$
ספורט ופוליטיקה

מהו העונש שיקבלו מאופ"א פריז סן ז'רמן, יובנטוס ומנצ'סטר סיטי?

אופ"א תכריז על העונשים הראשון בשל הפרת חוקי הפייר פליי הפיננסי כבר השבוע. הנשיא פלאטיני: "מי שציפו לדם ויזע יתאכזבו, איני מאמין שנראה הדחות מהתחרויות האירופיות"

שירות כלכליסט 18:2128.04.14

אופ"א מתכוונת להעניש קבוצות שלא יעמדו בחוקים הפיננסים החדשים, ובין המפרות עשויות להימנות כמה מהקבוצות הגדולות ביותר באזור, כולל פריס סן ז'רמן, יובנטוס ומנצ'סטר סיטי. 

 

 

פלאטיני. "לא יהיה דם" פלאטיני. "לא יהיה דם" צילום: איי אף פי

 

אופ"א הודיעה כי היא תכריז על העונשים הראשון בגין הפרת חוקי הפייר פליי הפיננסי כבר השבוע. הרגולציות מונעות מקבוצות המשתתפות בטורנירי הצ'מפיונס ליג והליגה האירופית לצבור הפסד מצרפי של יותר מ-45 מיליון יורו (62.3 מיליון דולר) לאורך תקופה של שתי עונות.

 

באופ"א שואפים לשנות מגמה שנמשכת כבר עשורים, במסגרתה קבוצות מוציאות יותר מההכנסות שלהן על דמי ההעברה של שחקנים חדשים ומשכורות, וזאת כדי לזכות בתארים ובכספי זכייה. עם זאת, בשלב הראשוני, ייתכן ובאופ"א יעדיפו לנקוט בגישה פייסנית יותר כלפי הקבוצות שלא עומדות בתקנים ולא מיד להדיח אותן מהעונה הבאה של התחרויות, כך לפי קן דיילי, שותף במשרד עורכי הדין סידלי אוסטין בבריסל. "זה הגיוני לאפשר תקופה של אכיפה גמישה", מסביר דיילי, שמתמחה בתחרויות באירופה ועבד בתחומי הגבלות תקציב בפורמולה 1. "הרגולטורים, בדומה לשופטים, צריכים להפעיל שיקול דעת".

 

אופ"א הפועלת משוויץ, נוקטת במאמצים לפיקוח על עלויות שרשויות ספורט אחרות באירופה כבר נסוגו מהם. הפדרציה הבינלאומית לספורט מוטורי (FIA) ביטלה פעמיים מאז 2009 תכניות להגביל את ההוצאות של הקבוצות בפורמולה 1, בעקבות התנגדות הקבוצות.

 

החוקים של אופ"א אוסרים על הקבוצות לצבור הפסד של יותר מ-5 מיליון יורו בעונה, אלא אם בעלי המניות מכסים את הסכום. הסכום המקסימאלי שכוסה בשתי העונות האחרונות היה 45 מיליון יורו.

 

בפברואר, אופ"א ביקשה מ-76 מתוך 237 הקבוצות תחת פיקוחה שנחשבו כבעלות סיכון להפר את הכללים, לספק לה מידע נוסף. היא לא פירטה על אילו קבוצות מדובר.

 

בפרמיירליג האנגלית מנצ'סטר סיטי בבעלותו של השייח' מאנסור, צברה הפסד של 174.7 מיליון ליש"ט (294 מיליון דולר) בשתי העונות האחרונות, כך לפי מסמכים שהוגשו לרשם החברות בלונדון. יובנטוס של משפחת אניילי רשמה גירעון של 64.6 מיליון יורו עבור אותה תקופה, כך עולה מהמאזנים שלה.

 

לפי החוקים של אופ"א, הקבוצות מורשות לנכות את השכר של שחקנים שהוחתמו לפני יוני 2010, וכן עלויות השקעה במגרשי אימונים ובאצטדיונים. יובנטוס עדיין משלמת את עלות המימון של מגרש חדש, שנפתח ב-2011.

 

בליגה 1 הצרפתית, פריס סן ז'רמן שבבעלות קטאר, ככל הנראה הצליחה לקזז את ההפסדים בזכות חוזה ספונסרשיפ מרשות התיירות של המדינה, שלפי ההערכות בעיתון לה פריזיאן עומד על 200 מיליון יורו בשנה.

 

"בפשטות, המודל הכלכלי של פריז סן ז'רמן אינו שגרתי", אמר בשבוע שעבר נשיא אופ"א מישל פאלטיני. "האם הקבוצה מצייתת לחוקי הפייר פליי הפיננסי? זה עוד לא ברור, כלל לא ברור". עם זאת, פלאטיני הפחית מהסבירות שיוטלו עונשים קיצוניים. "אנשים שציפו לדם ויזע יתאכזבו", אמר. "יהיו כמה עונשים קשים, אך איני מאמין שנראה הדחות מהתחרויות האירופיות".

 

הדוברים של פריס סן ז'רמן, של מנצ'סטר סיטי ושל יובנטוס לא ענו לבקשות לקבלת תגובה.

 

בפברואר, אופ"א הכריזה כי היא תאפשר לקיים הליך לקבוצות כדי לאפשר להן ליישב מקרים מחוף לתהליך המשמעתי. "המחויבות היא לנווט את הקבוצות למסלול הנכון ולא להעניש אותן", אמר בשעתו מזכ"ל הארגון ג'יאני אינפנטינו. לדבריו, לחוקים יש השפעה חיובית מכיוון שהקבוצות משלמות שכר ומסים על בסיס קבוע יותר. החוב המשולב של הקבוצות נפל ב-2012 ב-35% ל-1.1 מיליארד יורו מ-1.7 מיליארד יורו שנה קודם לכן, כך לפי נתונים שפרסמה אופ"א בשנה שעברה.

 

קשה לחזות את החומרה של העונשים שיוטלו על הקבוצות, מסביר דניאל גי, עורך דין במשרד פילד פישר ווטרהאוס בלונדון, שמייעץ לקבוצות הפרמיירליג על הרגולציות. "אני אופתע ביותר אם יש קבוצה שמפספסת את היעד ב-100 מיליון יורו ולא תחטוף עונש כבד", הוא אומר. "האם מנצ'סטר סיטי ופריס סן ז'רמן יודחו מהצ'מפיונס ליג? רק הקבוצות ואופ"א יודעות בשלב זה".

 

גי מעריך כי עונשים אפשריים קלים יותר כוללים הורדת שחקנים מההרכבים לצ'מפיונס ליג, זאת כדי להתאים לתקרת השכר, או הפחתת נקודות. פאנל חוקר בהובלתו של ראש ממשלת בלגיה לשעבר, ז'אן – לוק דהאן יהיה אחראי על הטלת העונשים, והקבוצות יוכלו לערער בפני פאנל עצמאי אחר ביוני. ערעור נוסף ניתן יהיה להגיש לבית המשפט לגישור בספורט בלוצרן שוויץ בחודשי יולי ואוגוסט.

 

פירוש הדבר פגרה קדחתנית למדי עבור עובדי הארגון, הודה אלסדייר בל, מנהל החטיבה המשפטית של אופ"א. לארגון כעשרה עובדים שעוסקים בפרויקט, והוא שכר גם את חברות החשבונות דלויט ופרייס ווטרהאוס קופר כיועצים. "אנחנו אולי ניאלץ להתמודד עם מספר קבוצות", אומר בל. "וכמי שאוהב לצאת לחופשה בקיץ, נראה שדווקא יולי ואוגוסט יהפכו להיות תקופה עמוסה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x