הלחץ של הבנקים לא עזר: ועדת הכספים אישרה ברוב גדול את הפחתת עמלות ההפצה
לאחר שרוב הח"כים הודיעו כי הם תומכים בהפחתה, אף שביקשו מהלכים משלימים, אושרו התקנות פה אחד. נמנעו: ח"כ אילטוב וח"כ דודו רותם. יו"ר רשות ני"ע האוזר אמר בדיון כי "ההפחתה תגיע מיידית לציבור"
ועדת הכספים אישרה ברב גדול את הפחתת עמלות ההפצה. לאחר שרוב הח"כים הודיעו כי הם תומכים בהפחתה, אף שביקשו מהלכים משלימים, הועלו התקנות להצבעה ואושרו פה אחד. שניים נמנעו: ח"כ רוברט אילטוב אילטוב וח"כ דודו רותם מהליכוד ביתנו.
לפני כן סיכם יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר את הדיון ואמר בנוגע להגברת התחרות "אני מאמין בהכנסת קרנות זרות. עיכבתי זאת, אך אנחנו מתכוונים לתת להם בקרוב להיכנס לשוק. יש חוק כבר שמחכה בכנסת". עוד הוסיף כי "יש לנו סנקציות אם הקרנות לא יפעלו כפי שסיכמנו". מוקדם יותר בדיון הכריז האוזר כי "מדובר על עמלות אנטי תחרותיות שקיימות בשוק. אין תחרות על עמלות ההפצה - יש שם סוג של מונופול".
- האוזר על עמלות ההפצה: "הבנקים נוקטים כל דרך אפשרית למשוך זמן"
- הדיון בהפחתת עמלות ההפצה חוזר לוועדת הכספים
- רוח גבית להאוזר ממרכז המחקר של הכנסת: תומך בהורדת עמלות ההפצה
בדיון נוכחים מרבית הח"כים, ובין היתר שישה לוביסטים, ומשה פרל, יו"ר איגוד הבנקים. התקנות מבקשות להפחית את עמלות ההפצה שהבנקים גובים ממנהלי קרנות הנאמנות עבור שיווק הקרנות ללקוחות הקצה. אם תתקבל ההצעה, המהלך צפוי לגרוע כ־120 מיליון שקל בשנה או 10 מיליון שקל בחודש מהכנסות הבנקים, כך שסכום זה יגולגל ישירות - לפחות בחצי השנה הקרובה - לכיסו של הציבור הרחב.
"המטרה שלנו שזה יגיע לחוסכים - אם תצביעו היום בעד זה יגיע מיידית לציבור כי הקרנות חתמו לנו שהן מורידות את מלוא ההפחתה לחצי שנה", הבטיח האוזר. "אם נראה שהתחרות עוד חצי שנה לא עובדת אנו נקדם סעיף הסמכה בנושא. זה מכשיר צרכני מדרגה ראשונה".
בימים האחרונים הפעילו הבנקים מסכת לחצים כדי לדחות את מועד ההצבעה. מנגד הרשות לני"ע ערכה שיחות מקדימות לח"כים כדי לתמוך במהלך. הרשות קיבלה אתמול רוח גבית מהכנסת. לפי מחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, אותו ערך איל קופמן מהמחלקה לפיקוח תקציבי, שניתח את נתוני תעשיית הקרנות, "ישנה רמת תחרותיות גבוהה יחסית בשוק קרנות הנאמנות, ועל כן ניתן להעריך כי הפחתת עמלת ההפצה אכן תשפיע באופן מובהק על הירידה בדמי הניהול".
מרכז המחקר אף הבהיר כי לא ניתן להשוות את נתוני שוק קרנות הנאמנות המקומי לשווקים בחו"ל – זאת בעקבות ניסיון של איגוד הבנקים לטעון כי דמי הניהול בשוק המקומי יקרים מאלו של שווקים זרים, וכי עמלות ההפצה המשולמות לבנקים נמוכות יחסית לעמלות שגובים בנקים אחרים בעולם. "מבנה שוק הקרנות ייחודי ושונה משווקים מקבילים במדינות אחרות", נכתב. "השוני המבני בא לידי ביטוי בכך שהמפיצים בישראל מחויבים על פי חוק להפיץ את קרנות הנאמנות באופן נייטרלי וללא העדפה של קרן נאמנות מסוימת, בעוד שבשווקים מקבילים בעולם תפקיד המפיץ הוא למכור קרן מסוימת או כמה קרנות השייכות לגוף ניהול המתגמל את ההפצה על-פי ביצועי המפיץ".
ח"כ רוברט אילטוב (הליכוד ביתנו) טען בתגובה, "הוזלת עמלות ההפצה תפגע בשירות שהבנקים נותנים לציבור וכך תיפגע התחרות על דמי הניהול בקרנות הנאמנות". בתגובה ענתה לו ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) - "הבנקים יכולים להתייעל, התחרות על דמי הניהול תימשך".
גרמן אף הוסיפה "ביקשתי ממשה פרל, יו"ר איגוד הבנקים, להציג בפני ניתוח עלויות איך בדיוק הפחתת עמלות ההפצה תפגע במערך הייעוץ בבנקים אבל הוא לא יכול היה לספק את הנתונים האלה ולכן לא השתכנעתי מהטיעון הזה של הבנקים".
יו"ר איגוד קרנות הנאמנות אלי בבלי אמר כי "התחייבנו להפחית את כל דמי הניהול באותו שיעור. כל מנהל יפרסם מודעה בעיתון". פרל הכין מצגת לפיה שוק קרנות הנאמנות מכיל נכסים בגובה 178 מיליארד ודמי הניהול עומדים על 1.48 מיליארד שקל. לדבריו "מחירי דמי הניהול אכן יקרים ב-52% מהממוצע בעולם, אך עמלות ההפצה נמוכות בישראל ב-18% מהממוצע. יש דרכים נוספות שהרשות החליטה לא לקדם להוזלת העמלות, דוגמת הכנסת קרנות זרות. העמלות אינן חסם להורדת מחירים. רוב דמי הניהול נשארים אצל מנהל הקרן - ויש לו מאיפה לחתוך. לדעתנו מה שיקרה פה ישפיע מיידית על מערך הייעוץ של הבנקים. אתם מתלבטים ממי לקחת את הכסף לציבור - מהצד הבנקאי או המוסדי. אני מזכיר שקרנות הנאמנות הן גוף עסקי שמטרתם להגדיל רווחים".
ח"כ אילטוב אמר "צריך איזון אמיתי - אני לא בטוח שבמהלך הזה הכסף יגיע לציבור". ח"כ גרמן מנגד הביעה תמיכה במהלך: "לא השתכנעתי מדברי פרל כי הוא לא יכול להראות שאם אנו מורידים רק 20% מהעמלות אז אנו מביאים את הבנקים לאי כדאיות לתת ייעוץ". גרמן הוסיפה "אני לא מבינה למה לא הרחיבו את התחרות גם לקרנות מחו"ל? הוזלת העמלות תפחית את יוקר המחיה!".