פיצוץ במו"מ להסכם גג עם הרצליה בגלל מחלוקת על 160 מיליון שקל
בעיריית הרצליה דורשים את הסכום האמור עבור פיתוח אזור גליל ים - בין השאר לצורך הקמת פארק של 200 דונם. ברשות המקרקעין אומרים כי הדרישה מוגזמת
מחלוקת בין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לעיריית הרצליה באשר לתקציב למימון התשתיות הנחוצות לבניית כ-7,500 יחידות דיור במסגרת הסכמי הגג, גרם לפיצוץ המשא ומתן בין הצדדים.
- יבנה נגד הסכם הגג: "לא נעניק היתר בנייה ל-2,300 דירות - עד להקמת מחלף"
- למרות חילוקי הדעות בין האוצר לקרית ביאליק: הסכם הגג נחתם היום
מדובר במהלך שמוביל רמ"י, משרד הבינוי ומשרד האוצר ברחבי הארץ ונועד לזרז בניית אלפי יחידות דיור. רשות מקומית שלה תב"עות (תוכניות בניין עיר) המאפשרות לשווק לפחות 6,000 יחידות דיור תוך שלוש שנים מקיימת מו"מ עם רמ"י, בפיקוח האוצר, על הסכם שיגדיר את מימון הקמת התשתיות מכספי שיווק הקרקעות. בתמורה מתחייבת הרשות לספק היתרי בנייה תוך 90 יום, הליך שללא ההסכם עשוי להימשך שנתיים ואף יותר.
על פי המתווה שנדון עם עיריית הרצליה, רמ"י אמורה לשווק קרקעות בשלושה מתחמים: אפלוניה, סמוך להרצליה ב', ובמתחם גליל ים הוא גם סלע המחלוקת הנוכחית.
דרישות הפיתוח של עיריית הרצליה לאזור גליל ים האמירו לכ-160 מיליון שקל - וכללו פיתוח פארק המשתרע על כ-200 דונם. ברמ"י טוענים כי נענו לדרישות רבות אחרות, כגון הקמת גשר שכלל אינו מופיע בתב"ע, ולדידם הדרישה לפיתוח הפארק מוגזמת ויקרה.
בעיריית הרצליה לעומת זאת חוששים שלא יוכלו לשאת בעול קליטת אלפי משפחות בתקופה קצרה של שלוש שנים. גזבר העירייה רו"ח גולן זהרין מסביר: "על פי התב"ע, עלויות הפיתוח הן כשני מיליארד שקל - וכוללות כבישים, מדרכות, שטחים ציבוריים, מבני ציבור, מוסדות חינוך, טיפול בתשתיות נגר עילי, גשרים, מעברים, מים ביוב. המחזור הכספי השנתי של עיריית הרצליה הוא 1.3 מיליארד שקל. עיריית הרצליה איתנה ויציבה ורוצה להישאר כזאת, אנחנו לא רוצים להיכנס להרפתקאות".
בעירייה מעריכים כי רמ"י תכניס כ-10 מליארד שקל משיווק הקרקעות, ומצפים ממנה להשתמש בכסף למימון אותן תשתיות.
ברמ"י מסברים כי על פי חוק עיריית הרצליה תקבל כ-1.2 מליארד שקל מתוך ה-10 מיליארד במסגרת מה שמכונה "חלף היטל השבחה" - מס של 12% שהוא תחליף למס השבח שנגבה בפרויקטים פרטיים; זאת, בנוסף לכסף שתקבל במסגרת הסכם הגג, אם ייחתם. גורם בכיר ברמ"י אף אמר לכלכליסט: "עירייה שמקבלת 1.2 מיליארד לא יכולה לממן פארק מצ'וקמק?".
בהרצליה גורסים כי על פי החוק, הכסף מ"חלף היטל השבח" נכנס לתקציבה השוטף של העירייה ולאו דווקא למימון התשתיות, וממילא דרוש להם סכום גבוה בהרבה.
.
עד עתה נחתמו הסכמי גג עם ראשון לציון, ראש העין, מודיעין, קרית גת וקרית ביאליק, ומתנהלים דיונים עם פתח תקווה, בית שמש, רמלה, חיפה, אשקלון, באר שבע, וממש לאחרונה עם קרית אתא.
מלבד הרצליה גם המשא ומתן עם יבנה לא מתקדם. ברמ"י מבהירים כי מדובר במקרה שונה. גם שם היו תביעות כספיות גבוהות, אך ערך הקרקע בה נמוך בהרבה מזה שבהרצליה ובגלל הסכם היסטורי עם מועצה אזורית "חבל יבנה", היא צפויה לקבל רק כ-70 מיליון שקל מ"חלף היטל השבחה".
לכן, ברמ"י נוטים יותר לסייע לה. למעשה הם מסבירים כי המשא ומתן הואט רק משום שהם מחכים להשלמת מחלף שמוקם בסמוך לעיר ושיווק הקרקעות מותנה בו.
ראש עיריית הרצליה, משה פדלון, מסר: "עיריית הרצליה יזמה את קידום הסכם הגג עם רשות מקרקעי ישראל מתוך כוונה לסייע למדינה בנושא בעיית הדיור, שהינה בעיה לאומית, שמתפקידה של המדינה לפתור.
"על פי מתווה ההסכם האמור, כבר בטווח הקרוב, אמורה רשות מקרקעי ישראל להתעשר משיווק שטחי מקרקעין בתחום העיר הרצליה, בהיקפים של כ-10 מיליארד שקל. במקביל, נדרשה העירייה לבצע עבודות פיתוח, במתחמים בהם אמור להתבצע השיווק, בהיקפים של קרוב לשני מיליארד שקל. עיריית הרצליה, מתחילת המו"מ, הבהירה כי היא תשתף פעולה עם הרשות ותישא על גבה את עלויות הפיתוח, תוך הבהרה שגם הרשות תישא על עצמה חלק מן העלויות. ואולם הרשות, לא זו בלבד שלא קיימה חלקה בהבטחה - אף הגדילה להתנער מחובות משפטיים שיש לה, ללא קשר להסכם הגג. עיריית הרצליה, שכמובן שואפת לפתח ולקדם את מתחמי הבנייה, על מנת לבנות עוד ועוד דירות ולייצר שוק של דיור בר השגה, התאכזבה לנוכח התנהלות הרשות, וממתינה כעת לסיום הרכבת הממשלה, על מנת לקדם הדברים".