$
בונים קריירה ומשפחה

פרויקט כלכליסט

תשואת הגמל צנחה ב־50% לעומת 2013

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות רשמו ב־2014 תשואות של 5.8% ושל 5.6% בממוצע בהתאמה לעומת 10.5% בכל אחת מהשנתיים שקדמו לה. אקסלנס מוביל את טבלת תשואות הקופות הגדולות

אורן פרוינד 06:5820.01.15

שנת 2014 תיזכר בעיני המשקיעים בתל אביב כשנה של ריבית אפסית, אינפלציה שלילית ועליות חריגות בשוק האג"ח הממשלתיות. אלו הביאו את קופות הגמל וקרנות ההשתלמות לעלייה ממוצעת של 5.8% ו־5.64% בהתאמה בשנה החולפת.

 

לקריאת הכתבות הנוספות בפרויקט

חיסכון לטווח ארוך מעוניין במנהל לקשר רציני

ותודה למוביליי: מנורה מבטחים עקפה את כל המתחרים סיבוב

"2014 היתה מוצלחת, אבל לא מהסיבות הנכונות" 

עוד נתגעגע לתשואות של חמש השנים האחרונות

 

למרות התשואה החיובית, מנהלי ההשקעות הישראלים עדיין רחוקים מלטפוח לעצמם על השכם שכן מדובר במחצית מהתשואה ממוצעת של 10.5% שהשיגו בכל אחת מהשנים 2012 ו־2013. מדד ת"א־25 רשם ב־2014 עלייה של 11% והאג"ח הממשלתיות רשמו עלייה של 7%, אך מה שפגע בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות הוא נפילה של 50% במחיר הנפט בדצמבר שהביאה לירידות חדות בשוק האג"ח הקונצרניות הישראליות, על רקע החשיפה שלהן לרוסיה, הנפגעת העיקרית מהירידה במחיר הנפט. מדד תל בונד־20 רשם ירידה של 2.1% בדצמבר וכמעט ומחק את כל העליות שלו מתחילת השנה. בסופו של דבר, תל בונד־20 סיים את השנה החולפת עם עלייה של 0.5%.

 

 

בית ההשקעות אי.בי.אי אמנם השיג את התשואה הגבוהה ביותר ב־2014 עם 7.03% בקופות הגמל ו־6.99% בקרנות ההשתלמות הבינוניות (פחות מ־2 מיליארד שקל) — בעיקר בגלל שידע להתרחק מהאג"ח של כלכלית ירושלים ואפריקה ישראל, הנפגעות העיקריות ממשבר הנפט ורובל. אבל המנצח הגדול של 2014 הוא ללא ספק בית ההשקעות אקסלנס, שהניב את התשואה הגבוהה ביותר מקרב קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגדולות (בעלות היקף נכסים של 2 מיליארד שקל ומעלה). קופות הגמל של אקסלנס אמנם הניבו בדצמבר תשואה שלילית של 1.46%, אולם סיימו את השנה עם תשואה מצטברת של 7.01%. קרנות ההשתלמות של אקסלנס סיימו את דצמבר עם ירידה חדה יותר של 1.46%, אולם את השנה סיימו עם תשואה חיובית של 7.01%.

 

 

"בניגוד לרוב מנהלי ההשקעות, צפינו ש־2014 תהיה מוצלחת בשוק האג"ח הממשלתיות", אומר רונן מטמון, מנהל השקעות ראשי באקסלנס. "ב־2014 היתה אינפלציה שלילית בניגוד לתחזיות שצפו רמות אינפלציה גבוהות. המהלכים שעשינו לקראת 2014 היו להעלות חשיפה למט"ח כאשר הריבית ירדה לרמה של 0.5%, והצלחנו לקחת את כל העלייה במט"ח. דבר שני, הנחות המאקרו שלנו היו שונות משל השוק. צפינו שהריבית תרד והאינפלציה תהיה נמוכה, ולכן היינו מוטים יותר מהמתחרים שלנו לאג"ח שקליות במח"מים גבוהים וזה תרם לנו מאוד", לדבריו.

המגמה החיובית בגמל וההשתלמות הושפעה משלושה גורמים עיקריים: הריבית הנמוכה שהזרימה כספים אל עבר שוק ההון ותמכה בעליות, העלייה של 11.8% במדד S&P 500 על רקע ההתאוששות של ארה"ב ממשבר החובות והעלייה של 12% שרשם שער הדולר אל מול השקל ב־2014.

 

"היינו בחשיפת יתר לארה"ב ולדולר וזה תרם לנו מאוד", אומר מטמון. "גם נושא האנרגיה תרם לנו מאוד. כאשר מחיר הנפט עלה ל־100 דולר לחבית, חשבנו שמדובר ברמה גבוהה במיוחד, ולכן הורדנו חשיפה לסקטור האנרגיה, מה שמנע פגיעה משמעותית. לגבי שוק המניות עשינו מעבר משוקי חו"ל לישראל באזור החגים, מה שהתברר כצעד חיובי".

