"הישראלים נמצאים בפסיכוזה ורצים לקנות עוד ועוד דירות"
ערן ניצן, סגן הממונה על ענייני נדל"ן ופנים במשרד האוצר, אמר כי טרם התקבלו החלטות על העלאת מיסוי אך הן נשקלות ברצינות. בין השאר: העלאת מס הרכישה ושינוי הפטור ממס שבח על דירות יוקרה גם כאשר מדובר בדירה ראשונה
"יש קונצנזוס של כל משרדי הממשלה שצריך להוריד את מחירי הדיור, אסור לזלזל בזה. מה שקורה בשוק הדיור היום ישפיע על מה שקורה בכלכלה ובחברה הישראלית לעוד הרבה מאד שנים, ואם סביבת הריבית תישאר נמוכה הלחצים האלה ימשכו. בנק ישראל הוא פונקציה חזקה ביותר לעליות במחירי הדיור ולאוצר ולממשלה אין הרבה מה לעשות וזה מחייב אותנו לנקוט בצעדים דרסטיים יותר", כך אמר היום (ה') ערן ניצן, סגן הממונה על ענייני נדל"ן ופנים במשרד האוצר בכנס של התאחדות בוני הארץ.
- זינוק בהכנסות ממיסוי מקרקעין - עקב עלייה ברכישת דירות להשקעה
- הלמ"ס: תקופת הבחירות האטה את קצב המכירות
- "למשקיעים יש תפקיד חשוב בשוק, לא מדובר בדירות רפאים"
ניצן התייחס לפתרונות הזמינים לכאורה של הממשלה ואמר כי אין מה להתרשם מכך שהממשלה מחזיקה ב-93% מהקרקעות מאחר ומרביתן בנגב וכמעט ואין למדינה קרקעות במרכז הארץ.
בהמשך להצהרות כחלון על העלאת מס הרכישה למשקיעים אמר ניצן, "אנחנו צריכים לטפל באופן אגרסיבי במשקיעים, זה בלתי נסבל שקפצנו מ-3% ל-9% בהיקף החזקת הדירות על ידי משקיעים. הישראלים נמצאים בפסיכוזה ורצים לקנות עוד ועוד דירות. זה מתרכז על ידי קבוצות מסוימות בחברה הישראלית וזה יעצב את מבנה החברה. אנחנו מאמינים שהשוק צריך להתפתח אבל לא על ידי המשקיעים. שוק הדירות לרכישה נהייה כמו מניה, ככל שהמחיר עולה אנשים יותר רודפים אחריה ורוצים אותה. צריך לצמצם את הביקושים", הוא אמר.
בנוגע לצעדים ספציפים שבכוונתם לנקוט אמר ניצן כי הם יקדמו דיור להשכרה שיבנה על ידי גופים מוסדיים ויקדמו התחדשות עירונית בין היתר על ידי הקמת רשות, "הדרך שבה מנוהל הנושא היום על ידי משרד הבינוי בתוך אגף היא לא הדרך".
בנוגע להעלאת המיסוי בנדל"ן אמר ניצן: "אנחנו רוצים לבחון האם צריך פטור ממס שבח על דירה ראשונה שעולה 4.5 מיליון שקל ולגבי מס הרכישה שר האוצר יחליט על כך, חשוב לומר שזה נשקל ברצינות אבל רק נשקל כרגע. אנחנו נמצאים במצב שבו 7 שנים השוק עולה, הכנסים האלה מאד נינוחים וזה לא היה המצב בעבר. צריך לקחת בחשבון שהמחזורים מגיעים וגם השוק הזה צריך להבין שהממשלה נחושה לפתור את המשבר. אנחנו זקוקים ל-50-40 אלף יח"ד ובעוד כמה שנים נצטרך 70-60 אלף יח"ד הממשלה לא יכולה להישאר אדישה לדברים האלה.
"נקדם הסכמים אסטרטגים עם הצבא ועם הרשויות על מנת שיוכלו לפתח ולתת להם מענה למבני ציבור ולתשתיות. בנוסף, העובדה שהרשויות סולדות מדיור היא בלתי הגיונית ונצטרך לעשות איזון בין ארנונה למגורים לארנונה לעסקים זה יצטרך להיעשות על ידי שר הפנים. כמו כן נבחן איך אפשר להפוך קרקעות חקלאיות לכאלה שיהיו זמינות לבניה ויש בזה הרבה היבטים משפטיים", סיכם ניצן.