התפטרות איל ברקוביץ': מנהל צריך לנהל
ניהול הוא מקצוע, וכל עוד ימונו לתפקיד "מנהל מקצועי" שחקני עבר מפוארים ללא ניסיון ניהולי כך יהיה קשה להם לייצר ערך בתפקיד
המצב הקיים במכבי חיפה וההתפטרות של איל ברקוביץ' מהפועל תל אביב שוב העלו את הדיון על נחיצותו של המנהל המקצועי בכדורגל המודרני.
מלבד המאמן שעסוק בעיקר במשחק הבא, כבר די ברור שבמועדון ספורט מתוקן צריך להיות בעל תפקיד בכיר המסתכל רחוק יותר, מתווה מדיניות של פיתוח שחקנים בקבוצות השונות במועדון, מגדיר ומיישם מדיניות של רכישת שחקנים, מטמיע תהליכי למידה ושיפור, עסוק בהתאמת מתקני הספורט לצרכים המקצועיים ועוד.
בתוך המציאות הישראלית חובבת קיצורי הדרכים, קל לראות איך בעקבות ההצלחה במכבי תל אביב ייווצר טרנד חדש של מינוי מנהלים מקצועיים "כמו ג'ורדי קרויף". ע"ע הפועל תל אביב ואיל ברקוביץ'.
אבל כאשר בוחנים את המציאות בארץ ובעולם, בכדורגל ובכדורסל, מגלים שמינוי מנהל מקצועי לא תמיד מצליח גם כאשר המכהן בתפקיד מביא עמו ניסיון והבנה מעמיקה של עולם הספורט. הרבה פעמים הפיצוץ מגיע על רקע של מלחמות אגו, כפילות בתפקידים וחוסר הבנה לגבי הערך המוסף של המנהל המקצועי. דוגמאות יש למכביר, החל ב"רומן" בריאל מדריד בין מוריניו לבין חורחה ולדאנו המנהל המקצועי שלא אהב שמוריניו מספסל את קארים בנזמה ומצא עצמו מחוץ למועדון, או בהתפטרות של מולי קצורין לפני כשלוש שנים מתפקיד המנהל המקצועי באיגוד הכדורסל.
מדוע זה קורה ומה נדרש לעשות כדי להצליח?
ראשית, תפקיד המנהל המקצועי הוא הוא בראש ובראשונה תפקיד ניהולי. חשוב שבעל התפקיד יגיע מהספורט (ברוב המקרים אכן מדובר בשחקן עבר) אבל חשוב לא פחות שיידע לנהל. כפי שספורטאי מתאמן שנים כדי להיות ספורטאי מוביל, כך המנהל המקצועי צריך ללמוד ניהול ולצבור ניסיון ניהולי. ניהול הוא מקצוע וכל עוד ימונו לתפקיד שחקני עבר מפוארים ללא ניסיון ניהולי, כך יהיה קשה להם לייצר ערך בתפקיד. כאשר לא מייצרים ערך ניהולי, טבעי שפונים למוכר ולידוע ומנסים לייצר ערך במקומות מוכרים. ומי נמצא במקום המוכר? ניחשתם נכון, המאמן. מכאן המרחק לדריכה על הרגליים קצרה והפיצוץ הנו עניין של זמן.
מעבר לכך, מינוי מנהל מקצועי אינו אירוע המנותק מההתנהלות של המועדון. זוהי החלטה הטומנת בחובה שינוי בתפיסות ניהוליות ומשפיעה על תחומי הסמכות והאחריות של בעלי תפקיד מרכזיים במועדון. כדי שמנהל מקצועי יצליח חשוב שהבעלים יראה בו כאוטוריטה מקצועית ולא יתערב בשיקוליו המקצועיים, בדיוק כפי שבעלים בחברה עסקית שם את המפתחות בידי המנכ"ל. מלבד הבעלים, אם הגדרת התפקיד אינה ברורה או מוסכמת, מאמן הבוגרים כאמור עלול להרגיש מאוים מאוטוריטה מקצועית שהונחתה עליו.
התרבות הארגונית הנה משתנה קריטי. במועדון המקדש טווח קצר בלבד מנהל מקצועי יתקשה לתפקד ולייצר ערך מוסף. הסגנון הניהולי המתאים מחייב גישה עניינית, שיח מקצועי ופתוח ויכולת של מאמנים ומנהלים במועדון לעבודה בשיתוף פעולה. לא פשוט למצוא אנשים מתאימים לכך (כפי שניתן היה לראות בהפועל תל אביב). לא בכדי במכבי תל אביב כדורגל החליפו את כל השדרה הניהולית (מנכ"ל, מאמן וכמובן מנהל מקצועי ובעלים) כדי להצליח. מדובר למעשה בשינוי התרבות הניהולית במועדון.
מועדון שישכיל להבין את המשמעות הרחבה של השינוי יצליח בהטמעתו.
גם בארגונים עסקיים משנים גישות ושיטות ניהוליות וכל פעם מחדש מתברר שאימוץ טיייטלים וטקסים חדשים הנם רק הרמה הראשונה בשינוי. לדוגמה, בארגוני היי טק רבים כיום משנים את שיטת הפיתוח לשיטה של אג'ייל. מבלי להיכנס לפרטי השיטה החדשה, היא כוללת בעלי תפקיד חדשים, שינוי בתחומי הסמכות והאחריות של בעלי תפקיד אחרים ושינוי בתצורת העבודה של הצוות ושל הארגון.
כמו בתפקיד המנהל המקצועי, כאשר מטמיעים את השיטה בצורה נקודתית ולא מערכתית, עלולים לייצר כפילות בתפקידים, חוסר הבנה ואי שביעות רצון של עובדים ומנהלים. התוצאות עלולות להיות כואבות; באחד מארגוני ההיי טק שהיו מהראשונים להטמיע את השיטה, מצאו שכל שדרת הניהול הראשונה של ראשי צוותים עזבו את הארגון כתוצאה מכך. מדובר באובדן ידע אדיר וסיכון עסקי. בארגון אחר המהלך הוביל לבלבול וירידה בתפקוד; מקיימים את כל הטקסים של השיטה החדשה, מייצרים ציפיות, אבל ממשיכים לעבוד בפועל בשיטה הישנה וממשיכים לסבול מתחלואי השיטה הקודמת. רק כאשר הארגון משכיל להבין שהדבר כרוך גם בפרופיל אחר של אנשים בתפקידי מפתח, מבהיר לגבי תחומי הסמכות והאחריות החדשים ומתאים את התרבות הניהולית לשיטה החדשה, מצליחים לעבוד בצורה טובה יותר.
חשוב גם לראות את השיטה החדשה כאמצעי ולא כמטרה ולשנות אותה בהתאם לאופי הארגון ומנהליו. לכן ניתן לראות ארגונים שעובדים בצורה מוצלחת לפי אג'יל בתצורות קצת שונות. כך גם באימוץ התפקיד של מנהל מקצועי; זו לא "תורה מסיני" וצריך להתאימו לפי אופי המועדון ומנהליו.
קפיצת המדרגה של הספורט הישראלי צריכה להגיע משיפור ניהולי. יש לנו ספורטאים בעלי פוטנציאל, אך אופן ניהולם מצריך שיפור. מנהל מקצועי הנו שינוי מרענן. כדי לממש פוטנציאל זה, צריך מנהל מקצועי בעל הבנה ניהולית מעמיקה, גיבוי מלמעלה לתהליך ותרבות ארגונית המדגישה פתיחות, אורך רוח ושיתוף פעולה.
הכותב הוא מנהל מש"א בחברת היי טק ומרצה לניהול בוינגייט