$
הכסף

גפני תוקע עוד חזית במאבק בהון השחור: צמצום השימוש במזומן

יו"ר ועדת הכספים מתנגד לקידום המלצות הוועדה לצמצום השימוש במזומן שהגה נתניהו, ובהן איסור על עסקאות מזומן מעל 10 אלף שקל. באוצר חוששים כי נושאים שהם מנסים לקדם בוועדת הכספים יטורפדו, אם יחודש הדיון בהצעת החוק

מיקי פלד 07:0105.05.16

לאחר שסיכלו הצעת חוק שתחייב את הבנקים לדווח לרשות המסים על לקוחות החשודים בהעלמת מס, החשש מתגובת הסיעות החרדיות מעכב את קידום הטיפול בהצעת החוק לצמצום השימוש במזומן.

 

כמעט שנה לאחר שאושרה בממשלה ההצעה, שיזם ראש הממשלה בנימין נתניהו, היא נמצאת אי שם בתחתית סדר העדיפויות של הממשלה והכנסת. שום גורם ממשלתי לא אחראי כעת לקידום הצעת החוק לצמצום השימוש במזומן, שנועדה לשים את היד על חלק גדול מכ־40 מיליארד שקל בשנה של "כלכלה שחורה" וכך למנוע הלבנת הון ולפגוע בפעילות של גורמי פשיעה ומעלימי מס: משרד ראש הממשלה לא לוחץ על הקואליציה בעניין ושר האוצר משה כחלון מעדיף להשתמש בכוחו הפוליטי כדי לקדם הצעות חוק

אחרות. לכל זאת מצטרף פלונטר פרלמנטרי, שבלבו התנגדות של ח"כ משה גפני למהלכי חקיקה משלימים של משרד האוצר בנושא העלמות מס, המונעים מראש כל התקדמות בצמצום השימוש בכסף מזומן.

 

הרעיון הבסיסי של הצעת החוק הוא להגביל את העסקאות שניתן לבצע במזומן או בצ'קים ואף להטיל עונש פלילי על ביצוע עסקאות שסכומן גבוה מהתקרה המותרת. במקביל יפותחו אמצעי תשלום אלקטרוניים חדשים. ההנחה היא שהדבר יקשה מאוד בהעלמות מס והלבנות הון בסכומים גדולים. בשנה הראשונה ייאסרו עסקאות מזומן מעל 10,000 שקל ואחרי שנה הסכום יירד ל־5,000 שקל. נוסף על כך תיאסר בהדרגה הסבת צ'קים לשמו של אדם אחר ובעלי עסקים יחויבו לקבל כרטיסי חיוב מיידי שיחליפו את השימוש במזומן.

 

ביולי האחרון עברה הצעת החוק בקריאה ראשונה והועברה לטיפול ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת. ההחלטה באיזו ועדה היא תקודם לא היתה טריוויאלית ונעשתה לבסוף על פי בקשת משרד האוצר, שכנראה צפה מראש את ההתנגדות הצפויה לו בוועדת הכספים, שגפני עומד בראשה. מאז ועד היום ההצעה נמצאת על שולחן המשפטנים של הוועדה, אך עדיין לא התקיים בה אפילו דיון אחד וכרגע גם לא צפוי דיון כזה.

 

לכאורה אפשר לטעון שמדובר בעניין טכני, מעין אטיות שנחה על הרבה הצעות חוק ברגע שהן מגיעות לטיפול בוועדות הכנסת. אלא שבמקרה זה מדובר בבעיה עמוקה הרבה יותר, המשלבת את העובדה שהממשלה לא דוחפת לקידום ההצעה עם חסם בדמותו של גפני.

 

בתחתית סדר העדיפויות

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ ניסן סלומינסקי ממפלגת הבית היהודי, טוען כי "אל מול הצעות חוק אחרות הנוגעות להעמקת הגבייה והמלחמה בהון השחור הצעת החוק לצמצום השימוש במזומן היא במקום האחרון בסדרי העדיפויות". סדרי העדיפויות שסלומינסקי מתייחס אליהם לא נקבעו רק על ידו, אלא גם על ידי משרדי ראש הממשלה והאוצר. יותר נכון: הם נקבעו כשמשרד ראש הממשלה לא מקדם את ההצעה וכחלון מעדיף להעביר חוקים אחרים.

