קרן הפנסיה הנורבגית תיכנס לנדל"ן באסיה
במסגרת אסטרטגיה להכפלת נתח אחזקותיה בנדל"ן ל־5% תרכוש הקרן משרדים בטוקיו ובסינגפור. ב־2014 צמצמה הקרן חשיפה לאירופה
קרן ההון הממשלתית של נורבגיה, שהיא הקרן הריבונית הגדולה בעולם, נערכת להשקעתה הראשונה בנדל"ן באסיה, זאת במסגרת אסטרטגיה של הרחבת השקעות גלובלית בנדל"ן.
- רוצים לחיות בלה לה לנד? הכירו את המדינות השלוות בעולם
- הכסף הנורבגי לחמאס: תרומות "הומניטריות" ופנסיה לאסירים
- נורבגיה: קרן ההשקעות להכנסות מנפט תוכל לקבל החלטות עצמאיות
לפי קרסטן קלביג, מנהל השקעות הנדל"ן של הקרן, שמנהלת נכסים בשווי 870 מיליארד דולר, החיפושים הצטמצמו כעת לטוקיו ולסינגפור. "טוקיו היא ללא ספק השוק הגדול ביותר בעולם לנדל"ן", הוא אמר בסוף השבוע בראיון לבלומברג. לפי קלביג, הקרן לא הגדירה יעד הוצאות ותוכל "להשקיע הרבה באסיה".
הקרן, ששמה הרשמי הוא קרן הפנסיה הממשלתית של נורבגיה, בוחרת שווקים להשקעה בהתבסס על פוטנציאל הצמיחה, כאשר מטרתה היא להשקיע בכ־15 ערים ברחבי העולם. עד כה רכשה הקרן נכסים בניו יורק, פריז, לונדון וברלין.
אם ב־2014 עמד שווי הנדל"ן שבבעלותה על 18 מיליארד דולר וייצג 2.2% מכלל נכסיה, היעד של הקרן עתה הוא להרחיב את נתח השקעות הנדל"ן ל־5% בשנים הקרובות. "כשאנחנו מדברים על סינגפור וטוקיו, הכוונה היא לחלקים הטובים יותר בערים הללו", הוא מסביר. "ההערכה שלי היא שמשרדים יהוו מרכיב עיקרי, מכיוון שהם אלה שמוצעים למכירה בחלקים אלה של הערים. אי אפשר למצוא הרבה קניונים במרכז טוקיו או במרכז סינגפור", ציין.
עוד הוסיף, שבדומה לרכישות קודמות באירופה ובארה"ב, הקרן תחבור לשותפות מקומיות כדי להתרחב באסיה. "אם נזכה להצלחה רבה שם, ייתכן ונוסיף בהמשך עיר שלישית, רביעית וחמישית באסיה", הוא מסכם.
עד 2010 הוגבלה הקרן להשקעות במניות ובאג"ח, אך מאז היא קיבלה אישור להתרחב לנדל"ן. בעוד התשואה על השקעותיה עמדה על 7.6% בממוצע ב־2014, השיעור הנמוך ביותר מאז 2011, ההחזר על השקעות בנדל"ן הגיע ל־10.4%. בקרן הזהירו כי התשואות ימשיכו לרדת לנוכח סביבת הריבית הנמוכה, שאף הגיעה לטריטוריה שלילית בחלק משוקי האג"ח הממשלתיות. מוקדם יותר החודש מסרה הקרן כי העלתה את נתח השקעותיה באג"ח קונצרניות של חברות עם דירוג נמוך ל־8.3%, הגבוה ביותר מאז 2006.
שווי האחזקות של הקרן עלה ב־2014 ב־67 מיליארד דולר לאחר שהרחיבה את השקעותיה בשווקים המתעוררים. היקף השקעותיה באירופה ירד ב־2014 ל־39.3% מכלל ההשקעות מ־45.2% ב־2013, בעוד אחזקותיה בצפון אמריקה טיפסו ל־38.9% מ־32.8% והאחזקות באזור אסיה ואוקיאניה ל־17.5% מ־14.8%.
מקורות ההון של הקרן הם הכנסות ממיסוי נפט וגז, בעלות ממשלתית על שדות נפט ודיבידנדים מאחזקתה ב־67% מסטאט אויל, יצרנית הנפט והגז הגדולה במערב אירופה. בנוסף, הקרן מחזיקה בנתחי מיעוט ביותר מ־9,000 חברות ברחבי העולם.