ראיון כלכליסט
"בונה על הפריפריה, יש שם אנשים עם כסף"
רני צים, מי שהחזיק ברשת כמעט חינם, נכנס לאחרונה לתחום הבנייה למגורים. בעוד יזמים מהדרום נוהרים למרכז, הוא החליט לבנות את הפרויקט הגדול ביותר שלו דווקא בערד: "15 שנה לא נבנתה בה דירה אחת, לא כולם עניים שם"
"יש ערים שאין הצדקה לבנות בהן למגורים ויש כאלה שיש. בערד במשך 15 שנה לא נבנתה דירה אחת. גם שם יש משפרי דיור ואנשים שרוצים להישאר בעיר בתנאי מגורים אחרים. לא כולם עניים בפריפריה, יש גם אנשים עם כסף. בערד אני מכיר אנשים מאוד מבוססים, שיכולים לעזוב את הדרום ולגור ברמת חיים גבוהה גם ברמת אביב". כך אומר ל"כלכליסט" רני צים, מי שהקים והחזיק עד לפני שנה את רשת מחסני כמעט חינם עם אחיו עדי צים, ונכנס לאחרונה לתחום הבנייה. צים עוסק זמן רב ביזמות נדל"ן במסגרת המרכזים המסחריים שהוא מקים בעיקר בפריפריה, וכעת החליט לנצל את התשתית שהקים לטובת המרכזים ולחדור לבנייה למגורים.
- "מלחמת המחירים לא תמוטט שום קמעונאי"
- רני צים יקים מרכז מסחרי בשדרות בהשקעה של 100 מיליון שקל
- רני צים פותח מרכז קניות בערד
במונחי השוק המקומי, החברה שהקים צים, רני צים מגורים, היא קטנה עד בינונית בגודלה, ומחזיקה כעת בצבר פרויקטים של כ־200 יחידות דיור בכל הארץ. אלא שבשונה מיזמי נדל"ן למגורים בראשית דרכם, אשר יעדיפו "להתגלח" תחילה על פרויקטים בטוחים לכאורה במרכז הארץ, נראה כי צים אוהב להיות שונה ולהמר על כל הקופה. הפרויקט הגדול ביותר שלו בימים אלה הוא דווקא בעיר ערד, שם הוא גם מחזיק בבעלותו במרכז מסחרי חדש.
המכירה של רשת מחסני כמעט חינם לפני כשנה לרשת יינות ביתן הכניסה על פי הדיווחים לצים ולאחיו סכום של כ־260 מיליון שקל. לאחרונה נודע כי צים הצטרף למתמודדים על רכישת רשת אופיס דיפו, והציע לרכוש את הרשת ב־36 מיליון שקל. כל זה מתחבר ישירות לחדירתו המהירה לתחומי הקמעונאות, המרכזים המסחריים והבנייה למגורים.
"קודם כל יזם"
התחלת בקמעונאות, עברת למרכזים מסחריים, מה הוביל אותך לתחום הבנייה למגורים?
"זה לא משהו שקרה ביום. אני קודם כל יזם, וגם כשהייתי בקמעונאות התעסקתי הרבה בפיתוח העסקי. יש כאן תהליך של אבולוציה, אבל התהליכים דומים גם בנדל"ן אם כי הם יותר ארוכים. תמיד חשבתי מה יהיה הדבר הבא. גם במרכזים המסחריים חלק גדול מהקרקעות נרכשו על ידי לפני יותר מעשור כשזיהיתי את הצורך. אנחנו בונים בערד כ־160 יח"ד בבנייה רוויה ומדורגת, בראשון לציון אנחנו בונים שכונה של כ־28 קוטג'ים, ויש לנו פעילות של תמ"א 38, החתמנו כעשרה בניינים".
אתם לא מתפזרים?
"לא. אנחנו מתמקדים במגורים ומרכזי קניות. מרכזי קניות הם הלחם והחמאה שלנו, והמגורים הם עוד רגל שנמצאת בפיתוח כרגע וזה בפוקוס, לא יצאנו מהפוקוס".
ומכל המקומות בארץ הגעתם דווקא לערד? זה לא מסוכן?
"יש שם גרעין של אוכלוסייה חזקה. עיקר הבנייה החדשה בערד היא של וילות, ואנחנו הבאנו מוצר נוסף שלא היה קיים - דירות בסטנדרט תל־אביבי. ההבדל היחיד הוא שזה בערד. בפחות מחודשיים מכרנו 40 דירות. זה נתון שאי אפשר להסביר אותו, והכל התבצע באמצעות מתווך דירות וללא פרסום. הפרויקט יכלול בניינים מדורגים של עד שמונה קומות שנבנו על צלע הר. דירת 3 חדרים תעלה מ־650 אלף שקל ודירת פנטהאוז תגיע ל־1.2 מיליון שקל, זה המחיר של וילה בערד. מאוד הופתענו מהמכירות ועכשיו אנחנו מתארגנים להמשך".
"במרכז תרוויח יותר"
בכל זאת, גם יזמים דרומיים בונים היום במרכז, ואתם יורדים דרומה?
"אנו נמצאים שם, מכירים את האוכלוסייה וחשופים לצרכים היומיומיים".
כל הרוכשים משפרי דיור?
"חלק מהרוכשים עשו זאת לצורך השקעה, אפשר להשכיר שם דירות ב־2,000–2,500 שקל. יש אנשים מהמרכז שמסתכלים על זה כהשקעה מצוינת, כיוון שהם יכולים לרכוש 3 דירות ב־2 מיליון שקל ולקבל תשואה לא רעה".
מרוויחים על מכירת דירה ב־650 אלף שקל?
"הכל שאלה של תמהיל. הדירות הזולות הן רק חלק מהתמהיל של הפרויקט, ומובן שאנחנו מתקשים להרוויח עליהן, אבל יש עוד סוגים של דירות שעליהם אנחנו מרוויחים".
בנייה רגילה בפריפריה רווחית פחות?
"בפריפריה תמיד מרוויחים פחות. תיקח את אותו אחוז של רווחיות במרכז ובפריפריה, תתרגם את זה לכסף, ובמרכז תרוויח יותר. בסוף הכל מספרים, ואם בונים תמהיל נכון של פרויקט אפשר להרוויח יפה. זה טבעי שעל דירה שהוצאת עליה 800 אלף שקל לא תרוויח כמו על דירה שהוצאת עליה 2 מיליון שקל. הכל מתחיל ונגמר בשיווק. תעשה את הפרויקט הכי יפה במרכז. אם לא הצלחת למכור דירות, נכשלת".