האוזר על עמלות ההפצה: "הבנקים נוקטים כל דרך אפשרית למשוך זמן"
לדבריו, "כל דחייה באישור ההצעה משמעותה פגיעה של כמעט 10 מיליון שקל בציבור המשקיעים מדי חודש"
ועדת הכספים הזמנית, בראשותו של ח"כ משה גפני (יהדות התורה), צפויה להתכנס בעוד שעה קלה כדי להצביע על
הצעת חוק שהוביל יו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר, שמטרתה להפחית את דמי הניהול בקרנות הנאמנות. הצעת החוק מבקשת להפחית את עמלות ההפצה שהבנקים גובים ממנהלי קרנות הנאמנות עבור שיווק הקרנות ללקוחות הקצה. אם תתקבל ההצעה, המהלך צפוי לגרוע כ־120 מיליון שקל בשנה או 10 מיליון שקל בחודש מהכנסות הבנקים, כך שסכום זה יגולגל ישירות לכיסו של הציבור הרחב. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מסתמן רוב תומך לחקיקה, ותשעה מבין 16 חברי הוועדה הודיעו שיתמכו בהורדת דמי ההפצה.
- רוח גבית להאוזר ממרכז המחקר של הכנסת: תומך בהורדת עמלות ההפצה
- הח"כים יצטרכו להכריע: טובת הבנקים או כיסו של הציבור
- דמי הניהול בפנסיה נחתכים לעובדי המדינה
במקביל, מפעילים הבנקים מכבש לחצים על חברי הכנסת לדחות את רוע הגזירה. ל"כלכליסט" נודע שמשרד הלוביסטים פוליסי, העובד עם איגוד הבנקים יחד עם גורמים נוספים במערכת הבנקאית, פנה לחלק מחברי הכנסת שלא קיבלו החלטה או שהחליטו לתמוך בניסיון אחרון לשכנע אותם לשנות את עמדתם.
המאמץ שמפעילים הבנקים נגד יוזמת החקיקה נובע מכך שמשמעותה היא אובדן הכנסות של 120 מיליון שקל בשנה. כל חודש שבו החקיקה מתעכבת מאפשר לבנקים לגבות עוד כ־10 מיליון שקל מהציבור. נכון לאתמול, רק שני חברי כנסת התנגדו בוודאות למהלך, שניהם ממפלגת הליכוד־ביתנו -פאינה קירשנבאום ורוברט אילטוב. ח"כ יריב לוין (הליכוד ביתנו) טרם קיבל החלטה וח"כ זאב אלקין (הליכוד ביתנו) יהיה באותו זמן בדיון בועדת חוץ וביטחון. את ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) לא ניתן היה להשיג וכך גם את עמדתו של ח"כ עמיר פרץ (התנועה).
בין התומכים בהצעה נמנה ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי). בקשר למסכת הלחצים שמפעילים הלוביסטים אמר סלומינאסקי: "ניסו לתפוס אותי קודם מהבנקים, אבל לא היה לי זמן לענות כי מדובר בימים קריטיים ועסוקים של הקמת ממשלה חדשה". הוא סירב לחשוף את זהות המתקשרים.
יעל גרמן צילום: חיים צח יו"ר רשות ני"ע התקשר כדי לשכנע
חברות הכנסת החדשות מתנועת יש עתיד, יעל גרמן וקארין אלהרר, שבסוף השבוע טרם גיבשו עמדה בנושא, הודיעו שיתמכו ביוזמה של רשות ני"ע. גרמן אמרה אתמול ל"כלכליסט" כי תתמוך בהצעה, אך הוסיפה: "אני מרגישה שהלכו כאן רק חצי דרך".
גרמן התכוונה לכך שמנהלי הקרנות התחייבו לא להעלות את דמי הניהול לתקופה של חצי שנה בלבד. "מה יהיה אחר כך? חייבים להעביר את ההפחתה הזו מחר, אבל בהמשך להשלים חקיקה שתשים תקרה גם על דמי הניהול בקרנות הנאמנות".
גרמן חשפה גם כי בימים האחרונים היא קיבלה שיחת טלפון מיו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר. "שוחחתי עמו והוא שלח לי חומר. אמרתי לו בדיוק את מה שאני אומרת לכם – למה עשיתם רק חצי מהלך? אדרוש בוועדה שהמהלך יושלם בהורדת דמי הניהול בקרנות הנאמנות".
האוזר אמר אתמול ל"כלכליסט": "הבנקים נוקטים בכל דרך אפשרית לדחות את הקץ ולמשוך זמן, אך חשוב שההפחתה בעמלות ההפצה תאושר בהקדם, כיוון שכל דחייה משמעותה פגיעה של כמעט 10 מיליון שקל בציבור המשקיעים מדי חודש".
מאיגוד הבנקים נמסר בתגובה: "בדומה לעמדתנו, גם הניתוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מצביע על כך שחלקה של עמלת ההפצה מתוך דמי הניהול בישראל נמוך מזה שבאירופה: 40% לעומת 48%-55%. לצערנו, בניתוח ההצעה מתעלם מכון המחקר של הכנסת מניתוח השלכות המהלך על מערכי הייעוץ של הבנקים, ועל היכולת שלהם להמשיך ולעודד את התחרות בין מנהלי הקרנות".