בלעדי לכלכליסט
רפואה פרטית בבתי החולים תייקר פי 2 את הביטוח המשלים
הביטוחים המשלימים של קופות החולים משלימים את עלויות הטיפול, והרחבת ההיצע של שירותי הרפואה הפרטית צפויה להגדיל את התשלום החודשי ב־100 שקל. במשרד הבריאות שוקלים לצמצם שירותים בביטוח המשלים כדי למנוע התייקרויות
משרד הבריאות מגלה לראשונה בכמה להערכתו יתייקרו הביטוחים המשלימים של קופות החולים, אם לבתי החולים הציבוריים תינתן הזכות להציע ניתוחים פרטיים תמורת תשלום. מחישובי המשרד שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי מהלך כזה ייקר את הביטוחים ב־109 שקל בכל חודש לבני 69-65, ובכ־50 שקל בכל חודש לבני 59-50.
- 7 חודשי המתנה לרופא במסלול הציבורי לעומת שבוע בפרטי
- הקרב על השר"פ: "ועדת גרמן עלולה לבחור באפשרות הקלה, לא הטובה"
- מנכ"ל הכללית: "הביטוחים המשלימים מלאים בקשקושים"
בעת בחירת רופא מנתח בבית חולים, החולה משלם השתתפות עצמית בלבד (שיכולה לנוע בין כמה מאות לכמה אלפי שקלים, תלוי במחיר הניתוח והרופא), וקופת החולים משלימה את יתר העלות. האפשרות לבחור רופא מנתח קיימת כיום רק בבתי החולים הפרטיים (אסותא, הרצליה מדיקל סנטר וכדומה) או בבתי החולים בירושלים (הדסה ושערי צדק). מנהלי בתי החולים עצמם מעריכים כי אם אפשרות זו תורחב לכלל בתי החולים הציבוריים הדבר יגרור עלייה של לפחות 20% בביקוש לבחירת הרופא המנתח. עלייה זו תגדיל את העלויות של קופות החולים, ומאחר שמדובר בגופים שאסור להם להיות בגירעון, המשמעות תהיה בהכרח גלגול העלויות אל החולים.
במשרד הבריאות חוששים כי התייקרות כה משמעותית של הביטוחים המשלימים עלולה להביא לכך שאוכלוסיות רבות לא יוכלו להרשות לעצמן לקנות את המוצר הזה. היום יחשוף משרד הבריאות, במסגרת הכנס השנתי שמארגן המשרד בנושא אי־שוויון בבריאות, כי ל־98% מעשירונים 9 ו־10 יש כיום ביטוח משלים של קופת חולים, ובקרב השכבות החלשות (עשירונים 1 ו־2) רק 53% מכוסים בביטוח משלים.
כבר כיום השכבות החלשות שקונות ביטוח משלים מסבסדות את השכבות החזקות יותר: מי שידו אינה משגת אמנם רוכש את הביטוח המשלים, אבל ייתכן שבפועל הוא נמנע מלבחור רופא מנתח מפאת ההשתתפות העצמית הגבוהה, וכך יוצא שהביטוח שרכש מסבסד את מי שמרשה לעצמו לשלם השתתפות עצמית ולבחור מנתח באופן פרטי.
כדי להתמודד עם העלייה הנמשכת בביטוחים המשלימים, במשרד הבריאות מציעים צעדים רדיקליים בתחום, שלא בטוח כי יתקבלו על ידי דרג מקבלי ההחלטות במשרד. בין היתר הפקידים במשרד מציעים להקפיא את העלייה בשירותים שמציעות קופות החולים במסגרת הביטוחים המשלימים, כך שהקופות לא יוכלו להציע שירותים נוספים וגם לא ייקרו את הביטוחים המשלימים הקיימים.
עוד מציעים במשרד לצמצם את הביטוחים המשלימים תוך "התמקדות בייעודם העיקרי". בכך רומזים במשרד לתוכנית שהוצעה על ידי מנכ"ל קופת חולים כללית אלי דפס - לצמצם את הביטוח המשלים ב־30%, להוציא ממנו את כל השירותים שלא קשורים באופן ישיר לרפואה (דוגמת מאמני כושר, רפואה אסתטית וכו'), ובכך גם להוזיל את מחירו.
עוד מציעים במשרד הבריאות להגביר את הרגולציה על ביטוחי הבריאות המסחריים של חברות הביטוח, על ידי הקמת ועדה משותפת למשרדי הבריאות והאוצר בשיתוף מלא של אגף שוק ההון.