נשיא הקבלנים: יו"ר איגוד המהנדסים דני מריאן פועל משיקולים זרים
במכתב למנכ"ל משרד הבינוי טוען רוני בריק, כי התנגדות יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, דני מריאן, להפחתת הרגולציה בענף הבנייה נובעת "משיקולים זרים ולא מקצועיים"; "איגוד המהנדסים בתגובה: "איננו מתריסים נגד הקלת הרגולציה"
החלטת ממשלה משנה שעברה ביקשה להוביל הקלות ברגולציה ובבירוקרטיה בכל משרדי הממשלה. בעקבות זאת הוקמה ועדה שבחנה את הבירוקרטיה הכרוכה ברישום הקבלנים. הוועדה ניסחה שורה של הקלות, ובהן ביטול הדרישה שקבלנים המורשים לבנות בהיקף של 5,000 מ"ר יעסיקו במשרה מלאה מהנדס או הנדסאי. סעיף זה חולל סערה בסקטור המהנדסים, וההצבעה על ההמלצות נדחתה עד לגיבוש הסכמה בין הגורמים המעורבים: מהנדסים, קבלנים ומשרד הבינוי. בשלב זה שוקלים במשרד הבינוי לערוך סקר באמצעות חברה חיצונית, ורק לאחר קבלת הממצאים לשוב ולדון בנושא ביטול העסקת מהנדס.
במכתב החריף ששלח בריק לארמוני היום הוא תוקף אישית את יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, דני מריאן. על פי המכתב התנגדותו של מריאן להפחתת הרגולציה בענף הבנייה נובעת "משיקולים זרים ולא מקצועיים".
הקבלנים גורסים כי מריאן "טועה ומטעה באומרו כי הפחתת הרגולציה, תביא לפגיעה באיכות הבנייה ובבטיחות העובדים באתר". לטענתם הבירוקרטיה רק תרומת לעליית מחירי הדירות.
באשר להתנגדותו מריאן לביטול משרת המהנדס כותב בריק כי "במצב דהיום, מדובר בפונקציה שמועסקת במשכורת חודשית כדרך קבע, גם בתקופות שבהן אין לחברה כל פעילות". כמו כן מוסבר כי המהנדס שהוועדה ביקשה לבטל נטול סמוכות חוקית, וחברות הבנייה נאלצות לשכור את שירותיו רק כדי לזכות בסיווג קבלני. "כלומר, יושב לו מהנדס כלשהוא בביתו או במשרדי חברה אחרת, מקבל שכר, לא עושה כלום, לא אחראי על כלום ואין לו כלל סמכות חוקית באתרי הבניה הפעילים ככל שישנן ובוודאי שלא אחריות מסוג כלשהו" נכתב "במצב המוזכר, החובה הרגולטורית פשוט מיותרת, מקשה שלא לצורך על אותה חברה ומייקרת את עלות העבודות".
באשר לתועלות של הצעדים שהוועדה ביקשה לקדם, כותב בריק כי "השפעת הצעדים המוצעים, תהיה צמצום הממשקים המיותרים מול רשם הקבלנים, הגדלת התחרות - תוספת של מתחרים קטנים ובינוניים בתחום הבנייה, אשר לא יישאו בעלויות מיותרות, תוספת מקומות עבודה למשק, תרומה לתמ"ג, הפחתת עלויות מיותרות בתהליך הבנייה ועוד".
בתגובה נמסר מאיגוד המהנדסים: "בקביעת העמדה המקצועית בה נוקט איגוד המהנדסים, הוא רואה לנגד עינו אך ורק את האינטרס הציבורי, את בטיחות, איכות, מקצועיות ורמת הבניה בישראל. בניגוד להתאחדות בוני הארץ, הסבורה כי מדובר בשינויים טכניים ו'בירוקרטיים' לכאורה בחוק, אנחנו טוענים שהשינויים הם מרחיקי לכת ושישנם פגמים מהותיים בהמלצות ובדרך גיבושן. ההמלצות האמורות, ככל שתתקבלנה כלשונן, עלולות להוביל לפגיעה באיכות הבנייה על כל המשתמע מכך, כולל בבטיחות העובדים בבניין ובבטיחות המוצר הבנוי ומשתמשיו.
"לא סביר שבחברה המבצעת עבודות הנדסיות, לא יועסק באופן קבוע כשכיר, מהנדס או הנדסאי במשרה מלאה, ללא קשר לגודל ומהות הפרויקטים המבוצעים על ידי החברה. זו התייחסותנו להמלצה אחת בלבד מתוך 10 המלצות שאנו מתנגדים לרובן. מורכבות הנושא וההשלכות של כל החלטה שתתקבל, מחייבות את כל הגורמים הרלוונטיים לבחינה מעמיקה יותר של הדברים על מנת שמה שיאושר בסופו של דבר יהיה מיטבי לכלל הגורמים בענף ולציבור כולו.
"איגוד המהנדסים אינו מתריס נגד הקלת הרגולציה אלא מבקש לשבת ולדון בצורה נכונה ומקצועית עם הגורמים הנכונים. עמדת האיגוד נתמכת על ידי מירב הגורמים המקצועיים בשוק, כולל הועדה המייעצת לרשם הקבלנים והאקדמיה".