$
חדשות נדל

אושר לקריאה ראשונה, דיור חלופי לתושבי גבעת עמל; קיש: "לא לייצר ציפיות יתר"

אחרי שנים ארוכות בהן הרשויות התנערו מתושבי גבעת עמל וזנחו אותם להתמודד לבד מול יזמי הנדל"ן, אישרה ועדת הפנים הצעת חוק שתבטיח דיור חלופי לתושבי השכונה או יורשיהם

דותן לוי 16:3817.05.18

ועדת הפנים של הכנסת אישרה היום (ה') פה אחד לקריאה ראשונה את הצעת החוק להבטחת דיור חלופי לתושבי גבעת עמל בתל אביב.

 

 

 

מדובר בנקודת אור ראשונה לאחר שנים ארוכות שבהן נאלצו התושבים להתמודד לבדם בבתי המשפט מול יזמי הנדל"ן יצחק תשובה ומשפחת כוזהינוף שרכשו את הקרקע וביקשו לפנותם.

 

על פי ההצעה, אדם שהחזיק בנכס בגבעת עמל ביום מכירת האדמות, ב-1961, או יורשיו, בתנאי שהם מחזיקים בנכס ביום פינויו זכאי לדיור חלופי. גרסה ב' של ההצעה, שאושרה במקביל היא כי אדם שמחזיק בנכס ביום הפינוי, ומלאו לו 21, יהיה זכאי לדיור חלופי. מי שקיבל פיצוי בעבר, לא יקבל פיצוי נוסף.

 

את הצעת החוק הגישו ח"כ שולי מועלם רפאלי, ח"כ דב חנין, אורלי לוי אבקסיס, איציק שמולי, יוסי יונה, אילן גילאון, סתיו שפיר, מיקי זוהר, אלי כהן, אורי מקלב, יעקב מרגי.

 

הצעות חוק דומות עברו בעבר למתחמים אחרים בעלי סיפור רקע דומה, ובהם כפר שלם בת"א וליפתא בירושלים, אלא שההבדל במקרה של גבעת עמל הוא שהקרקע כבר נמכרה ליזמים פרטיים והמדינה איבדה שליטה עליה.

 

תושבי גבעת עמל אשתקד תושבי גבעת עמל אשתקד צילום: צביקה טישלר

 

הזכויות לא הוסדרו מעולם

 

סיפורה של שכונת גבעת עמל מתחיל בסוף שנות ה-40, ימי הקמת המדינה, עם יוזמה של ראשי ההתיישבות דאז ליישב כפרים נטושים בתושבים יהודים על מנת להגן על הערים היהודיות. תושבי גבעת עמל יושבו בשטחי כפר ג'מוסין, אך זכויותיהם בקרקע מעולם לא הוסדרו.

 

בתחילת שנות ה-60 נמכרו שטחים אלו על ידי המדינה, באמצעות מינהל מקרקעי ישראל (כיום רשות מקרקעי ישראל), ליזם פרטי, והמדינה דרשה ממנו בהסכם המכר כי ידאג ל"דיור אקוויוולנטי" לתושבי השכונה. במשך השנים הקרקע נמכרה ועברה מיזם ליזם והסעיף המבטיח להם דיור נשכח ולא נאכף על ידי המדינה. במשך השנים, בעקבות לחץ היזמים שביקשו לקדם במקום פרויקט של מגדלי יוקרה, חלק מהתושבים פונו מבתיהם ללא קבלת פיצוי הולם ואחרים מצויים תחת איום פינוי.

 

כאמור, מטרת הצעת החוק היא להבטיח את זכויות המפונים לדיור חלופי. הצעת החוק קובעת כי זכאי לדיור חלופי הוא אחד מאלה: תושב שנשלח להתיישב באזור גבעת עמל על ידי המדינה לפני חודש פברואר בשנת 1961, אדם שהוא צאצא ישיר למי שהחזיק בנכס בשכונה לפני המועד האמור, מחזיק כיום בנכס בשכונה ומלאו לו 21 שנים או מי שנולד במתחם ומלאו לו 21 שנים טרם תחילתו של חוק מוצע זה.

