$
הכסף

הפיקוח אוסר על לאומי להגדיל מכסת הפורשים

לכלכליסט נודע כי המפקחת על הבנקים סירבה לבקשת לאומי להוציא לפרישה מוקדמת עוד 300 עובדים, רובם בעלי פנסיה תקציבית. פרישת עובדים רבים בזמן קצר עלולה לפגוע בתפעול הבנק

רעות שפיגלמן 06:5925.07.16

הפיקוח על הבנקים החליט לסגור את הברז לבנק לאומי, וסירב לבקשתו להגדיל את מכסת הפורשים מרצון במסגרת תוכנית ההתייעלות בשל חוסר אפשרות לתקצב זאת. התוכנית עולה לבנק 400 מיליון שקל עבור מכסת פורשים מקסימלית של 700, שאותה ביקש לאומי להגדיל בעוד כ־300 עובדים. המשמעות היא שעובדים שביקשו לפרוש והוכנסו לרשימת המתנה, לא יוכלו להמשיך בתהליך.

 

עובדי בנק לאומי נחלקים לשניים: עובדי דור א' הנהנים מפנסיה תקציבית, שמבטיחה להם קצבה חודשית של 70% משכרם האחרון ללא הגבלת זמן, וגילם הממוצע גבוה יותר; ועובדי דור ב' המקבלים פנסיה צוברת, שבה הקצבה מוגבלת לחיסכון שצבר העובד. הפיקוח הרשה ללאומי לאשר פרישה מרצון ל־500 עובדי דור א' ו־200 עובדי דור ב', אולם מספר עובדי דור א' שביקשו להצטרף לתוכנית עלה על המכסה, וכעת הם יסורבו.

 

ד"ר חדוה בר ד"ר חדוה בר צילום: אלכס קולומויסקי

 

בבנק ישראל סירבו למסור פרטים על ההחלטה, אך נראה כי סירובם נבע משתי סיבות. ראשית, עזיבה של כמות רבה של עובדים בפרק זמן קצר עלולה לפגוע בתפעול השוטף היומיומי של הבנק. שנית, לאומי נדרש לעמוד ביחס הלימות־הון (הון לעומת נכסי סיכון) של 10.27% עד סוף השנה. הפרשה מסיבית גוררת עלויות כספיות כבדות והתחייבויות שעלולות למנוע מהבנק מלעמוד ביעד.

 

תנאי הפרישה של עובדי דור ב' שיפרשו מרצון הם פחות כדאיים מאלו של דור א', ומוצע להם מענק פרישה חד־פעמי של 250%–270% מהשכר האחרון. כך שככל שהעובד צעיר יותר, הפרישה פחות כדאית עבורו.

 

 

לעובד עם ותק של 35 שנות עבודה ומשתכר 17–20 אלף שקל בחודש, הפיצוי בניכוי מס שקול לשכר של 3–4 שנות עבודה. ולכן, עובד שיפרוש כשנותרו לו כעת מעל שלוש שנות עבודה לגיל הפנסיה, עלול להפסיד כסף. גם המענק הנוסף של 25 אלף שקל, שניתן לכל מי שיירשם לתוכנית עד ספטמבר, אינו מספיק כדי להכריע את הכף עבור עובדים שרחוקים מגיל הפנסיה.

 

ועד העובדים בראשות מירי רובינו פנה להנהלת הבנק וביקש להגדיל את מכסת הפורשים מרצון בעקבות הפניות הרבות של עובדי דור א'. לאומי העסיק כ־9,600 עובדים נכון לסוף 2015 — 45% מתוכם עובדי דור א', ותוכנית ההתייעלות אמורה לחתוך 7% מהמצבת שלו.

 

לאומי הוא הבנק הראשון שקיבל את אישור הפיקוח לבצע תוכנית התייעלות רב־שנתית כוללת. בנקים נוספים, ובהם דיסקונט והפועלים, צפויים להגיש את מתווה ההתייעלות שלהם לפיקוח עד סוף 2016.

 

מלאומי נמסר בתגובה כי "תוכנית הפרישה מרצון שהוגדרה על ידי הנהלת הבנק הסתיימה בהצלחה. כל העובדים שחתמו על זיכרון הדברים ישתלבו בתוכנית הפרישה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x