$
ספורט עולמי

הברית הפנאתנאית‎

פנאתינייקוס היוונית הגיעה לשפל, אבל בזכות מסירות האוהדים שלה ניצלה וכעת נבנית מחדש

שי גולוב 16:3503.07.13

מועדון הכדורגל של פנאתינייקוס הוא המעוטר ביותר בהיסטוריה של הכדורגל היווני. מאז היווסדו באתונה ב־1908 משחק המועדון בליגה הבכירה. הקבוצה זכתה ב־20 אליפויות וב־17 גביעי מדינה, זאת לצד הצלחתה במישור האירופי בהעפלה לגמר גביע אירופה ב־1971 ולחצאי גמר ב־1985 וב־1996.

 

כמו מועדונים רבים גם הבעלות על מועדון פנאתינייקוס עברה בעשורים האחרונים לידיים פרטיות, והחל מסוף שנות השבעים הוא היה בשליטת משפחת ורדינויאניס. בתקופה זו הוא זכה בשמונה אליפויות וב־11 גביעי מדינה. ואולם, ההישגים נרשמו על חשבון עתיד הקבוצה. כדי שהקבוצה האתונאית תמשיך להישאר הישגית, הבעלים שלה נאלצו לקחת הלוואות ולהכניסה לחובות ענק.

 

 

 

 

אוהדי פנאתינייקוס. בעלים של יותר מ-54% מהקבוצה אוהדי פנאתינייקוס. בעלים של יותר מ-54% מהקבוצה צילום: רויטרס

 

בשנת 2000 נשיא המועדון ומחזיק המניות גיורגוס ורדינויאניס התפטר מתפקידו ומכר את מניותיו במועדון לאחיו ג'יאניס ורדינויאניס. ג'יאניס שינה את רוח המועדון והצעיד אותו להישגים ספורטיביים. ב־2002 פנאתינייקוס העפילה לרבע גמר ליגת האלופות, וב־2004 זכתה בדאבל בהובלתו של יצחק שום. גם כאן ההישגים הספורטיביים גבו מחיר כלכלי כבד מאוד, וכבר באפריל 2008 הודיע ג'יאניס כי לאחר 30 שנה החליטה משפחת ורדינויאניס לצמצם את בעלותה במועדון ב־50% ולגייס הון של 80 מיליון יורו. בסופו של התהליך נותרו בידי המשפחה 56%, ואילו 34% מהמניות נמכרו לשלל גופים ו־10% עברו לאגודת האם.

 

בתווך, בעונת 2010 עוד הספיק המועדון לזכות בדאבל נוסף, אבל בעונת 2011 הוא כשל בהעפלה לליגת האלופות, כשהדיחה אותו אודנסה הדנית. הדבר העמיק את הבור הכלכלי בשל אובדן ההכנסות העצום. כמה שבועות לאחר מכן הודיע ג'יאניס ורדינויאניס על רצונו לעזוב את המועדון. מילותיו המדויקות היו "אני מחנה את המניות שלי". במשך שנה לא היה בעלים למועדון. בדומה לסיפורים שאנחנו מכירים מישראל, כגון סיפור ארקדי גאידמק בבית"ר, היה למועדון בעלים נוכח־נפקד שלא השקיע כספים והמתין להגעת רוכש אחר. עם זאת, שום איש עסקים לא העז להתקרב אליו בשל חוב של 28 מיליון יורו.

 

צרות המועדון לא תמו בזאת, והנפילה הגדולה שלו נבעה מאירועים אלימים בדרבי של מרץ 2012 מול אולימפיאקוס, שהובילו לדעת רבים לאובדן האליפות באותה העונה, אך גם להתפטרות כוללת של הוועד המנהל. המועדון נותר ללא הנהלה וללא בעלים.

 

 

אוהדים יוונים. מסורים מאוד לקבוצותיהם אוהדים יוונים. מסורים מאוד לקבוצותיהם צילום: אי פי אי

 

הבעלים העביר את המניות

 

מתוך המשבר העמוק הגיע גם הפתרון. הבעלים של ערוץ הטלוויזיה היווני סקיי, יאניס אלאפוזוס, הכין תוכנית מהפכנית להצלת הקבוצה באמצעות העברת המניות לאוהדים, זאת ברוח המהלך שהתרחש כמה שנים לפני כן בקבוצת האוהדים הראשונה ביוון אריס סלוניקי.

