משרד האוצר: צניחה של 21% בעסקאות נדל"ן ביוני לעומת מאי
המשקיעים ומשפרי הדיור הובילו את הצניחה במספר העסקאות. רכישת דירות על ידי זוגות צעירים רשמה ירידה של 7%. הירידה ברכישות הזוגות הצעירים הקיפה את כל האזורים, למעט ירושלים, בו נשמרה יציבות
לאחר השיא של מאי: ביוני נרכשו בישראל 9,804 דירות, צניחה בשיעור של 21% בהשוואה לחודש הקודם (12,411). ואולם, בהשוואה לחודש יוני אשתקד (8,816 דירות), נרשם זינוק של 12%. נתונים ראשוניים לחודש יולי כבר מצביעים על עליה מתונה במספר העסקאות בהשוואה לחודש יוני. כך על פי "אורות אדומים", הסקירה החודשית על מצב המשק שמפרסם היום (ג') משרד האוצר.
- שר השיכון הגדיר מחדש מה נחשב לאזור ביקוש
- אף רפורמה בנדל"ן לא ציננה את השוק
- לפיד מקים מסלול עוקף למינהל בראשות אורי שני
את העלייה ברכישת דירות בחודש יוני 2013 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד מייחסים באוצר לפעילות מוגברת בעיר החדשה חריש, בה שווקו מאות יחידות דיור חדשות. הצניחה ברכישת דירות יוני לעומת מאי נובעת מכך שביוני נכנס לתוקפו שיעור המע"מ החדש, שעלה מ-17% ל-18% - ולכן רוכשים רבים הקדימו עסקות.
עוד עולה מסקירת האוצר, כי המשקיעים (רוכשי דירה נוספת) ומשפרי הדיור (שמכרו דירה וקנו), הובילו את הצניחה במספר העסקאות שנרשמה מחודש מאי לחודש יוני, עם שיעור ירידה זהה של 30%. משקלם של המשקיעים בפעילות הנדל"ן למגורים ירדה לשפל של 19% מכלל העסקאות, מ-21.5% בחודש הקודם.
"הירידה החדה ברכישות המשקיעים חלה דווקא על רקע המשך הפחתת הריבית על-ידי בנק ישראל", מציינים כותבי הדו"ח, שמעריכים כי "פרסום הצעת ההחלטה לביטול הפטור ממס שבח למשקיעים, במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2014-2013 היה בין הגורמים שתרמו לירידה החדה ברכישות המשקיעים".
באוצר מציינים כי מאחר שנקבע כי החבות במס שבח (למשקיעים שמוכרים דירה נוספת) תחול מ-1 בינואר 2014, ותחושב באופן לינארי בהתאם לתקופת ההחזקה בנכס, הרי שביטול הפטור משמעותי יותר עבור משקיעים חדשים, מאשר עבור מי שמחזיקים בנכס כבר תקופה ארוכה. המשקיעים הוותיקים ישלמו מס שבח רק על התקופה שמ-1 בינואר 2014, באופן יחסי לתקופת אחזקת הדירה, כך שמי שמוכר דירה בסוף 2014 אחרי עשר שנים, משלם מס שבח רק על עשירית מעליית הערך.
ומה לגבי רוכשי דירה ראשונה? רכישת דירות על ידי זוגות צעירים רשמה ירידה של 7% בחודש יוני, בהשוואה לחודש הקודם, אולם באוצר מדגישים כי פלח זה של השוק גם רשם את העלייה המתונה ביותר בחודש מאי.
הירידה ברכישות הזוגות הצעירים הקיפה את כל האזורים, למעט ירושלים, בו נשמרה יציבות. כותבי הדו"ח מעריכים כי "תרמה ליציבות זו ברכישות הזוגות הצעירים בירושלים, בהמשך לגידול של 14% שנרשם בחודש מאי, ההחלטה על הארכת מתן מענק ירושלים לרוכשי דירה ראשונה בעיר".
יצוין כי, רכישות משפרי הדיור והמשקיעים בירושלים רשמו ירידה חדה בשיעורים של 30% ו-40%, בהתאמה.