$
חדשות נדל

ועדת השרים דחתה ההצעה להקים דיור בר השגה על קרקע שהופקעה

מדובר בהצעה של חברי כנסת לניצול עשרות דונמים של שטחים שהופקעו ברשויות השונות לבנייני ציבור ושלא נבנו מסיבות שונות; זאת לטובת בניית דיור בר השגה לצעירים; הוועדה דחתה גם את ההצעה להטיל מס על דירות ריקות

עינת פז-פרנקל 12:4001.12.13
ועדת השרים לחקיקה דחתה הבוקר (א') את התיקון לחוק התכנון והבנייה שיזמה קבוצת חברי כנסת בראשות איציק שמולי (העבודה), ושיאפשר הקמת דיור בר השגה על קרקע שהופקעה לצרכי ציבור.

ההצעה ביקשה להשתמש בהכנסות מהמיסוי בכדי לקדם דיור בר השגה ולפיתוח תשתיות. ההצעה לא קיבלה תמיכה ממשלתית, זאת למרות שוועדת טרכטנברג מצאה כי כיום עומדות בישראל כ-47 אלף דירות ריקות, מהן 4,746 בתל אביב, 3,445 בחיפה ו-3,429 בירושלים.

 

חוק התכנון והבנייה מתיר לרשויות מקומיות להפקיע מקרקעין שנועדו בתוכנית מתאר לצרכי ציבור לשורה של מטרות ציבוריות עליה מחליט שר הפנים. הצעת החוק שיזמו שמולי, דב חנין, יריב לוין, אורלי לוי אבקסיס, עמרם מצנע, יעקב מרגי, ניתן הורוביץ, נחמן שי, משה מזרחי, שלי יחימוביץ' ומנחם אליעזר מוזס, ביקשה לקבוע מטרה נוספת ברשימת צרכי הציבור שבגינן תותר הפקעת מקרקעין, והיא "דיור בר השגה לצעירים", כך לשון הצעת החוק.

 

ממשיכים לחלום על דירה ממשיכים לחלום על דירה צילום: שאטרסטוק

 

"מטרה זו חשובה לא פחות ממטרות ציבוריות אחרות שהוכרו בחוק אשר למענן ניתן להפקיע מקרקעי ציבור: כגון בתי משפט, תחנות כיבוי אש, משרדי רשויות מקומיות ועוד", כך לפי דברי ההסבר להצעת החוק. "בשנות החמישים הכיר המחוקק במטרה ציבורית שלמענה מותרת הפקעה לצרכי ציבור – שכונת מגורים לעולים חדשים, וזאת לאור צרכי השעה באותן השנים".

 

"לכל הרשויות המקומיות בארץ עשרות דונמים של שטחים לבנייני ציבור שלא נבנו מסיבות שונות, והם עומדים שוממים, בלתי מנוצלים", נכתב בדברי ההסבר להצעה. "לכן, מוצע לערוך שינוי בחוק התכנון והבנייה שיאפשר לנצל בצורה מושכלת

את הקרקע הציבורית שבידי הרשויות למטרה ציבורית חשובה לא פחות – דיור בר השגה לזוגות צעירים וזכאי משרד השיכון, על פי קריטריונים שיקבעו שר הפנים בהתייעצות עם שר השיכון ובאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת".

 

שמולי אמר בשבוע שעבר כי "יצירת איזון בין צרכי הרשויות המקומיות לבין הצרכים הלאומיים בפתרון מצוקת הדיור; שימוש בשטחים שאינם מנוצלים, ועידוד תהליכי התחדשות ושילוב אוכלוסייה צעירה בערים".

 

הצעות חוק בנושא זה הונחו בעבר על שולחן הכנסת, אך לא הבשילו. במקביל, מנסה בימים אלה שר הפנים גדעון סער לקדם צו להפקעת קרקעות לדיור בשכירות במחיר מופחת, במסגרת תיקון לסעיף אחר בחוק התכנון.

 

נדחתה ההצעה להטיל מס על דירות ריקות

 

הצעת חוק של חברי הכנסת תמר זנדברג, ניצן הורוביץ, דב חנין, מיכל רוזין וזהבה גלאון, להטלת מס על דירות ריקות, נדחתה על-ידי ועדת השרים לחקיקה.

 

ההצעה ביקשה להשתמש בהכנסות מהמיסוי בכדי לקדם דיור בר השגה ולפיתוח תשתיות. ההצעה לא קיבלה תמיכה ממשלתית, זאת למרות שוועדת טרכטנברג מצאה כי כיום עומדות בישראל כ-47 אלף דירות ריקות, מהן 4,746 בתל אביב, 3,445 בחיפה ו-3,429 בירושלים.

 

זנדברג אמרה בתגובה להחלטת הממשלה כי "הממשלה בחרה היום מצד אחד להמשיך ולהתעלם מאזרחים ואזרחיות שסובלים ממשבר הדיור ומהצד השני לעודד תושבי חוץ ובעלי הון לרכוש דירות שעומדות ריקות במרבית השנה. ועדת טרכטנברג קבעה כי הממשלה חייבת להטיל מס על הדירות הריקות ולמרות זאת, כלום לא קרה. הצעת החוק שלי ושל עמותת ידיד ביקשה להסדיר היטל מס מוגדל על דירות ריקות, היטל שיחזור לתושבים דרך הקמת פרויקטים לדיור בר השגה. הפתרונות למשבר הדיור מונחים לפתח הממשלה ועדיין היא ממשיכה להתעלם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x