פרסום ראשון
מנהל התכנון יגיש בתוך חודש הוראות לחישוב זכויות בתמ"א 38
מטה הדיור מעוניין לפתור את אי הוודאות שנוצרה בקרב קבלנים ויזמנים בעקבות חוות דעת של היועמ"ש
- הקבלנים: "המדיניות החדשה של היועמ"ש מביאה לקיפאון בתמ"א 38"
- תמ"א 38 במרכז נתקעה לפחות לשנה
- לשנות דפוסי חשיבה בהשקעות
ועדת עורכים של מינהל התכנון מגבשת מזה כמה חודשים תיקון רביעי להוראות תמ"א 38. אחד התיקונים שביקשו להכניס הוא הוראות ברורות לחישוב זכויות, באופן שימנע פרשנויות סותרות לתמ"א 38. אלא שהתיקון הרביעי יבשיל רק בעוד חודשים רבים, ובעיית חישוב הזכויות בוערת ומעכבת פרויקטים רבים. הפתרון: מחר (ג') כמדי חודש, תתכנס המועצה הארצית לתכנון ובנייה, על סדר יומה גם דיון בבעיה. במטה הדיור רוצים כי התוצאה של הדיון תהיה החלטה המנחה את ועדת העורכים לקדם את ההוראות לחישוב הזכויות במסלול מהיר ובנפרד מהסלול לעריכת התיקון הרביעי. הכוונה היא להורות למנהל התכנון להגיש את הצעתו לישיבה הבאה של המועצה בעוד חודש.
הבעיה החלה לצוף עם מינויה של עו"ד הילה לבנה כיו"ר חדשה לועדת ערר לתכנון ובנייה במחוז תל אביב וממלאת מקומה עו"ד גילת אייל. קודמם בתפקיד, עו"ד מיכה גדרון, נטה לפרשנות המעניקה ליזמים בפרויקטי תמ"א 38 זכויות בנייה נרחבות. אייל ולבנה נקטו לעומתו בפרשנות מצמצת. לפני כשלושה שבועות התבקשה המדינה להציג את עמדתה בעניין במסגרת הליך משפטי, אז התברר כי גם היועץ המשפטי לממשלה תומך בפרשנות המצמצמת. משמעות הדבר היא כי קיים סיכוי סביר שמוסדות תכנון נוספים לוועדת הערר תל אביב, יאמצו את הגישה. בעקבות כך יזמי נדל"ן טענו כי פרויקטים רבים לא יהיו רווחיים ולפיכך כמות הדירות שיבנו במתכונת זו תקטן.
במטה הדיור מצפים כי מנהל התכנון יגבש הוראות שימנעו פרשנויות סותרות, ויגבירו את הוודאות הכלכלית בפרויקטים מהסוג הזה.
מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, אליאב בן שמעון מסר לכלכליסט: "אנו מברכים את יו"ר מטה הדיור, אביגדור יצחקי, על ההחלטה להביא לדיון מהיר במועצה את עריכת השינוי בהוראות התמ"א שמטרתו להחזיר את הוודאות והיציבות באופן חישוב היקף זכויות הבנייה בפרויקטי תמ"א 38 במתכונת של הריסה ובנייה מחדש של הבניין. אנו קוראים למועצה לקבל החלטה שתתבסס על אופן החישוב שהיה נהוג עד כה ותוסיף לו הבהרות, כדי שתובטח הכדאיות הכלכלית בפרויקטי תמ"א 38 אשר תאפשר את יציאתם אל הפועל. מדובר בפרויקטים שבהם פוטנציאל לתוספת אלפי יחידות דיור שלהן המשק זקוק בדחיפות, תוך הבטחת ביטחונם ובטיחותם של בעלי הדירות הוותיקות והבלתי ממוגנות". בן שמעון הזהיר: "אי הבהירות שנוצרה בעקבות החלטות ועדות הערר כבר יצרה קיפאון של פרויקטים אלה. לא יתכן שהחלטות תכנוניות עקרוניות ישונו בהתאם לעמדתו של יו"ר ועדת ערר כזה או אחר, תוך התעלמות מיעדי התמ"א ויתרונותיה ותוך פגיעה בכל העוסקים בתחום".