 

אבל זה רק חלק קטן מהסיפור. למעשה, כאשר משוחחים עם חברי הכנסת ומקבלי ההחלטות ובודקים מדוע הצעת החוק לא מקודמת, מגלים את הכוח האדיר של יו"ר ועדת הכספים אל מול משרד האוצר והעומד בראשו.מדובר בפלונטר פוליטי שבו כוחו של יו"ר ועדת הכספים מול משרד האוצר יכול לשמש אותו לקידום או עיכוב נושאים שבכלל לא נמצאים על שולחן הוועדה שבראשותו. זאת מבלי שיהיה צורך לאיים במפורש, שכן אם האוצר יפעל בניגוד לדעתו של גפני בנושא א', הוא יעשה לו חיים קשים בנושא ב'. במקרה זה גפני וחברי הכנסת של ש"ס ויהדות התורה מתנגדים לכמה תיקונים בפקודת מס הכנסה, שנועדו, לטענת רשות המסים, לספק לה כלים טובים יותר לקבל דיווח על מעלימי מס ולהיאבק בהלבנת הון — שני צעדים שהגדירה הממשלה כיעדים אסטרטגי האמור בין השאר להקל את נטל המס מעל לכלל הציבור.

    

 

 

גפני. טוען שהוא לא מתנגד עקרונית להצעה אלא מסתייג ממספר סעיפים גפני. טוען שהוא לא מתנגד עקרונית להצעה אלא מסתייג ממספר סעיפים צילום: עומר מסינגר

 

 

 

תמיכת החרדים הכרחית

לגפני ועמיתיו צורמת הדרישה של רשות המסים לערוך תיקון לחוק שיאפשר לה לדרוש מהבנקים דיווחים כלליים, למשל על כל חשבונות הבנק שמופקדים בהם בכל חודש יותר מ־10,000 שקל במזומן. גפני טוען שהוא דואג לזכויות הפרט אל מול מערכת ממשל דורסנית. מולו יש הטוענים כי הוא בעיקר דואג לציבור קטן ומשפיע של גבירים חרדים שצוברים הון מעסקאות ב"שחור" ומוסדות גמילות חסדים שבפועל מתפקדים כבנקים קטנים. ההנחה היא שגפני יתנגד גם להצעת החוק שנועדה להגביל את הצמצום במזומן ותפגע בהתנהלות היומיומית של אותם גבירים ומוסדות, שבהם מתקבלות תרומות במזומן וניתנות הלוואות מזומן, לא פעם גם בסכומים גדולים מאוד.

 

גפני שולח מסר גם לוועדת החוקה — כל עוד כחלון לא יצליח לחייב את החרדים למשמעת קואליציונית בנושאי המאבק במעלימי המס, כל דיון בהגבלת השימוש במזומן הוא בזבוז של משאבים.

 

לא מדובר רק בכוחו של גפני כיו"ר ועדת הכספים, אלא גם בקושי של הקואליציה להעביר את הצעת החוק המדוברת בוועדת החוקה לנוכח התנגדות של שני נציגי הסיעות החרדיות. ללא תמיכתם לאופוזיציה מובטח רוב של שישה חברי כנסת מול חמישה של הקואליציה. לא מן הנמנע שכדי שההגבלות על שימוש במזומן ייכנסו לתוקף יצטרכו באוצר למצוא פתרון יצירתי שיפטור מוסדות גמילות החסדים של הציבור החרדי. עד אז המלחמה בכלכלה השחורה, כולל במעלימי המס וגורמי פשיעה, תחכה.

 

בסביבתו של גפני אומרים כי הוא לא מתנגד להצעה, אלא רוצה להכניס הסתייגויות כמו הקלות לקשישים, הדרגתיות מתונה יותר ומה שמוגדר כ"בלמים ואיזונים".

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר: "הנושא בעדיפות גבוהה ואנו מקווים שהוא יעבור במושב הכנסת הקרוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x