סודות היזמות: כל הדרכים להתחיל בלי הון ראשוני
קרנות הון סיכון, אנג'לים, מימון המונים או הלוואה - איזו השקעה המתאימה ביותר לעסק שלכם? רויטל הנדלר, יזמת אינטרנט סדרתית, מגלה השבוע מרכיב סודי נוסף הדרוש להקמת עסק
- סודות היזמות: הפתרון להון
- Tech Pay: תוכנית יזמות חדשה, בסופה פרס של עד חצי מיליון דולר
- סודות היזמות: איך ישמעו עליכם?
קרנות הון סיכון
גופי ההשקעה המוכרים ביותר, משקיעים רק בסטארטאפים - חברות בינלאומיות מבוססות טכנולוגיה משמעותית וחדשנית. קרנות אלו לא באמת אוהבות סיכון, כמו שעלול להשתמע משמן הנוצץ. אלו קרנות שמנהלות כספים של אחרים וככאלו הן נמדדות על בסיס תשואה (בדיוק כמו בבורסה) ולכן הן אוהבות לקחת כמה שפחות סיכונים. לפעמים הן משקיעות ב-seed money (כשמו כן הוא, השקעה כשהחברה במצב הזרע שלה.) אבל ברוב הפעמים הן ישקיעו בחברה שכבר יש לה מוצר, קצת לקוחות, עדיף אמריקאים ובעיקר הן משקיעות בצוות שהן מאמינות בו.
אנג׳לים
אנג׳לים הם אנשים פרטיים שמשקיעים את הכסף שלהם. בדרך כלל אלו אנשים שעשו אקזיטים מכובדים בזכות עצמם ובחרו לנצל את כשרונם וכספם להמשיך להקיע ביזמים אחרים. אנג׳לים, בניגוד לקרנות הון סיכון, אוהבים להיכנס להשקעה בשלב מאוד מאוד מוקדם, ובד״כ גם אוהבים להיות מעורבים קצת יותר, ויותר נכונים לנתינה משמעותית ותרומה לחברה. יש את רשימת האנג׳לים הישראלים שאדן שוחט (משקיע ותיק, קרן ג'נסיס בעבר וקרן Aleph עכשיו, ויזם סדרתי מכר את face.com לfacebook) התאמץ והרים עבור כל היזמים, שמהווה מקור מצוין לחיבור עם אנג׳לים, הבעיה, שעכשיו היא פתוחה וציבורית לכולם, מה שאומר שאתם מתמודדים עם המון סטארטאפים.
קרנות פרטיות
קרנות פרטיות הן יותר מנוהלות מאנג׳ל שעובד לבד, אבל אלו קרנות פרטיות (של משפחות עשירות בד״כ) שמנהלות את הכסף לעצמן. ככאלה יש להן יותר חופש ויכולות להשקיע בשלבים מוקדמים.
פמילי אופיס
שירות פמילי אופיס הנקרא גם ניהול הון פרטי או אישי מיועד למשפחות ויחידים בעלי הון אשר אין להם את הזמן, הידע המקצועי או הרצון לנהל באופן שוטף את נכסיהם הפיננסים והבנקאיים. יש מספר גופים ואנשים בארץ שמנהלים פמילי אופיס ומחפשים השקעות בסטארטאפים להציע ללקוחותיהם.
מימון המונים
crowdfunding הוא כלי חדש ומדהים לגיוס כסף שמקבל תצורות חדשות כל יום כמעט והופך לטרנד החם לגיוס. kickstarter בראש, אבל יש עוד ועוד אתרים שעושים את זה כמו indigogo וכן אתר גיוס ההמונים הישראלי - Headstart. הקונספט שמאחורי גיוס המונים מדליק ביותר - בעצם תוכלו למכור את המוצר או השירות לפני שתייצרו אותו סופית.
הלוואה
היום הריביות מאוד נמוכות והאפשרויות גדולות ולכן גם לקחת הלוואה כדי להרים את העסק יכולה להילקח בחשבון. יש קרנות מיוחדות להלוואות למיזמים מסוגים שונים, כמו הקרן להלוואות בערבות מדינה - רצוי לנסות לחפש ולעקוב.
לפעמים העסק רק צריך את הזמן שלכם, ואז תוכלו להרים אותו כמעט ללא מימון חיצוני. זו לא החלטה פשוטה להוריד אחוזי משרה או להתפטר, אבל פגשתי הרבה יזמים אמיצים שלקחו את ההחלטה הזו והשתמשו בכספי האבטלה, הפיצויים וקרנות ההשתלמות כדי לשרוד את החודשים הקשים ובסוף הפכו למיליונרים.
