נחשף בכלכליסט
קבינט הדיור אישר הקמת רשות ממשלתית להתחדשות עירונית
במהלך הדיון אושר מימון בהיקף של 1.4 מיליארד שקל לפרויקט הכניסה לירושלים וכן העברת 30 אלף יחידות דיור למסלול המזורז בוועדות התכנון והבנייה
הקבינט אף אישר מימון בסך של 1.4 מיליארד לפרויקט הכניסה לעיר ירושלים, במסגרתו יורחבו הכבישים והתשתיות כן יוקמו כ-730 אלף מ"ר בנוי של שטחי תעסוקה.
30 אלף יחידות דיור יעברו להליך אישור מזורז
כאמור, הקבינט הכריז על מתחמים לבניית כ-30 אלף יחידות דיור שיאושרו על ידי הוותמ"ל בתהליך מואץ. באשקלון, תקודם תכנית ל-9,000 יחידות דיור; בגן יבנה, תגיש חברת 'דירה להשכיר' תכנית בהיקף של 1,400 יחידות דיור; במתחם אפולוניה בהרצליה מתוכננות 3,900 יח"ד; ברכס לבן בירושלים יוקמו 3,500 יחידות דיור; באזור תל השומר (ברשויות קרית אונו ורמת גן) תוגש תכנית לכ-12 אלף יחידות דיור לאחר פינוי הבסיסים הצבאיים. הדיון בשיעור הדירות להשכרה מתוך כלל הדירות נדחה למועד מאוחר יותר.
הרשות להתחדשות עירונית תתוקצב בנפרד מקרן השטחים הפתוחים
בהמשך לאישור הקמת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הוחלט בקבינט שלא להשתמש בכספי הקרן לשמירה על השטחים הפתוחים כחלק מתקציב הרשות החדשה. וזאת, לאחר התנגדות מצד השר להגנת הסביבה עמיר פרץ, חבר הקבינט.
פרץ, שנעדר מהישיבה, מסר: "פרויקטים להתחדשות עירונית הם חלק משמעותי מהפיתרון למשבר הדיור והם נכונים כלכלית, סביבתית, חברתית לכן חשוב שיתוקצבו בנפרד ולא על חשבון פגיעה בשטחים פתוחים".
עו"ד שרגא בירן, מייסד המכון לרפורמות מבניות ומיוזמי הצעת חוק דומה להקמת רשות לאומית להתחדשות עירונית, מסר: "הקמת הרשות הלאומית להתחדשות עירונית מהווה מהפך במדיניות הדיור הלאומית של מדינת ישראל ומתנה נפלאה לשכבות העממיות של מדינת ישראל, אולם זאת רק במידה וההחלטה אכן תבוצע. מדובר בהחלטה שמבטאת איכות סביבה חברתית, מאחר והיא מונעת את הרס השטחים הפתוחים ועידוד ניצול השטחים העירוניים ליצירת מאות אלפי יחידות דיור חדשות בשכונותיה הקשות של מדינת ישראל".
לפיד מסר: "בישיבה היום אישרנו 30 אלף יחידות דיור שייבנו בהליך מזורז במסגרת חוק הותמ"ל שעבר בסוף המושב באחרון של הכנסת. הקבינט הזה עמל במשך שנה בשביל להביא אותנו למצב בו החוק עובר". הוא הוסיף כי הקבינט החליט על הקמת הרשות להתחדשות עירונית, שבתוכה אפשר יהיה לייצר בנייה בתוך הערים. "בניינים חדשים יחליפו בניינים ישנים", לדבריו, "והמהלך הזה ייצר אפשרויות דיור חדשות. כל זה בא אחרי שבנייה של עשרות אלפי יחידות דיור יצאו לדרך במסגרת הסכמי הגג שאנחנו עדיין עוסקים בהם. נמשיך לקדם את תכנית הדיור שלנו, תכנית כוללת שתביא להורדת מחירי הדיור ותאפשר לזוגות צעירים בישראל לרכוש דירה".
שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל מסר כי "הסיפור של התחדשות עירונית לא הצליח עד כה. אנחנו מוכנים להוציא את האגף ממשרד הבינוי והשיכון ולהקים רשות, בתנאי שיינתנו הכלים המתאימים. כבר עם ההחלטה על ההקמה אנו מביאים בשורה לפיה הרשות החדשה שתוקם בקרוב תקנה 200 דירות הנמצאות בשלבי בנייה בפרויקטים חדשים בסכום של כרבע מיליארד שקל, במתחמים הסמוכים לאזורים בהם מתכננת המדינה פרויקטים של פינוי-בינוי. המשמעות היא יציאה לדרך של פרויקט בינוי-פינוי-בינוי. בניינים ישנים שדייריהם יהיו הראשונים להיענות למעבר לדירות החדשות שירכשו, יהיו גם הראשונים ליהנות מדירה חדשה באופן מיידי, תוך ודאות מלאה בהליך, וקיצורו בשלוש-ארבע שנים. הקרקע של הבניינים שיתפנו יאפשרו בנייה חדשה בהיקפים גדולים משמעותית. כך שיש שינוי לא רק בגוף האחראי אלא גם במהות".