 

קיש: "אני מבקש לא לייצר ציפיות יתר"

 

במהלך הדיון אמר יו"ר הוועדה, ח"כ יואב קיש: "אנו בחקיקה פרטית. אם נחליט, אנו לא צריכים את הסכמת משרדי הממשלה, אבל יש להצעת החוק השלכות רוחב, לכן חשוב לקבל את הסכמת השרים. אני מבקש לא לייצר ציפיות יתר. זוהי קריאת כיוון. הדרך הנכונה היא שהתושבים והיזמים יגיעו למתווה שבו כל צד מתפשר קצת. אני מקווה שנצליח לייצר הסכמות ולהתכנס להסדר".

 

רוני טיסר, היועצת המשפטית של הוועדה, התייחסה לחלק השני של הצעת החוק ואמרה, "לגרסה ב' יש קשיים חוקתיים וקנייניים, כי היא מרחיבה את מספר הזכאים, כולל דור שני ושלישי. יש לכך השלכות רוחב".

 

יואב קיש. "זוהי קריאת כיוון" יואב קיש. "זוהי קריאת כיוון" צילום: יואב דודקביץ

 

ח"כ שולי מועלם רפאלי (הבית היהודי): "היזמים מקבלים יותר ויותר זכויות. העירייה מתנערת ומתכחשת. זכויות התושבים נשחקות. הם מודרים. ליזם ניתנו פי מאות אחוזים יותר מהעסקה המקורית ב-1961, והתושבים איכשהו נעלמים. זו סיטואציה שונה ממקומות אחרים כי פה ברור מי האנשים. היו גבעת עמל א' וב' – שני יזמים שונים. מעבר לכביש הוצאו התושבים בהסכמים ראויים והיזם הרוויח את שלו".

 

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת): "המסר צריך להגיע לאנשים שצופים בנו, ליזמים – הכנסת רצינית. אנו מייצרים מנגנון. אני מציע לכם להזמין מחר בבוקר את התושבים להגיע לפתרון הוגן וצודק".

 

נציג משרד האוצר, דניאל מלצר, הודיע לוועדה כי האוצר לא יתנגד לנוסח הצעת החוק שאומר שהחבות על הפיצוי היא על היזם.

 

נציגת עיריית תל אביב, חנה רומנו: "אנו מאד רוצים לקדם פתרון לתושבים שלנו. יש עוד מספר שכונות שהן כמורסה בעיר. לצערי לגבעת עמל, כמו לעוד שכונות, המדינה הביאה תושבים ולא דאגה להם".

 

רפאל כהן, תושב גבעת עמל, אמר בדיון בוועדה: "רוב התושבים שנפגעים בבית המשפט יושבים על קרקע עליה יקומו מגדלים של עיריית תל אביב. מי שפועל לפינוי התושבים הוא היזם. העירייה עשתה הסכם עם היזם שהוא יפנה גם משטחי העירייה, ובתמורה הוא יקבל היתרי בנייה". תושב נוסף אליעזר סעידי עמרני ציין: "הנציגים המשפטיים טוענים שהיו משפחות שבנו עוד 5 יחידות דיור. זה לא רלוונטי כי הפיצוי הוא על אדמה, לא על יחידת דיור. יש התחייבות הממשלה. הם מפחדים שלא עמדו בהתחייבות החוזית והם באים לעשות כיסוי תחת. לפני שמקבלים פסקי דין שחלק יפוצו ובחלק בית המשפט מבטל את התביעה של תשובה, תדעו שההורים שלי עדיין בחיים".

 

מטעם ההתאגדות של תושבי גבעת עמל נמסר: "אנו מברכים על צעד ראשון משמעותי של לקיחת אחריות שלטונית על גבעת עמל. אחרי שנים שרשות מקרקעי ישראל "יושבת על הגדר" ומאפשרת ליזמים ולעיריית תל אביב לצפצף על חוזים ולהתעמר בתושבים, שר האוצר ושרת המשפטים העבירו היום מסר ברור וחד שההפקרות בגבעת עמל עומדת להיפסק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x