 

בזכות השוק האמריקאי

 

גם אמיר גיל, מנהל השקעות ראשי בפסגות גמל ופנסיה, שתפס את המקום השני ברשימת קופות הגמל הגדולות עם תשואה מצטברת של 6.41%, תולה את ההצלחה בארה"ב. "האמנו מאוד בשוק המניות בארה"ב, המדדים שם הובילו את העליות בעולם, היינו בחשיפה גבוהה וזה תרם לנו מאוד. בישראל היינו בעיקר במדד ת"א־25 שעלה יותר ממדד ת"א־75. יש לנו אחזקה גם בשוק היפני שהניב תשואה של 8% בשנה האחרונה. לאורך כל 2014 הקפדנו על חשיפה מנייתית גבוהה אף על פי שהיה שוק תנודתי. היתה אמירה של פסגות שהאינפלציה תהיה חלשה, ולכן התיק שלנו היה לא צמוד וגם זה תרם לנו מאוד".

 

כמו אקסלנס, גם פסגות היה בחשיפת יתר למט"ח ובעיקר לדולר, מה שהוסיף שמן למדורת העליות. "המט"ח, ובעיקר הדולר, תרם לנו מאוד. הדולר התחזק מול כל המטבעות בעולם. כמובן שלא ידענו מתי זה בדיוק יקרה, אבל חשבנו שזה נכון להיות בדולר ב־2014 וזה הוכיח את עצמו. גם ההשקעה בחברת מובילאיי, משווקת מערכות הנהיגה הישראלית שהונפקה בנאסד"ק ביולי ורשמה עלייה של 50% מאז ההנפקה, תרמה לנו מאוד והוכיחה שידענו לזהות את הדברים הנכונים. אנו בוחנים כל הזמן הזדמנויות השקעה חדשות, גם בתחום הנדל"ן וגם בתחום ההלוואות הלא סחירות".

 

מימין: אמיר גיל, גרי ג'רי קוטישטנו ורונן מטמון מימין: אמיר גיל, גרי ג'רי קוטישטנו ורונן מטמון צילום: גיא חמוי, דקלה בסיסט שפריר, תומי הרפז

 

ג'רי קוטישטנו, מנהל השקעות ראשי בקופות הגמל של אי.בי.אי, שרשם את התשואה הטובה ביותר ב־2014, תולה את ההצלחה בדברים שבית ההשקעות נמנע לעשות. "בחודשים האחרונים נמנענו מלהחזיק באג"ח קונצרניות בישראל שידעו ירידות חדות. לא היינו באג"ח שקשורות לרוסיה, לא היינו באג"ח שקשורות לדסק"ש ולא היינו בענפים שיש בהם רגולציה כבדה שמסכנת את קיום החברות כמו שופרסל, פרטנר וסלקום", אמר קוטישטנו. "כל אלו אג"ח שנחשבו על ידי משקיעים ישראלים כבטוחים מאוד והתבררו לימים כמסוכנות בגלל התחרות בתקשורת ובשוק הקמעונאות. מקום נוסף שאי.בי.אי נמנע ממנו זה שווקים מתעוררים שנפגעו מאוד מהירידה במחיר הנפט — כמו דרום אמריקה, ובעיקר בברזיל — שידעו ירידות חדות בשוקי המניות ובמטבעות שלהם".

 

השקליות ימשיכו להתחזק

 

מה שתרם לאי.בי.אי היה חשיפה מנייתית גבוהה לשוק האמריקאי וחשיפה גבוהה לאפיק האג"ח הממשלתיות. "הייתה לנו נטייה חזקה לאפיק השקלי. זיהינו מוקדם שאנו הולכים לאינפלציה שלילית ואנו עדיין נמצאים שם", אמר קוטשטינו. לדעתו, המגמה של התחזקות האפיק הממשלתי תימשך גם ב־2015. "גם ב־2015 נראה בישראל אינפלציה שלילית או אפסית. מבחינת שוק המניות, אנו מעדיפים להמשיך להיות חשופים לארה"ב, וכמו כן אנו מגדילים חשיפה למניות במזרח אסיה. אלו ייהנו ממחירי האנרגיה לצד תהליך של הורדת ריבית עקב אינפלציה נמוכה. כבר ראינו ירידה של ריבית בהודו, ולהערכתנו היא תמשיך לרדת בהודו, בסין וגם בדרום קוריאה. גם באירופה הגדלנו קצת חשיפה לאחרונה. אנו חושבים שלבנק המרכזי האירופי בסופו של דבר לא תהיה ברירה אלא לפתוח בהרחבה כמותית, וייתכן שזה יקרה כבר החודש. גם אם זה לא יקרה החודש, זה יקרה בעתיד הלא רחוק".

 

לדברי גיל, "המגמות שהשפיעו על השוק ב־2014 יימשכו גם ב־2015. אנחנו לא רואים שינוי מהותי באינפלציה ובריבית. מה שכן, השוק ימשיך להיות תנודתי. צריך להיות שמרניים. המגמות נראות לנו בכיוון חיובי, ומכיוון שלא יהיה שינוי בתנאי המאקרו אז אפיק המניות הוא עדיין האפיק המומלץ".

 

*מדד העקביות של קלי: המדד בוחן את משך הזמן שבו הושגה תשואה גבוהה מהממוצע. לדוגמה: קופה אשר השיגה ב-18 מתוך 36 חודשים תשואה מעל לממוצע, תקבל ציון 50%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x