של 1.53%.
לפי הערכות הכלכלנים בעולם, לעלייה החדה בתשואות מספר גורמים. בראשונה, הערכות המשקיעים בעולם כי רמת המחירים באירופה מרימה ראש וכי סיכוני הדיפלציה בגוש היורו חלפו - לפחות לפי שעה. שנית, סביבת הריביות הנמוכה של הבנקים המרכזיים בעולם גורמת לחלק מהמשקיעים להעביר את הכסף משוקי האג"ח שנותנים תשואה נמוכה - לשוקי המניות שנסחרים ברמות שיא כל הזמנים. בנוסף, כפי שנרחיב בהמשך, נראה כי מועד העלאת הריבית ברה"ב קרב - ויתכן ונראה את הריבית עולה עוד לפני סוף השנה.
לבסוף, מחירי הנפט ממשיכים בתנופה של החודש האחרון בו עלו ביותר מ-22%, כאשר היום עולה מחיר החוזה על הנפט WTI ב-2% לרמה של 62 דולר לחבית.
העליות החדות ביותר בתשואות האג"ח הממשלתיות נרשמות דווקא במדינות אירופה - שם נסחרו האג"חים בתשואות קרובות לאפס במשך זמן רב. תשואת האג"ח של גרמניה ל-10 שנים שנסחרת סביב רמה של 0.6% עלתה ביותר מפי 3 בשבוע האחרון ובכך השלימה זינוק של פי 10 בתוך 3 שבועות. האג"ח של בריטניה ל-10 שנים נסחרת בתשואה לפדיון של 1.96%, זאת לאחר שרק לפני 10 ימים נסחרה האיגרת בתשואה של 1.56%.גם בארה"ב נרשמות עליות חדות בתשואות. האג"ח האמריקאית ל-10 שנים נסחרת בתשואה של 2.21% - לאחר שרק לפני שבוע נסחרה האיגרת בתשואה של 1.92%.
במקביל לעולם, גם בישראל, נרשמות עליות חדות מאוד באג"ח הממשלתיות. התשואה של האג"ח השקלית ל-10 שנה (1026) עומדת היום על 2%, בעוד שתשואת האג"ח השקלית ל-9 שנים (0324) עומדת על 1.76%.
האינפלציה מרימה ראש
לפי אלכס זבז'נסקי הכלכלן הראשי של מיטב-דש, הסיבה לעליות החדות בתשואות האג"ח באירופה אינה חד משמעית. "זה מזכיר יותר מימוש רווחים, כאשר המשקיעים נבהלו מהתשואות הנמוכות בצורה קיצונית אליהן הגיעו האג"ח".
"יחד עם זאת", מוסיף זבז'נסקי, "ישנם מספיק סיבות כלכליות לעליית התשואות באירופה - הנתונים הכלכליים השתפרו משמעותית, פיחות היורו ושיפור בכלכלה האיצו עלייה בציפיות האינפלציה באירופה אשר חזרו לרמות שהיו בהן לפני שנה. כמו כן, תוואי הריבית החזוי באירופה שמגולם בחוזים עלה במקצת בחודש האחרון".
כמו כן מוסיף זבז'נסקי כי עליית התשואות באירופה דחפה גם את האג"ח האמריקאי מעלה, למרות הנתונים הכלכליים המעורבים. "בנוסף, ישיבתו האחרונה של הפד סיימה עידן בן 8 שנים במהלכו עליית הריבית לא עמדה כלל על הפרק. כעת, לפחות תיאורטית, הועדה המוניטרית יכולה להחליט על העלאת הריבית בכל מפגש וזה מכניס עצבנות רבה למסחר באג"ח".
גם דודי רזניק מלאומי שוקי הון, התייחס לעלייה בתשואות ואמר כי "שוקי האג"ח הממשלתיים בעולם מבהירים את הסיכון הטמון בהשקעה בהם לאור רמת התשואות הנמוכה יחסית, בעיקר במדינות גוש היורו, והמידה הגדולה יחסית של אי-וודאות בנוגע להתפתחויות הכלכליות העולמיות בהמשך הדרך".
לגבי ההשלכות על ישראל טוען רזניק כי המשך עליית התשואות בשוק המקומי עשויה ליצור הזדמנות קנייה מחודשת לאור הסיכוי להורדת ריבית נוספת על ידי בנק ישראל בשילוב המצב הפיסקלי הנוח. "אנו ממשיכים להמליץ על מח"מ של 5 שנים ועל רקע המדדים הגבוהים יחסית, הצפויים בחודשים הקרובים, אנו נותנים עדיפות להשקעה בצמודי המדד".