שכירות המשרדים בהרצליה זינקה ב־8%
התחזיות בנוגע להצפת שוק המשרדים במרכז לא התממשו ברבעון השני של 2013. מסקירת אינטר ישראל עולה כי דמי השכירות בכפר סבא, בהרצליה ובפתח תקווה זינקו, ואזורי התעסוקה נהנים מתפוסות גבוהות. לעומת זאת, המשבר בראש העין מתחזק עם ירידה של 5%
דמי השכירות בשוק המשרדים עלו ב־5% בממוצע ברבעון השני של 2013 בהשוואה לרבעון הראשון של השנה. כך עולה מסקירה של חברת אינטר ישראל, נציגתה הישראלית של פירמת הנדל"ן קושמן וויקפילד.
- שכירות המשרדים בת"א ירדה ב־8.3%
- באמות מרגישים את הירידה בתפוסה: "שוק המשרדים לא מצוי בעדנה"
- חנויות ומשרדים משלמים ארנונה הגבוהה ב-84% ממפעלים
האזורים הבולטים שבהם נרשמה עליית מחירי השכירות הם הרצליה, שם טיפסו דמי השכירות החודשיים ברמת המעטפת מ־60 שקל למ"ר ל־65 שקל למ"ר; כפר סבא, שבה עלו דמי השכירות מ־44 שקל ל־50 שקל; ופתח תקווה, עם עלייה מ־46 שקל ל־50 שקל למ"ר. לעומת זאת באזורים נתניה, סובב נתב"ג ורעננה לא חל שינוי משמעותי.
הסקירה בחנה כעשרה אזורי תעסוקה מרכזיים, מרביתם באזור המרכז, אך לא כללה בתוכה את מתחמי המשרדים בתל אביב או את אלה של הבורסה ברמת גן אשר הם, כך על פי הערכות, יהיו הראשונים להיפגע במקרה של זינוק בהיצע המשרדים בסביבתם. בכל האזורים שנסקרו נשמר האיזון בין ההיצע והביקוש.
"אפקט אסותא" ברמת החייל ממשיך להשפיע
לפי הסקירה, הרצליה ממשיכה ליהנות מיציבות ומשיעורי אכלוס וביקוש גבוהים עם עסקאות גדולות שהתבצעו ברבעון השני, כדוגמת עסקת Apple שנכנסה למתחם בשטח של כ־12.5 אלף מ"ר המיועד ל־900 עובדים. דמי השכירות בהרצליה התייקרו בכ־8%.
גם כפר סבא רשמה זינוק בדמי השכירות, של 13%. לפי אינטר, כביש 531 הנבנה בימים אלו יקרב את כפר סבא לרעננה הסמוכה, ויסייע בצמצום הפערים בין אזור זה להרצליה ורעננה. ההתייקרות בדמי השכירות נובעת בעיקר ממעבר של חברות שעברו לאזור ומתחם גלובוס סיטי הנמצא בתחילת בנייה, שתורם משמעותית להתפתחות האזור כמקום בילוי ומסחר עם כל המאפיינים של אזור תעסוקה יוקרתי. לפי הערכת אינטר, בשנה הקרובה יחול גידול משמעותי בהיקף הביקושים לשטחי המשרדים בעיר, מכיוון שכמה חברות בינלאומיות נמצאות בתהליך מעבר למתחם ובהן Elbe, Advise ו־Alcatel Lucent.
רמת החייל - הנציגה התל־אביבית היחידה בסקירה - רשמה המשך מגמת יציבות, ונמשך בה תהליך הפיכתה לציר עסקים נוסף של תל אביב, בייחוד לאור המעבר של משרדי עורכי דין, בנקים, חברות תקשורת וביטוח. דמי השכירות באזור זה עלו ברבעון הנוכחי בכ־3% מ־58 שקל ל־60 שקל למ"ר, כאשר כל השטחים שפונו על ידי חברת אלווריון אוכלסו על ידי חברות שונות בקצב אכלוס גבוה. מצב השטחים הפנויים צומצם משמעותית ביחס לשני הרבעונים הקודמים.
