בנק ישראל: עלייה של 3% בהיקף המשכנתאות ביוני בהשוואה לחודש הקודם
מדובר בנתון הגבוה ביותר מתחילת השנה, אך בהשוואה לשנה שעברה הנתון משקף ירידה של 20% המיוחסת להעלאת מס הרכישה שהובילה אז משקיעים רבים ליטול משכנתאות בטרם יחוייבו בשיעור מס גבוהים יותר; גובה ההלוואה הממוצעת עלה מ-688 אלף שקל ל-697 - הממוצע בחודש מאי
היקף המשכנתאות החדשות שנטל הציבור בחודש יוני הסתכם ב-5.57 מיליארד שקל – ירידה של 20% בהשוואה לנתון המקביל אשתקד ועלייה של 3% בהשוואה לחודש הקודם, כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ה') בנק ישראל. בסך הכל הציבור נטל 7,996 הלוואות למגורים, זאת לעומת 12,154 הלוואות שנטל בחודש יוני בשנה שעברה, ירידה של 34%. נציין כי הירידה הניכרת בהיקף המשכנתאות בהשוואה לשנה שעברה מיוחסת להעלאת מס הרכישה לפני שנה, בהם משקיעים רבים מיהרו ליטול משכנתאות בטרם יחוייבו בשיעור מס גבוה יותר.
מדובר בנתון הגבוה ביותר מתחילת השנה ובחודשים הבאים המספרים צפויים להיות גבוהים אף יותר. בענף הבנקאות מספרים שרוכשים דוחים את רכישת הדירות לחודשי הקיץ כדי להקל על מעבר הדירות להם ולילדיהם, זאת משום שמהמעבר דירה ההורים צריכים לדאוג לרשום את ילדיהם למוסדות חינוך וגם כדי למנוע את העברת החפצים בימים גשומים
- רוכשי מחיר למשתכן בעפולה צריכים לשלם, ואין משכנתאות
- בית המשפט הורה לבנק ישראל לגבש מתווה לפרסום נתוני המשכנתאות
- העונה החמה: יולי צפוי להיסגר בזינוק של 7% במשכנתאות
אם למדוד את קצב המשכנתאות מדי חודש, ניתן לראות כי מתחילת השנה הציבור נוטל בממוצע מעל 5 מיליארד שקל בחודש, כך שבקצב הזה היקף המשכנתאות צפוי להיות גבוה מ-60 מיליארד שקל בשנה. גורמים בענף הבנקאות מספרים כי בחודשים הקרובים הם צופים אף עלייה מעבר לסכום הזה. הסיבה לכך נובעת מתכניות הממשלה (מחיר למשתכן ומחיר מטרה) בהם כל הדירות נמכרות מיד עם קבלת היתר הבנייה או שעשויים לקבל היתר בנייה בזמן קצר ולכן הרוכשים מקדימים את שלב נטילת המשכנתא.
גם החודש חלה עלייה בגובה ההלוואה הממוצעת שעמד החודש על 697 אלף שקל. בחודש שעבר הממוצע עמד 688 אלף שקל, אולם בהשוואה לנתון המקביל אשתקד – 575 אלף שקל - מדובר בעלייה גבוהה יותר. ייתכן והעלייה מיוחסת לשיעור המשקיעים שהקדים את רכישותיו אולם הנתונים מלמדים כי שיעור המשקיעים (אלו שהבנק יודע שבבעלותם יותר מנכס אחד והצהירו שהם לא מתכוונים למכור אותו וגם אלו שהצהירו מפורשות כי מדובר בדירה להשקעה על שמם) ירד ב1.2% בלבד – שיעור המשקיעים בחודש יוני עמד על 13.7% לעומת 14.9% בשנה שעברה.
בחודשיים האחרונים ניתן לראות כי המערכת הבנקאית נזהרת להעניק משכנתאות ללווים שגובה ההחזר החודשי גבוה מ-40% מהמשכורת –בחודש יוני ניתנו משכנתאות בהיקף של 21 מיליון שקל בלבד ובחודש מאי 23 מיליון שקל. לשם השוואה, בחודשים יוני 2015 עד אפריל ממוצע ההלוואות ללווים שההחזר החודשי גבוה מ-40% מהמשכורת עמד על 48 מיליון שקל.