 

המהלך יצא לדרך, עמותת האוהדים "הברית הפנאתנאית" הוקמה במאי וב־2 ביולי 2012 נפתחה לציבור הרחב. נקבע מבנה חברות גמיש מאוד, כך שהיתה אפשרות לרכוש חברות במועדון גם למי שידו אינה משגת. נבנתה מערכת תמריצים שלמה שמטרתה להכניס תחת כנפי העמותה כמה שיותר אוהדים ולפתוח כמה שיותר אפיקים לגיוס כסף מהקהילה. עלות יחידת חברות היתה 150 יורו בעת ההרשמה הראשונה ו־50 יורו בכל שנה לאחר מכן, ומי שלא יכול היה להרשות לעצמו עזר למועדון בדרכים שונות, כמו תרומה של 20 יורו תמורת הנחה של 10% בחנות המועדון ועוד. נקבע העיקרון שככל שגודל ההשקעה בעמותה גדל, כך גם הקצאת המניות, אולם לכל חבר יש קול אחד בתהליך קבלת ההחלטות. הגיוס היה מוצלח ביותר, ו־8,606 חברים הצטרפו לעמותה ב־2012 וגייסו 2.3 מיליון יורו.

 

18 ביולי היה יום היסטורי עבור המועדון - ג'יאניס ורדינויאניס העביר את 54.7% המניות שלו לידי עמותת האוהדים. כך הוא אפשר לה לפתוח דף נקי בניהול עצמי של קהילת האוהדים.

 

מיד לאחר העברת הבעלות הכריז על הרעיון יאניס אלאפוזוס: "מעכשיו פנאתינייקוס שייכת לאנשיה. אני מודה לכל האוהדים ובעלי העניין שעשו את הדבר הזה לאפשרי. העמותה מייצגת את האוהדים. אנחנו חייבים ללמוד ממה שנעשה בעבר ולבנות את המועדון מחדש. אנחנו גם מודים לשחקנים ולמאמן הקבוצה על שהסכימו לדחייה בתשלומי שכרם עד להסדרת נושא הבעלות על המועדון".

 

צריך להרוויח

 

הסיפור עד כה מוכר להרבה אוהדים ממועדונים רבים, אך פעמים רבות עולה השאלה כיצד יכולה עמותת האוהדים להתמודד גם עם ניהול המועדון וגם עם חובות עצומים. יש כאלה המקשים וטוענים שמבנה בעלות כזה עובד רק בגרמניה, ולא בתרבות הים תיכונית ביוון או בישראל.

 

ספירוס ולאקוס, שהשתתף בשבוע שעבר בוועידת הפסגה של קבוצות האוהדים באירופה ומכהן כיו"ר עמותת האוהדים וכחבר הנהלת המועדון, התייחס לנושא: "אנחנו מנסים לצמצם את החוב. לדוגמה, בעונה החולפת התקציב שלנו היה 23 מיליון יורו, ברובו שכר שחקנים ותפעול שוטף, ולצד זאת ההכנסה שלנו היתה 25 מיליון יורו. כך שקיזזנו 2 מיליון יורו מהחוב".

 

הקבוצה סיימה במקום השישי, אבל היא סובלת עכשיו בשביל עתיד טוב יותר. "העונה אנחנו בונים תקציב של 10 מיליון יורו לצד הכנסה של 15 מיליון יורו, כך שבתוך שנתיים־שלוש אנחנו צופים שנתאזן כלכלית. האתגר הכי גדול שלנו הוא זכייה באליפות המדינה, מכיוון שמשמעותה העפלה אוטומטית לליגת האלופות, שמביאה לגידול של עוד 10 מיליון יורו בתקציב ההכנות".

 

העונה הקרובה תיפתח כשהעקבות של הבעלים הקודמים לא יהיו שם, וכל כובד האחריות יעבור לעמותת האוהדים. בימים האחרונים החל מסע גיוס חברים, ועד כה חידשו את חברותם 3,440 אוהדים והוסיפו לקופת המועדון יותר מחצי מיליון יורו. יותר מכך, בשונה ממועדונים גדולים רבים במצבם, הם מחלו על כבודם. הם פנו בין היתר לסיוע של ספורטרס דיירקט, יוזמת האוהדים האירופית, ובחרו להשקיע כספים לא רק ברכש ובניהול שוטף, אלא גם במהלך נרחב של ייצוב המועדון ובנייתו בצורה בת־קיימא.

 

הכותב הוא יו"ר היציע, ארגון אוהדי קבוצות הספורט בישראל המוכר על ידי אופ"א

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x