ללא המשכיות, עם מי אמור הקהל להזדהות?
שחקן מבלה בקבוצה הנוכחית שלו 1.58 עונות בממוצע. המינהלת חייבת לשקול להעניק תמריצים לקבוצות על החתמות שחקנים לטווח ארוך
ארגון השחקנים נמצא כרגע בשביתה. מבלי להיכנס לדיון האם ההשבתה טובה או לא ומבלי להזכיר את שוברי השביתה, אני רוצה להתייחס בטור הזה לסיבות לבעיות החמורות ביותר בליגת הכדורסל. וזה לא קשור לוויכוח הפיינל-פור לעומת סדרות גמר ועוד שוברי שוויון שכאלו (מי אמר תקרת שכר?), אלא לבעיות במצבת השחקנים של קבוצות ליגת העל.
- ארגון השחקנים: נשבית את המחזור הקרוב בליגת הכדורסל
- הזרים הם לא הבעיה של הכדורסלן הישראלי
- קומבינה אינה העצמה
חלון העברות - הלוואי
אחד הדברים שהכי מפריעים לליגה, היא החלפת השחקנים המרובה. בליגה אין חלון העברות, וכל קבוצה יכולה להחתים ולשחרר שחקנים כאוות נפשה.
מבט על קבוצות ליגת העל מגלה שפרט למכבי חיפה ומכבי ראשון לציון, כל הקבוצות שיחררו לפחות זר אחד במהלך העונה. לא שחיפה וראשון לציון צדיקות בסדום, גם הן שיחררו שחקן אחד כל אחת, אבל בשני המקרים מדובר בשחקן ישראלי. מספר השחקנים ששוחררו במהלך העונה יכול להרכיב שלוש קבוצות שלמות, וממוצע השחקנים המשוחררים בעונה הנוכחית (זרים וישראלים) הוא 3.1 לקבוצה (כאשר כוללים גם את שחרורו של קרייג סמית' שלא מוזכר בנתונים הרשמיים של אתר המינהלת).
אז נכון שחלק מהשחקנים שוחררו בגלל פציעות ומעבר לקבוצות אחרות במסגרת החוזה שעליהם חתמו, אבל רובם הגדול של השחקנים שוחרר מסיבות מקצועיות.
המקרה המוזר של הזר בשעת סיבוב שני: במהלך העונה, רצתה מכבי נתניה להחתים שחקן זר, אבל גילתה שההחתמה עומדת בניגוד לתקנון הליגה. האם אתם יכולים לנחש מה הייתה הבעיה בהחתמת השחקן? מסתבר, ככה גילו ראשי נתניה, שאם קבוצה מחתימה שחקן במהלך העונה ואז משחררת אותו, קבוצה אחרת לא יכולה להחתים אותו בעונה הנוכחית.
מצבת הזרים בליגה כל כך נזילה, כך שעלה הצורך לחוקק חוק משונה שכזה.
מקרה מוזר נוסף מתרחש בתדירות גבוהה יותר בליגה. קבוצה מתכוננת למשחק מול קבוצה יריבה, ומגלה באמצע השבוע, שהקבוצה היריבה החתימה שחקן והיא כבר תשתף אותו במשחק הקרוב. בגלל שאין תקופת העברות מסודרת, המצב הזה יכול לקרות בכל שלב של העונה. אפילו לפני המחזור האחרון של הליגה הסדירה, הודיעה הפועל ירושלים שהיא מעוניינת להחתים שחקן זר במקום קרייג סמית' ששוחרר.
הקבוצות יודעות שכדאי להחתים שחקנים זולים ככל הניתן, כי תמיד יהיה אפשר לשחרר אותם במהלך העונה, ולהחתים אחרים במקומם. הגבלת מספר הזרים חייבת להגיע לצד הקשחת חלון ההעברות, כדי שהקבוצות ישקלו טוב האם להחתים שחקן זה או אחר, ולא לקחת הימור כלכלי בתחילת העונה ולקוות לטוב.