חברים ומשפחה
זה כבר מושג ידוע בעולם ההון סיכון, הכסף הראשון Friends & Family מוערך וראוי. 20 אלף דולר שתצליחו לקבל מחברים ומשפחה שמאמינים בכם וברעיון תמורת 5-10% יכולים להביא אתכם למוכנות מספקת להשקעה ראשונה חיצונית. אל תפחדו לדבר, למדו לרתום אנשים ולהלהיב אותם, ואם למשפחה לא הצלחתם למכור… אז אולי חברים.
משקיע אסטרטגי
קבלו סיפור: יזם אחד שהחליט לייעל את כל העבודה במסעדות, ישב 4 חודשים בתוך מסעדות שונות כדי להבין את כל המורכבות של העבודה והמקומות הפחות יעילים שלה, בסוף התהליך היה לו ברור איך, טכנולוגית, לייעל את כל העבודה. הוא יצר סרטון קצר שממחיש את הפתרון ושלח את הסרטון לכל עשרות המסעדות שהרשו לו לשבת וללמוד אותן כדי לקבל פידבק, אחת מהן שהיא רשת גדולה החליטה להיכנס כשותפה בעסק ולממן את המיזם. שותפים אסטרטגיים בהחלט יכולים להיות המקפצה שלכם להקמת המיזם. זה דורש נטוורקינג טוב ויכולת להיפגש איתם (שיש כמעט לכולנו היום בזכות הלנקדאין וקצת חוצפה ישראלית ידועה) - אז קחו גם אותם בחשבון.
למי לפנות מתי
כדאי להקדיש זמן ולהבין מי מתאים לאיזה סוג השקעה כדי לא לבזבז זמן בפגישות עם גורמים לא רלוונטיים. יזמים רבים חושבים בטעות, שאם משקיע מוכן להיפגש זה אומר כנראה שיש סיכוי להשקעה, אבל האמת היא, שלמשקיעים יש יותר כסף וזמן מלכם. לכן היכולת שלהם להיפגש כדי לשמוע ולראות ולרחרח גבוהה בהרבה מהיכולת שלכם לבזבז את זמנכם בפגישות עם משקיעים לא רלוונטים. זמן לו אתם זקוקים על מנת לפתח את המוצר שלכם. עולם ההשקעות הוא מגוון, מצאו את הנישה המתאימה לכם. אלה חלק מהנקודות שאתם צריכים לשקול:
1. עסקים המיועדים לישראל ימשכו משקיעים מסוג אחר מעסקים גולבאליים
תעשיית ההון סיכון ורוב האנג׳לים ברשימה לא ישקיעו בעסקים מקומיים, אך יש בהחלט משקיעים עם כסף שאוהבים ויש להם יתרון דווקא בעסקים ישראלים וגם משקיעים אסטרטגיים שרוצים לגדול למקומות חדשים יכולים להיות מאוד רלוונטיים.
2. עסקים שאין בהם טכנולוגיה ימשכו סוג אחר של משקיעים מעסקים טכנולוגיים
לפני שאתם פונים למשקיע, תחקרו עליו, במה הוא השקיע ולמה הוא נמשך.
3. קרנות הון סיכון לא משקיעות באמת בסיכון גבוה
הן יפגשו אתכם בדרך כלל כדי להכיר את השוק, אבל בדקו טוב לפני שאתם פונים אליהן אם הם בכלל משקיעים בשלב שלכם ובסוג המיזם שאתם מקימים.
4. יכול להיות שיותר כדאי לכם לקחת הלוואה מהבנק
כדי להגיע להכנסות יחסית במהירות ולא להכניס שותף משקיע לעסק שלכם - הכנסת שותפים בשלב מוקדם לוקחת לכם הרבה אחוזים, אמנם מורידה את הסיכון, אבל קרה לא פעם שיזמים איבדו את העניין במיזם שלהם מרוב דילול, וגם משקיעים לא אוהבים להשקיע ביזמים שמדוללים ברמה גבוהה, פן יאבדו עניין אמיתי במיזם.
5. יש עסקים שמאוד יתאים להם crowdfunding
יש היום יותר ויותר אתרים המציעים גיוס כסף מההמון ויכולים להיות פתרון נפלא עבור הגיוס הראשוני, וגם הוכחת היתכנות למשקיעים עתידיים.
6. השגת לקוח או השגת משקיע
שקלו אם רלוונטי עבורכם להקדיש את הזמן והמאמץ שלכם דווקא בהשגת לקוח גדול ראשון או בהשגת משקיע.
אז הסוד השבוע ליזמות מוצלחת היא בחינת אמצעי ההשקעה בצורה מושכלת והשקעת משאבים מדויקת וחכמה.
הכותבת היא יזמת אינטרנט סדרתית, מייסדת AllJobs וממקימי BreezoMeter ו-TechForGood.