כמו כן, מה שמכונה "אפקט אסותא" המשיך גם במחצית השנייה - הכוונה היא למעבר של מכונים רפואיים ששוכרים קומות ואף מבנים שלמים המאוכלסים ברופאים. כיום מדובר בכחמישה בניינים סביב אסותא, שצפויה בעצמה להתרחב בעתיד באזור זה, וכבר העבירה חלק מהמינהלה לבניין סמוך כדי לפנות שטחים לתחומי הליבה בבניין המרכזי שלה.
לפי אינטר, לאחר אכלוס של כמה בנייני משרדים בפתח תקווה, מידת הזמינות של פרויקטים בעיר זו ירדה בשיעור ניכר. מגדל אמות פלטינום ממשיך להראות סממני שיווק ואכלוס גבוהים של כ־70%. היקף השטחים הפנויים הצטמצם לאור אכלוסו המלא של פרויקט סיטי פלזה על ידי משרד הביטחון ושטראוס עלית, שמתעתדת לאכלס את כל השטחים של בניין חדש בפארק ינאי.
לעומת זאת, בראש העין התמונה שונה. אזור התעסוקה פארק אפק המשיך לרשום שיעורי אכלוס נמוכים עם ירידה של 5% בדמי השכירות, שמובילים לירידת דירוג מיקומו של מתחם זה במפת אזורי הביקוש של מרכז הארץ. מתחם העסקים באזור זה נמצא במשבר עקב צמצום היקף הפעילות של חברת אורנג'; חברת נטוויז'ן, שעברה למתחם סלקום בנתניה לאור מיזוגה לתוך חברת סלקום; וחברת בטר פלייס, שצמצמה מאוד את פעילותה במקום. חברת אלווריון סגרה את רוב משרדיה בראש העין. מחירי השכירות באיזור ירדו מ־40 שקל למ"ר ל־38 שקל למ"ר.
לדברי יורם בלומנטל, מנכ"ל אינטר ישראל, "פארק אפק הנו אזור קטן ובשל כך רגיש מאוד לשינויים. נטישה של חברות בודדות השפיעה בצורה ברורה על האזור הזה שסובל מפתרונות תחבורתיים לקויים. חברה שצריכה להעסיק את המהנדסים הכי טובים תחשוב שנית אם להגיע לשם".
ברעננה צפוי מחסור בשטחים חדשים
לפי הסקירה, נס ציונה־רחובות הוא אזור בתנופה שממשיך ליהנות מיציבות ומשיעורי אכלוס גבוהים מאוד. הממשק עם מכון ויצמן ופארק המדע מושך אליו חברות מחקר רפואיות. במחצית הראשונה נרשמה עלייה של כ־6% בדמי השכירות לשיעור של 48 שקל.
באיירפורט סיטי שיעורי האכלוס ממשיכים להיות גבוהים (כ־100%) והתנודתיות נמוכה. אזורי התעסוקה השכנים יהוד ואור יהודה נהנים מהתשתיות המתקדמות של אזור סובב נתב"ג, וכיום חברות התעופה בוחנות את אזור זה כאלטרנטיבה ראויה וכלכלית לעומת חלופת משרדים ברשות שדות התעופה (בתוך מרחב נתב"ג) או בתל אביב.
ברעננה צפוי מחסור בשטחים חדשים, מעריכים באינטר, מה שעשוי להביא לעלייה בדמי השכירות. כמו כן יכול הדבר להוביל חברות הנדרשות לשטחים נוספים לשקול העתקת פעילותן לכפר סבא או להוד השרון.
בהוד השרון נמשכת ההגירה החיובית של חברות לאזור זה עם עלייה קלה בדמי השכירות מ־46 שקל למ"ר ל־48 שקל למ"ר. ההערכה היא כי צפוי חיזוק נוסף במעמדה של הוד השרון על מפת הביקושים הכללית של מרכז הארץ.