המשכיות - אין
מספר השחקנים שמשחקים כרגע בליגה הוא 156. מתוכם, כמות השחקנים שברקורד שלהם יש יותר מעונה אחת בקבוצתם הנוכחית (והנתון הסלחני הזה כולל שחקנים ששיחקו בקבוצה לסירוגין) הוא 48. כלומר, יותר משני שלישים מהשחקנים בליגה, מסיימים כרגע את עונתם הראשונה (ולגבי רבים מהם, גם האחרונה) בקבוצה.
הגדילה לעשות הפועל אילת, ובה הורכבה השנה קבוצה חדשה לחלוטין, וכל השחקנים (וגם המאמן, עודד קטש) הם בעונתם הראשונה בקבוצה. אחריה במדד חוסר-ההמשכיות, נמצאת מכבי חיפה, שפרט לטל אזולאי (ועידו קוז'יקרו ששיחק בקבוצה לסירוגין, אך לא בשנה שעברה), כל שאר שחקני הסגל נמצאים בעונתם הראשונה בקבוצה (שוב, גם המאמן, בראד גרינברג, בעונתו הראשונה).
בנוסף, מבין כל 38 השחקנים ששוחררו העונה, 31 מהם לא צלחו אפילו את עונתם הראשונה בקבוצה (ורק נזכיר שחלקם הוחתמו במהלך העונה).
מספר השנים ששחקנים מבלים בקבוצה הנוכחית שלהם עומד על 1.58 עונות בממוצע לשחקן.
הבעיה הזו עומדת ביחד עם בעיית חלון ההעברות, ומקשה על הקהל לגלות הזדהות עם הקבוצות.
מתאזרחים - למה?
אין לי שום בעיה עם אזרוח יהודי התפוצות ומתן אזרחות במסגרת הכללים של ותק בארץ ונישואים לאזרח ישראלי.
הבעיה היא, שברגע שמחילים חוק רוסי כזה או אחר, בעלי הקבוצות משתמשים בטריק המתאזרחים כדי להחתים שחקן זר על משבצת שחקן ישראלי בקבוצה. למה טריק? כי המטרה של החוק הרוסי היא לקדם צעירים ישראלים, ולא להחיות את המפעל הציוני.
כרגע משחקים בליגה אחד עשר מתאזרחים (כלומר, שחקנים שתעודת הזהות הראשונה שלהם אינה ישראלית, בניגוד לשחקנים כמו שון דאוסון או רוברט רות'בארט שלא משחק בליגה העונה). כידוע, בנבחרת הכדורסל יכול לשחק רק מתאזרח אחד, ולכן הצפת הליגה במתאזרחים רק פוגעת בנבחרת הישראלית.
במהלך השנים האחרונות, משבצת המתאזרח בנבחרת ישראל הייתה תמיד שחקן פנים (אלכס טיוס, דיוויד בלו וכריס ווטסון), כי התפיסה היא שחסר לנבחרת מסה באזור הצבע. אבל המצב כרגע בליגה הוא ששישה מתאזרחים משחקים בעמדות הגארדים, שלושה בעמדת הסמול פורוורד ורק שניים משחקים בעמדת הפאוור פורוורד. כלומר, רובם המוחלט של השחקנים האלו לא יגיע לנבחרת, כי תמיד יעדיפו שחקן פנים עליהם.
נכון לומר שהמתאזרחים מעלים את הרמה של הליגה, ורובם שחקנים חשובים מאוד ברוטציה של הקבוצה, אבל הבאתם מחטיאה את המטרה שלשמה כונן החוק הרוסי.
הגבלת מספר הזרים והחלת החוק הרוסי לא יפתרו לחלוטין את הבעיות במצבת השחקנים בליגה. צריך לקבוע הגבלות נוספות בדוגמת חלון העברות, הגבלת מספר המתאזרחים לקבוצה והגבלה על מספר ההחתמות והשחרורים שקבוצה יכולה לבצע במהלך העונה. בנוסף, המינהלת צריכה לשקול תמריצים על החתמות ארוכות טווח של שחקנים ישראלים (וזרים), ומענקים לקבוצות ששומרות על אחוזים גבוהים מהסגל מעונה לעונה.