קרן המטבע: מספר התחלות הבנייה בישראל ימשיך לרדת ועליית המחירים עלולה לחזור
בדו"ח שהגישו לבנק ישראל ולאוצר ממליצים אנשי הקרן על ייקור הארנונה למגורים על מנת לתמרץ רשויות מקומיות לעודד בנייה, להגדיל את שיווקי הקרקעות ולפתוח את השוק לחברות בנייה זרות
צמצום ההשקעות בדיור במהלך 2017 צפוי להביא לכך שגם ב-2018 תימשך מגמת הירידה במספר התחלות הבנייה - כך מעריכים אנשי קרן המטבע הבינלאומית בדו"ח השנתי ל-2017 על הכלכלה הישראלית שהגישו היום לנגידת בנק ישראל קרנית פלוג ולמנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד.
- "ישראל הפכה למדינה עם בעיית הפקקים החמורה ביותר ב-OECD, וזה רק יתגבר"
- קרן המטבע: שוק הדיור בישראל מזכיר את ארה"ב ערב 2008
- קרן המטבע חוזה האטה: הצמיחה בישראל תרד ל-3%
מדובר בחדשות רעות לשר האוצר משה כחלון ולפקידי האוצר, שכן הגדלת היצע הדירות היא אחת המטרות המרכזיות ששמו לעצמם, לשם ייצוב מחירי הדיור. ואכן גם אנשי הקרן מביעים חשש כי ירידה במספר התחלות הבנייה תביא להתחדשותן של עליות מחיר, לאחר שב-2017 נרשמה יציבות יחסית, עם עלייה מתונה של כ-2% במחירי הדירות בלבד.
יש לציין כי כבר ב-2017 החלה מגמת הירידה בהתחלות הבנייה, מרמה של כ-54 אלף דירות שבנייתן החלה ב-2016, לרמה של כ-50 אלף ב-2017 בלבד.
בדו"ח נכתב כי ההאטה בעליות המחיר לרמה של 2% בלבד, והירידה במספר העסקות, נגרמו בעקבות צעדי המיסוי על רוכשי הדירות להשקעה, וכן בעקבות תוכנית הדיור הממשלתית (מחיר למשתכן) שלשוק נדרש זמן לעכל. אולם המשך הירידה בהתחלות הבנייה עלולה כאמור לסיים יציבות מחירים זו.
על מנת לאפשר את המשך הגדלת היצע הדירות, ממליצה הקרן על נקיטת מספר צעדים, בהם המשך הגדלת ההיקפם של שיווקי הקרקעות, וצמצום עלויות הבנייה וזמן הבנייה על ידי ייעול הרגולציה על הבנייה וכן הגדלת מעורבות חברות הבנייה הזרות בענף הבנייה.
בנוסף לכך, על מנת לתמרץ את הרשויות המקומיות להירתם למאמץ הבנייה למגורים, ממליצים אנשי הקרן להגדיל את מס הארנונה על מגורים. כיום נחשב מס הארנונה על שטחי מגורים למס גרעוני, כלומר נמוך משמעותית מהוצאות הרשות על מתן שירות לתושבים. מסיבה זו רבות מהרשויות המקומיות נרתעות מבנייה נרחבת למגורים.