ברקת: "בוחנים את השפעת המצב על תעריפי ביטוח הרכב"
חברות הביטוח לא צפויות להתנדב להחזיר למבוטחים כסף בעקבות הירידה בסיכוי לתאונות דרכים בכביש בתקופת סגר הקורונה. גם אם יכפו עליהן החזר כזה הוא צפוי לעמוד רק על עשרות שקלים בחודש. לפי הערכות - פרמיות ביטוחי הרכב יתייקרו בתקופה הקרובה כדי לפצות את חברות הביטוח על הפסדי הענק שלהן בשוק ההון
הנוסעים בכבישי ישראל ודאי שמו לב בחודש האחרון לנוכחות מאד דלילה. מרחקים שבימים כתיקונים עולים בשעות ארוכות בפקק כמו ת"א נתניה נגמעים בזמן קצר וכמעט ללא עצירות. הסיבה לכך, כמובן ידועה - הסגר שהונחת על מדינת ישראל ב-16 במרץ.
- על רקע המשבר: סוכני הביטוח פועלים למניעת כניסתן של חברות האשראי לתחום
- ברקת אישר לחברות הביטוח דחייה של פרסום הדוחות - אי ודאות בעניין שערוכי הנדל"ן
- מגדל וכלל חושפות עד כמה הכתה הקורונה ברבעון הראשון
אחד האפקטים של הסגר הזה הוא ירידה חדה בתאונות הדרכים. פחות נוסעים, פחות תאונות, חשבון פשוט. לכן הבקשה לתביעה ייצוגית שהוגשה השבוע נגד חברות הביטוח הישראליות בטענה מדוע הן לא מחזירות למבוטחים כספים על פרמיות הביטוח המקיף נראית על פניה כעושה שכל, בטח לאחר שהתפרסם כי הן באנגליה והן בארה"ב חלק מחברות הביטוח שלחו החזרים למבוטחים שלהם בדיוק בגלל זה.
אלא שהבשורה איננה כה גדולה לציבור המבוטחים, גם אם חברות הביטוח יחזירו לבסוף כספים למבוטחים ומדוע? כבר לפני חודש הודיע הממונה על שוק ההון כי לקוחות שלא נוסעים ברכבם יוכלו לדרוש מחברת הביטוח להשבית את הרכב או להקפיא את הביטוח המקיף. באפשרות הראשונה של הקפאה, הלקוח לא יקבל לא הגנה מפני גניבת הרכב העומד ולא מפני נזק תאונתי כשהאוטו בנהיגה. באפשרות השניה, ועבור אלו שאין להם חניה פרטית מקורה, הנזק מפני גניבה יישאר ואילו הביטוח מפני נזק תאונתי יוקפא לתקופה של חודש לפחות.
בדיקה מהירה של השבתה כזו מעלה כי מדובר בחיסכון של בין 40 ל-50 שקל בחודש. את ביטוח החובה לא ניתן לבטל מסיבה פשוטה - אם המבוטח יעלה בכל זאת על הרכב בניגוד להצהרתו וייסע בו ויפגע בחיי אדם, לא יהיה כיסוי. אם כן, עבור תקופת השבתה של חודשיים ובגין נזק תאונתי בלבד החיסכון למבוטחים יעמוד לכל היותר על כ-100 שקלים.
דרישה מחברות הביטוח במסגרת תביעה ייצוגית להחזיר למבוטחים כספים על הירידה בסיכון אם תתקבל, תביא להחזר אף נמוך משמעותית, ומדוע? שכן 100 שקל הוא בגין השבתה מלאה. אנשים שממשיכים לנסוע ברכב עדיין נמצאים בסיכון לתאונה, הגם שנמוך יותר וסביר להניח שההחזר לכל מבוטח יעמוד על עשרות שקלים בחודש.
יתרה מכך, מבדיקה של דו"חות חברות הביטוח עולה כי שולי הרווח שלהן מביטוח הרכב המקיף הוא נמוך מאוד. על כל שקל שהן גובות מהמבוטח נשארים בידיהן 5 אגורות אחרי תשלום התביעות והוצאות השיווק ותשלום לסוכנים. במקביל, חברות הביטוח משקיעות את כספי הפרמיות בשוק ההון והפסידו בחודשיים האחרונים סכומים גבוהים בגלל הירידות בבורסות בארץ ובעולם. גם אם שולי הרווח גדלו בגלל הירידה בתביעות, הם קוזזו על ידי הפסדי ההשקעות.
"כלכליסט" פנה לרשות שוק ההון לבדוק אם בכל זאת הרגולטור המפקח על חברות הביטוח חושב שצריך להחזיר למבוטחים כסף על הירידה בסיכון וזו תגובת הרשות והממונה משה ברקת: "עם תחילתו של משבר הקורונה, פרסמה רשות שוק ההון הוראות שיאפשרו לכל מבוטח, לקבל החזר כספי יחסי בביטוחים רבים כמו ביטוח רכב רכוש, דירה, עסקים וביטוח אחריות כלפי צד שלישי עבור התקופה בה הוא לא מעוניין בכיסוי הביטוחי. בנוסף, אפשרה הרשות לחדש ביטוח למבוטחים שלא ניתן ליצור איתם קשר ללא גביית פרמיה".
ברשות שוק ההון מבקשים לציין כי במדינות שצויינו בכתבה, חברות הביטוח הציעו באופן וולנטרי וביוזמתן החזר כספי בשיעורים שונים ולא בהוראה רגולטורית מחייבת. "הרשות בוחנת בימים אלו את השפעת המצב על תעריפי הביטוח והקלות נוספות למבוטחים עקב המצב. בהתאם לבחינה תצא עם הנחייה לחברות הביטוח".
גם אם לבסוף חברות הביטוח יחזירו כמה שקלים למבוטחים מדובר בנחמה פורתא, שכן לפי הערכות בענף הביטוח, פרמיות ביטוחי הרכב בדרך להתייקר בתקופה הקרובה כדי לפצות את חברות הביטוח על הפסדים של מיליארדים שספגו בשוק ההון.