מי שילמה יותר מדי על הרכש שלה?
שיא העברות הבריטי נשבר בחלון העברות הקייצי אך האם קבוצות הוציאו יותר מדי על השחקנים? על פי החישובים הקבוצות שילמו בממוצע 16% יותר ממה שהשקיעו בחמש השנים הקודמות עבור שחקנים בעלי תכונות זהות
ההוצאות של קבוצות הפרמיירליג האנגלית על שחקנים חדשים עלו ב-30% ל-835 מיליון ליש"ט (1.4 מיליארד דולר), כתוצאה מההכנסות הגבוהות מחוזי שידור שהטיבו עם הקבוצה בליגת הכדורגל העשירה בעולם, כך לפי הממצאים שאספה חברת החשבונות דלויט.
- חשבתם שרכישת גארת' בייל השתלמה לריאל? השווי שלו ירד ב-37 מיליון יורו
- ראיון כלכליסט עם מנהל גוף מחקר הכדורגל החשוב ביותר באירופה: "התאחדויות פוליטיות רעות לכדורגל"
- למה הפסיקו לייצר כדורגלנים באירופה?
חלון ההעברות הקיץ של הכדורגל האירופי הסתיים ביום שני בלילה. מנצ'סטר יונייטד קבעה שיא בהוצאות לאחר ששילמה 150 מיליון ליש"ט על שחקנים, ביניהם אנחל די מריה מריאל מדריד ורדמאל פלקאו של מונאקו. מנצ'סטר סיטי, ארסנל, צ'לסי וליברפול, שילמו 342 מיליון ליש"ט כדי להחתים שחקנים לקראת משחקי הליגה המקומית וליגת האלופות.
"בקיץ שבו השחקנים הטובים בעולם הופיעו במסגרת המונדיאל, ראינו שוב שקבוצות הפרמיירליג מתחרות בהצלחה בבמה העולמית בכל הקשור למשיכת כישרונות", מסר בהצהרה דן ג'ונס, שותף בחטיבת עסקי הספורט של דלויט.
"אנחנו ממשיכים לראות את המשאבים המוגברים מהם נהנות הקבוצות בפרמיירליג, כתוצאה מהשיפור בחוזי השידור שמתורגמים להשקעות בשחקנים".
הליגה האירופית שהוציאה את הסכום השני הגבוה ביותר היא לה ליגה הספרדית, שהוציאה סכום כולל של 425 מיליון ליש"ט. סריה A האיטלקית דורגה אחריה עם 260 מיליון ליש"ט, ואחריה הבונדסליגה הגרמנית שהוציאה 250 מיליון ליש"ט וליגה 1 הצרפתית שהוציאה 100 מיליון ליש"ט. בממוצע, קבוצה אנגלית מרוויחה 25 מיליון ליש"ט יותר בשנה מאשר הרוויחה בשנה שעברה - בעיקר בזכות הסכמי זכויות שידור משודרגים.
לפי הדו"ח של דלויט, מנצ'סטר יונייטד מייצגת 18% מהסכום המצרפי שהוציאו קבוצות הפרמיירליג. בהנהגתו של המאמן החדש לואי ואן חאל, הסכימה הקבוצה בשבוע שעבר לשלם לריאל מדריד סכום שיא עבור הליגה האנגלית של יותר מ-60 מיליון ליש"ט כדי להחתים את השחקן הארגנטינאי אנחל די מריה. השבוע חתמה יונייטד על העברתו של דיילי בלינד מאייאקס ופלקאו, החלוץ שעבר ממונאקו בהשאלה לשנה אחת.
יונייטד, שסיימה בעונה שעברה במקום השביעי בליגה, עדיין לא ניצחה משחק העונה. היא הפסידה במשחק הראשון שלה העונה וסיימה בתיקו שני המשחקים הבאים.
האם ההוצאות הללו היו מוצדקות?
לאורך הקיץ עקב CIES Football Observatory, גוף מחקר הכדורגל המוביל באירופה, אחר ההעברות שבוצעו בחמש הליגות הגדולות. בשל הנתונים שנאספו ניתן לבחון האם הקבוצות שילמו יותר מדי, לא מספיק או את הסכום המדויק בשוק עבור השחקנים שלהן.
"המחיר הנכון" חושב לפי הממוצע בין שווי ההעברה של שחקן לפני ואחרי העסקה. הנתון כולל גם את משך החוזה של השחקן שהוחתם. שני הערכים חושבו לפי המודל הסטטיסטי האקסקלוסיבי של CIES Football Observatory, שכולל נתונים על 1,500 ההעברות שהושלמו מאז 2009.
ניתוח המידע חושף כי הקבוצות שילמו בממוצע 16% יותר ממה שהשקיעו בחמש השנים הקודמות עבור שחקנים בעלי תכונות זהות. יש בכך כדי לאשר את מגמת האינפלציה המתמשכת בשוק ההעברות בקצה העליון של פירמידת הכדורגל. מגמת האינפלציה נובעת בעיקרה מהסכומים שמוציאות מספר מצומצם של קבוצות עשירות. זה בא לידי בולט בהחתמתו של די מריה ביונייטד (פער של 30 מיליון יורו בין המחיר "הנכון" והתשלום שדווח), בהחתמתו של דויד לואיז בפריס סן ז'רמן (פער של 29 מיליון יורו) ובהעברתו של חאמס רודריגס לריאל מדריד (25 מיליון יורו).
בקצה השני של הטבלה, הניתוח מראה שקיומם של סעיפי יציאה ו/או נושאים שאינם קשורים לספורט, אפשרו לברצלונה להוריד את ההצעה ללואיס סווארס (פער שלילי של 12 מיליון יורו בין המחיר הנכון והכסף שהושקע). אותו הדבר קרה גם במקרה של צ'לסי והחתמתו של דייגו קוסטה (פער שלילי של 10 מיליון יורו). במונחים אבסולוטיים, מריו בלוטלי הוא השחקן שקיבל את התשלום הכי פחות מייצג (מינוס 16 מיליון יורו ממה שהוא שווה).
כמו כן, על פי CIES, גם על ססק פאברגאס (עבר בכ-40 מיליון יורו) שילמה צ'לסי מחיר מציאה. כמו כן גם אנטואן גריזמן עבר לאתלטיקו מדריד במחיר נמוך ממחיר השוק שלו (36 מיליון יורו). שחקנים שנמכרו במחיר גבוה ממחיר השוק שלהם הם די מריה, כאמור, וגם לוקו שואו (40 מיליון יורו), אנדר הררה (40 מיליון יורו) ואלכסיס סאנצ'ס (45 מיליון יורו). ניתן לראות רשימה מלאה כאן.