נסללה הדרך להקמת הרשות להתחדשות עירונית: גלנט יבחר את היו"ר - באופן זמני
לאחר סדרת דיונים מרתוניים בוועדה להקמת הרשות שתטפל במתחמי תמ"א 38 ופינוי בינוי הגיעו חה"כ להסכמות: תקציבה השנתי של הרשות יהיה 80 מיליון שקל, 30% מהתקציב בלבד יוקצו להוצאות שכר ומנהלה והשאר לפרויקטים והרשות תקבל סמכות להציע קרקעות משלימות כדי לפתור בעיות תכנוניות וחברתיות
מנהל הרשות להתחדשות עירונית ימונה ללא מכרז או ועדה מייעצת על ידי שר הבינוי יואב גלנט. כך נקבע היום בוועדה המיוחדת בכנסת המטפלת בחוק להקמת הרשות להתחדשות עירונית, שבראש ח"כ אלי כהן. זאת לאחר סידרה של דיונים מרתונים שנערכו השבוע עד שעות הלילה ובסיומם אישרו חברי הוועדה את החוק ונסללה הדרך להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.
- גלנט דורש: מנכ"ל רשות התחדשות בלי מכרז
- אל תתחדשו
- ההכרעה על הרחבת זכויות הבנייה בתמ"א 38 נדחתה בחודש: ניסיון להבשיל את גרסת שוורץ
על פי ההחלטה המינוי יהיה תקף לשנה וחצי, ולאחר מכן תמונה ועדת איתור. החלטה זו התגבשה לאחר משא ומתן מאומץ שהתקיים אתמול ונמשך לאורך שעות הלילה בין שר השיכון ומשרד המשפטים כשבתווך חברי ועדה ובהם ח"כ תמר זנדברג שהתנגדו בתוקף למינוי ללא מכרז. גם משרד המשפטים התנגד לכך, אך גלנט התעקש ואף איים כי אם לא יתאפשר לו למנות את ראש הרשות הוא לא יאפשר את הקמתה.
בדרך כלל נציבות שירות המדינה מאפשרת מינוי בפטור ממכרז רק במספר מצומצם של משרות אמון בתפקידים רגישים כגון ראש זרועות הביטחון. משרד המשפטים נענה לדרישתו של גלנט רק בתנאי שהמינוי יהיה קצוב לתקופה של שנה וחצי, ואחריה יהיה הליך איתור ובחירה.
גם דרישתו של גלנט לא להקים מליאה לרשות התקבלה. במקום זאת תוקם ועדה מייעצת עם סמכויות דלות יותר, אך לבקשת חברי הוועדה החוק מחייב לכלול גם נציג של הארגונים החברתיים.
סוגיה נוספת שהייתה במחלוקת היא דרישה של הוועדה להקים קרן שתקציבה השנתי 2% מהכנסות רמ"י, שתדון בקשיים החברתיים המתעוררים במתחמי פינוי בינוי- ובמיוחד הקושי לשאת בעלויות התחזוקה היקרות בניין חדש לעומת הבנין
שנהרס. באוצר התנגדו לדרישה. בסופו של דבר סוכם כי תקציבה השנתי של הרשות יהיה 80 מליון שקל, אך 70% ממנו יוקדש לטיפול בפרויקטים, ורק 30% להוצאות שכר ומנהלה.
בעקבות דרישה של חברת הכנסת תמר זנדברג הוכנס שינוי לחוק, כאשר לסעיף המאפשר להקצאת קרקע משלימה כדי לשפר את הכדאיות הכלכלית של פרויקטים, התווספה הוראה כי קרקע משלימה תוכל לשמש גם לצרכים חברתיים ותכנוניים. המשמעות, על פי זנדברג, היא כי הרשות להתחדשות עירונית תוכל להציע קרקע נוספת שתאפשר לפתור בעיות תכנוניות וחברתיות כגון מיעוט שטחי ציבור או ריבוי יחידות דיור.
לדברי זנדברג, "חוק הרשות להתחדשות עירונית יצא מהוועדה אם המון שיפורים, יש בו פוטנציאל וגם אך גם סכנה. השאלה היא האם הרשות באמת תעודד פיתוח תוך הגנה על התושבים. אם היא תהיה רק מכשיר לפינוי בינוי כמו היום זה יהיה אסון".
בשלב זה לא ידוע האם לגלנט יש מועמד לתפקיד מנהל הרשות להתחדשות עירונית. אנשים שנכחו בדיון בוועדה מספרים, כי ח"כ אורלי לוי אבקסיס תמכה בדרישתו של גלנט לבחירת המנהל ללא מכרז, ואף השוותה זאת להליך לבחירת יו"ר
רשות החשמל, גם כן ללא מכרז. בשנה האחרונה לוי אבקסיס זכתה להישגים רבים במאבקה לשיפור זכויות דיירי הדיור הציבורי במסגרת הדיונים שהתקיימו בוועדה, וזאת בזכות תמיכתו של גלנט. כך למשל הובטח בחוק, כי שכר הדירה של דרי דיור ציבורי בפרויקטי פינוי בינוי לא ישתנה עם כניסתם לדירה חדשה. בנוסף הם יוכלו לקנות אותה במחירה הקודם לפני הבנייה מחדש.
שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, בירך על החוק להתחדשות עירונית: "גרסתו החדשה של החוק תהווה בשורה חברתית בתחום ההתחדשות העירונית בישראל. בחוק המחודש, לאחר עבודה מאומצת שנמשכה כשנה, בשיתוף פעולה הדוק של משרד הבינוי והשיכון עם ועדת הרפורמות בראשות ח"כ אלי כהן, ייצרנו מנגנון אפקטיבי והסדרנו את הפערים בחוק המיושן שהוצע, כך שכעת נוכל לבצע פעולות משמעותיות בתחום ולסייע לצמצום פערים בין שכונות ותיקות לשכונות חדשות בכל רחבי הארץ. אני מודה לכל הגורמים שעמלו רבות להצלחת החוק, ובהם ח"כ אלי כהן, סגן השר ז'קי לוי, מנכ"ל המשרד, אשל ארמוני, אנשי המשרד וחברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה".