המחלוקת סביב תוכנית מחיר מטרה: בשבוע הבא פגישה בין משרדי האוצר והשיכון
מנכ"ל משרד השיכון שלמה בן אליהו ייוועד עם בכירים במשרד האוצר כדי לנסות וליישב את המחלוקות המונעות את פרסום המכרזים שמטרתם לפקח על מחירי הדירות החדשות
בשבוע הקרוב צפוי להיוועד מנכ"ל משרד השיכון שלמה בן אליהו עם בכירים במשרד האוצר על מנת לנסות וליישב את המחלוקות המונעות לפי שעה את פרסום מכרזי "מחיר מטרה", שמטרתם לפקח על מחירי הדירות החדשות. כך נודע ל"כלכליסט".
- חילוקי דעות בין לפיד לאריאל על מה יחול מחיר המטרה
- אורי אריאל: "אנחנו ערוכים ליישם את מחיר מטרה מיידית"
- גורלם של מחירי הדירות עובר לפקידים
במסגרת תוכנית מחיר מטרה שמקדם שר השיכון אורי אריאל – ושזוכה לתמיכה של בנק ישראל ושל משרד ראה הממשלה - הקבלנים שייגשו למכרזים של הרשות יתחייבו מראש כי 80% מהדירות בפרויקט יימכרו לצרכנים במחירים הנמוכים ב־20% ממחירי השוק (לפי הגדרות שיקבע השמאי הממשלתי), ויתחרו ביניהם על המחיר שיציעו על הקרקע.
אך למרות שאריאל הצהיר לאחרונה כי משרדו ערוך לפרסם את המכרזים, ועל אף שניתנו לצוותי משרד האוצר והשיכון 20 יום מישיבת קבינט הדיור של הממשלה (24.3) לגיבוש מתווה מדויק למהלך, שאינו מצריך חקיקה, יש עדיין כמה מחלוקות שלא נפתרו.
ראשית, טרם נפתרה המחלוקת סביב השאלה האם מכרזי מחיר מטרה יוכלו להתבצע בערים שקיבלו ויקבלו מימון לפיתוח מהמדינה במסגרת הסכמי הגג. כפי שנחשף ב"כלכליסט", אריאל מנסה לקדם את החלתה של תוכנית מחיר מטרה גם על הסכמי הגג עם הרשויות המקומיות. אך שר האוצר ויו"ר קבינט הדיור יאיר לפיד מתנגד לרעיון.
הסכמי הגג נולדו ברשות מקרקעי ישראל במטרה להסיר את חסמי הפיתוח והתשתיות לפרויקטים של דיור (כמו סלילת כבישים ומחלפים והקמת מוסדות ציבור וחינוך) לפני בניית השכונות החדשות, באמצעות מימון מקדים מהמדינה לרשות המקומית. במסגרת הסכמי הגג יש ויתור על הכנסות מהקרקע, לצורך מימון הפיתוח. הסרת החסמים אמורה גם לשחרר לשיווק אלפי דירות בעיר אחת בבת אחת, כך שהזינוק הפתאומי בהיצע יגביר את התחרות בין הקבלנים על כיסם של הרוכשים, ואמור להבטיח רמות מחירים נמוכות יותר.
גורמים באוצר העריכו אתמול כי מאות מיליוני השקלים שיקבלו רשויות מקומיות לפיתוח תשתיות יהיו בסכנה אם מכרזי מחיר מטרה יוחלו במסגרת הסכמי הגג, והביעו חשש כי המדינה לא תצליח גם לממן את הפיתוח וגם לספוג את המחירים הנמוכים שיציעו קבלנים על קרקעות במכרזי מחיר מטרה ואת הפסד ההכנסה ממס רכישה נמוך.
נזכיר, כי קבינט הדיור קבע ש"מחיר מטרה" ומע"מ בשיעור 0% לא יוחלו על אותם פרויקטים - כלומר, לא יהיה כפל מבצעים. ובעוד אריאל מוכן להוציא לשיווק כבר השנה את הקרקעות למכרזי מחיר מטרה, יש הסבורים שלפיד רוצה קודם להרוויח את ההון הפוליטי מהצלחה אפשרית של תוכניתו להעניק מע"מ בשיעור 0% לרוכשי דירות חדשות לראשונה, תוכנית שמצריכה חקיקה. לפי החלטת קבינט הדיור, תזכיר חוק בעניין צפוי להיות מופץ עד השבוע השני של חודש מאי.
במשרד השיכון מעוניינים לשווק דירות במסגרת מחיר מטרה באזורי ביקוש, היכן שקרקע ליחידת דיור עולה לפחות 150 אלף שקל. עם זאת, במתווה הכללי של התוכנית, שאושר בקבינט הדיור, כבר נקבע כי מתחמי הדיור הענקיים הצפויים להיבנות במקום מחנות צה"ל שיתפנו מאזור המרכז לא ייכללו בה, כמו גם פרויקטים שבהם פוטנציאל השיווק נמוך מ־500 יחידות דיור. בעקבות הסכמי הגג לשיווק מאה אלף יחידות דיור, אם גם הם לא ייכללו בתוכנית מחיר מטרה, מצבור הקרקעות המתוכננות לבניית מגורים שברשות המינהל יהיה קטן ואז עולה השאלה אילו קרקעות יוכלו במינהל להוציא בנוסף. בסביבת לפיד טענו כי מטרתו היא לא לעשות "חיים קלים" לרשות מקרקעי ישראל ולדרוש את שיווק הדירות במחיר מפוקח נוסף להסכמי הגג, כדי להגדיל עוד יותר את מלאי הדירות המוזלות.
סוגיה נוספת שטרם נפתרה היא, האם דירות במחיר מפוקח יוכלו להימכר רק לרוכשי דירה לראשונה, או גם למשפרי דיור. אריאל התבטא לא אחת בדבר הקשיים של משפחות שמתרחבות לקנות דירה גדולה יותר, ומעוניין להעניק את ההטבה גם למשפרי דיור. אך טרם הושגה הסכמה עם משרד האוצר בנושא.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "הכנת מכרזי מחיר מטרה מקודמת על ידי שר הבינוי והשיכון והדרג המקצועי במשרד באופן נמרץ ומעמיק ביותר בשיתוף כל הדרגים הרלוונטיים במשרד ומחוצה לו. השיחות עם משרד האוצר לסיום ניסוח ההצעה מתנהלות בצורה חיובית ועם סיום החג הן יחודשו בימים הקרובים על מנת להביא להבשלת תכנית מחיר מטרה ולהורדת מחירי הדיור בהקדם האפשרי".