הלמ"ס: זינוק של 20% במכירת דירות חדשות בחודש יולי
זאת בהשוואה לחודש יוני. בהשוואה ליולי 2012 חלה עלייה של 12% במכירת דירות חדשות
- שלוש שנים עברו, והמצוקה החריפה
- המירוץ אחר המשכנתא: לצנן את השוק לפני שנהיה כמו יוון וספרד
- 5 סיבות שבגללן מחירי הדיור הם סכנה למערכת הכלכלית של ישראל
עוד עולה מהנתונים, כי גם הביקוש לדירות – נתון הכולל הן את הדירות שנמכרו בחודש יולי והן את הדירות שהוחל בבנייתן שלא למטרות מכירה (קבוצות רכישה, בנה ביתך, וכד') – עלה בכ-4% בהשוואה ליוני. עם זאת, בהשוואה לחודש יולי אשתקד, נרשמה ירידה בביקוש לדירות, בשיעור של כ-2%, לרמה של 3,494 יחידות דיור.
בלמ"ס מציינים כי בשבעת החודשים הראשונים של השנה, 30% מהביקוש לדיור נרשם במחוז המרכז וכ-11% בלבד בכל אחד מהמחוזות ירושלים וחיפה. היכן התגבר הביקוש לדירות? בירושלים זינק הביקוש לדירות ב-20% בחודשים ינואר עד יולי 2013, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. לעומת זאת, במחוז הצפון צנח הביקוש ב-13%; בתל אביב ירד הביקוש לדירות חדשות ב-5%, ובמחוז המרכז ב-3%.
יצוין כי נתוני המגמה (הנתונים המנוכים-עונתית והמטויבים של הלמ"ס) של הביקוש לדירות, מצביעים על כך שבשנים האחרונות מסתמנת מגמת עלייה תנודתית: מרמה של 2,600 דירות בחודש בשנת 2008, ל-3,500 יחידות דיור בחודש בסוף 2010 ובתחילת 2011. במהלך שנת 2011 הסתמנה ירידה, ובסוף השנה נרשמה שוב עלייה, כאשר מיולי 2012 נמכרו שוב כ-3,500 דירות חדשות בממוצע לחודש.
עוד עולה מנתוני הלמ"ס, כי בשבעת החודשים הראשונים של השנה, נרשמה עלייה במספר הדירות החדשות שנמכרו, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד: במחוז חיפה נרשם זינוק של 53%; במחוז תל אביב, 32%; במחוז הצפון, 30%; במחוז ירושלים, 27%; ובמחוז המרכז נרשמה עלייה של 7% במכירת דירות על-ידי קבלנים. לעומת זאת, נרשמה ירידה של כ-15% במחוז הדרום.
ובעוד הישראלים חוזרים להסתער על שוק הדירות החדשות, מלאי הדירות החדשות הבלתי מכורות ממשיך להצטמצם: בסוף יולי הסתכם המלאי ב- 20,553 יח"ד, ירידה של 6.2% מיולי אשתקד. מכלל הדירות החדשות שנותרו למכירה, 35% מוצעות למכירה במחוז המרכז, 17% ו-14% בכל אחד מהמחוזות תל אביב וירושלים, בהתאמה, 12% בכל אחד מהמחוזות הדרום וחיפה וכ-6% במחוז הצפון.
היכן גדל מלאי הדירות בשנה האחרונה? בהשוואה לסוף יולי 2012, נרשמה עלייה של 61% במחוז הצפון, 27% במחוז ירושלים ו -25% במחוז חיפה. לעומת זאת, נרשמה ירידה של 29% במחוז הדרום, 23% במחוז המרכז ושל כ-4% במחוז תל אביב.
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, מסר בתגובה לנתונים כי: "שוב מסתבר שהממשלה זורה חול בעיני הציבור. ציבור רוכשי הדירות מבין כבר זמן רב שהממשלה לא עושה צעדים אמיתיים על מנת להוריד את המחירים. כל הצעדים, המיועדים לרסן את שוק המשכנתאות ואת שוק המשקיעים אינם משפיעים על הביקוש הקבוע לדירות בישראל, וכל שהם גורמים הוא לעלייה בדמי השכירות ולפחות התחלות בנייה חדשות – כשהמשמעות היא עלייה בביקוש ועלייה נוספת במחירים. עד שהממשלה לא תטפל באופן משמעותי בנושא ההיצע דבר לא ישתנה. המכרזים הרבים שמוציא המינהל בפריפריה גם הם זריית חול בעיני הציבור. לצערי, עדיין לא ראיתי צעד אמיתי שיכול לרסן את מחירי הדיור, וכפי שצפינו עוד בתחילת השנה – שנת 2013 לא טומנת בחובה שום בשורה לציבור רוכשי הדירות".