בלעדי לכלכליסט
מה מחפשת קק"ל בשפרעם? רכשה קרקע ב־8.5 מיליון שקל
הימנותא, חברה־בת של קק"ל, רכשה 6 מגרשים מכונס נכסים בשפרעם. חברת הבנייה שהגיעה לכינוס נכסים: "הליך ההתמחרות היה לא חוקי. נערער לעליון"
חברת הימנותא, חברה־בת של הקרן הקיימת לישראל, רכשה לאחרונה שישה מגרשים מתוך 17 שיצאו למכירה מכונס נכסים בשפרעם, כך נודע ל"כלכליסט".
- "קק"ל הפכה ממוסד ציוני לסוחרת קרקעות"
- הסכם פשרה: עו"ד יעקב וינרוט ישלם 5.5 מיליון דולר לקק"ל
- יו"ר קק"ל: רכבת תחתית בת"א צריכה להיות בראש סדר העדיפויות לפיתוח הפריפריה
ב־2006, לאחר שחברת עבד אלקאדר לא עמדה בתנאי ההלוואה, פתח הבנק תיק הוצאה לפועל במטרה למכור את הנכסים. התהליך נתקע בשל ערעורים שהגישה החברה הקבלנית לבית המשפט, וב־2009 אף הגיע הבנק עמה להסכם שלפיו תמכור הראשונה את המגרשים בשמה כדי שלא לפגוע בשמה הטוב, אך תעביר את הכספים ממכירת הקרקע לקופת הפרויקט. הסכם זה לא יצא לפועל, ובחודש שעבר אישרה ההוצאה לפועל את בקשתו של כונס הנכסים מטעם מזרחי טפחות, עו"ד פיני יניב ממשרד קנטור אלחנני טל ושות', למכור את המגרשים.
בהליך זכו ארבעת הזוכים שהציעו את המחירים הגבוהים ביותר. המחירים הסופיים שנסגרו גבוהים בהרבה מהמחירים שאותם קבע השמאי. מדובר במחיר ממוצע של כמיליון שקל לדונם, בעוד שהערכת השמאי עמדה על כ־450 אלף שקל לדונם. שבעה מגרשים נמכרו לחברת מוחמד חוסין, שלושה מגרשים לחברת וסים סליבא, מגרש אחד לכ.ת.ר מהנדסים. הזוכה המפתיעה בהליך היא חברת הימנותא, שזכתה בשישה מגרשים במחיר של כ־8.5 מיליון שקל. בקק"ל בחרו שלא להסביר את הסיבה לרכישת הקרקעות. בכיר בשוק הנדל"ן אמר ל"כלכליסט" כי ככל הנראה נרכשו הקרקעות על ידי קק"ל לטובת חילופי שטחים בין מועצות מקומיות בשלב מאוחר יותר.
הקבלן עבד אלקאדר מסר בתגובה: "הקרקע לא משועבדת לבנק מזרחי טפחות והליך ההתמחרות נעשה באופן לא חוקי. זה ממש פשע ואנחנו מכינים ערעור בנושא לבית המשפט העליון. משהו מריח לא טוב בטיפול בקרקעות הללו".