המומחית המובילה בעולם למימון נגד המלצות ועדת שטרום
פרופ' ענת אדמתי מסטנפורד חוששת שהמלצות הוועדה להגברת התחרות בבנקים מסכנות את יציבות המערכת: "לא חוכמה לשחק בכסף של אחרים"
"צריך שהכסף יבוא לבנקים בקושי הולם במקום להקל עליהם. זה יתן שוויון הזדמנויות במימון ויהיה יותר סיכוי שהבנקים יעשו עם הכסף של המפקידים מה שהם היו עושים עם הכסף שלהם", כך אומרת פרופ' למימון וכלכלה באוניברסיטת סטנפורד ענת אדמתי בשיחה עם "כלכליסט", כתגובה להמלצות ועדת שטרום.
- "חברות כרטיסי האשראי יהפכו לבנקים? ועדת שטרום הסתכלה מתחת לפנס"
- "המערכת כולה בהלם, אם כחלון רוצה לנהל את הבנקים, שיבוא"
- כחלון הציג את מסקנות ועדת שטרום: "נסללה הדרך להקמת בנקים חדשים"
פרופ' אדמתי, שהופיעה ברשימת 100 האנשים המשפיעים בעולם במגזין "טיים" ב־2014 ונכחה אתמול בועדת הכספים כאורחת של ח"כ מנואל טרכטנברג, מביעה חששות גדולים מהמלצות הועדה להגברת התחרות במערכת הבנקאית, במיוחד מאלה שנוגעות להורדת יחס הלימות ההון (היחס בין ההון שהבנק נדרש לרתק בצד לבין נכסי הסיכון שלו כמו הלוואות ומסגרות אשראי) בבנקים החדשים וחברות האשראי. לדבריה, "הלימות הון זה משהו שמאוד מפתה להוריד, כי הכי קל להגיד שאלו שייתנו את אגרות החוב יהיו פחות קשיחים אתכם. אין תאגיד בריא שחי על כ־4% הלימות הון (כמו שממליצה ועדת שטרום, ע"מ). כדי להגביר את התחרות הכי חשוב להעלות את הלימות ההון לבנקים הגדולים כדי שייקחו יותר אחריות על הסיכונים שהם לוקחים", שכן עם הגדלת תחרות ללא אחריות, הם עלולים לקחת סיכונים רק בשביל תשואות שלא בהכרח הגיוניות. ההמלצות שמקטינות את הלימות ההון מכפילות את הסיכון בלי לייצר תופעה חיובית. זה רק עושה את המערכת לשבירה, במיוחד בגלל שכל הגופים בה מחוברים אחד לשני".
הבעיה, לטענת המומחית למימון וכלכלה, נובעת מכך שכסף גם כך בא לבנקים נורא בקלות, מאחר והנושים שלהם הם למעשה כלל הציבור וכבעלי הפיקדונות הם לא יפנו להוצאה לפועל במקרה הצורך. "לבנקים הרגילים יש יתרון אדיר במערכת המימון, אין לאף אחד נושים כאלה נחמדים כמו המפקידים", אומרת אדמתי. "זו לא חוכמה גדולה לשחק עם כסף של אחרים".
אדמתי מוסיפה כי המהלך להוזיל הלוואות מפתה את הפוליטיקאים להגיד שזה לא יקרה בזמן שלהם ושהסכנה תגיע בהמשך. "אם רוצים לעשות סובסידיות שייתנו למי שרוצים לתת במשק", מבקרת אדמתי את החלטת ועדת שטרום. "אבל אי אפשר לתת בצורה עיוורת לבנקים שלא מעניין אותם לעשות את ההלוואות שהכלכלה באמת צריכה במחירים סבירים".
בדיון של ועדת הכספים שנערך אתמול, הציגו נציגי האוצר את התחזיות לשנים הבאות, מהם עולה בבירור הירידה המדאיגה בצמיחת המשק. טרכטנברג אמר ל"כלכליסט" כי צמיחת המשק "קשורה ישירות להמלצות ועדת שטרום. האנרגיה של האוצר הלכה לעניין הדיור והזרוע השנייה הלכה לשטרום. אינני מומחה לבנקאות אבל אני שומע את הדברים של מומחית עולמית על הסכנות הגדולות של כל משק אם שמים את הדגש על התחרות עצמה מבלי לשאול שאלות על התמריצים. התוצאה תהיה בסוף שאין הלימות".