זכו בדאבל פס
חברת Double PASS היא חברת ניהול כדורגל שאחראית, בין השאר, על שיטת האקדמיות של הפרמיירליג, שיטת פיתוח הכדורגלנים של ההתאחדות לכדורגל הבלגית ושיטת פיתוח הכדורגלנים של נבחרת גרמניה. "בנבחרות הגדולות הבינו שצריך מישהו חיצוני שיסייע להם לקבוע את האיכות שלהם", אומר הוגו שוקנס, המנכ"ל והבעלים. "זו הבנה מאוד חשובה. כי מישהו חיצוני תמיד יידע לשפוט בצורה טובה וניטרלית את האיכות שלך"
הוגו שוקנס, מנכ"ל חברת Double PASS, קם מהכיסא בהתלהבות מאופקת ומספר על מפגש שלו עם הנהלת מנצ'סטר יונייטד ב־2012. "אלכס פרגוסון קם מהשולחן בהתלהבות ואמר לי, 'אתה צודק!'", אומר שוקנס, מנהל בנק לשעבר, בראיון סקייפ ל"כלכליסט" ומחקה את ההליכה של פרגי. "מה כבר אמרתי לו? אמרתי לו שיונייטד צריכה ועדה טכנית שתקבל החלטות מקצועיות במועדון והוא אמר לי, 'אתה צודק! בעתיד לא ייתכן שמישהו אחד, מנג'ר כמוני, ינהל את הכל כמו היום. זה הכל צריך להשתנות בשביל העתיד של המועדון!'". במנצ'סטר יונייטד, כאמור, לא הקימו ועדה טכנית - בטח לא ועדה עם שיניים - והמועדון שקע לתוך בינוניות, שאולי תגיע לסופה בעונה הבאה. אולי.
500 מועדונים
מה בכלל עשה שוקנס בשיחה עם אלכס פרוגסון על עתיד מנצ'סטר יונייטד? ובכן, שוקנס הוא הבעלים של הסוד הכי לא שמור בכדורגל העולמי. חברת Double PASS היא חברת ניהול כדורגל שאחראית, בין השאר, על שיטת האקדמיות של הפרמיירליג מ־2012, שיטת פיתוח הכדורגלנים של ההתאחדות לכדורגל הבלגית (מ־2003) ושיטת פיתוח הכדורגלנים של נבחרת גרמניה (מ־2005). עובדים עמה 500 מועדונים, מהבכירים באירופה, והחברה עובדת גם עם התאחדות הכדורגל הדנית, התאחדות הכדורגל ההונגרית, התאחדות הכדורגל היפנית ולאחרונה עם התאחדות הכדורגל האמריקאית וגם בפרויקט בסין. מה בדיוק היא עושה?
שוקנס מסביר: "דבר ראשון שאנחנו עושים זה לבחון את השטח, כדי להבין את המערכת האקולוגית של האזור. לאחר מכן אנחנו מתאימים תוכנית בהתאם לשטח. הבחינה היא על ידי שיחות עם מקומיים, הגעה לאימונים בכל השכבות, ביקור בעשרות מועדונים, בדיקת מערך ההתאחדות לכדורגל, המון שיחות רקע וכו'. אנחנו בודקים שמונה קטגוריות שונות ומוצאים 800–700 מאפיינים משותפים להתאחדויות, מועדונים וליגות ברחבי העולם שאנחנו עובדים איתם. לאחר מכן בונים צוות עבודה ומתחילים את ההתאמות לקראת יישום אסטרטגיה כוללת לכדורגל המקומי. הכי חשוב להתחיל להבין את האיכות של האנשים והתהליכים - וזה לוקח כמה חודשים. הכל שונה ממדינה למדינה אבל 90% מהמודל שלנו זהים בכל המדינות. עם זאת, ה־10% השונים הם קריטיים, וצריך להתאים אותם למציאות הרלבנטית".
שוקנס מוסיף: "במקביל, אנחנו עושים קורס למנהלי אקדמיות ולמנהלים ספורטיביים. הנושא הוא 'איך מנהלים אקדמיה?'. זה קורס של 80 שעות עד 120 שעות. זה קורס תיאורטי וגם נותן השתלמות בחו"ל באחת מהאקדמיות".
תוכנה להתעמלות
שוקנס שעבד כבנקאי בבנק BNP והתנדב כמאמן באקדמיה של אנדרלכט, החליט להיכנס לתחום כי "התעייף מבנקאות". הוא פגש את פול דה קנופ וג'ו ואן הוקה, פרופסורים מאוניברסיטת בריסל, שפיתחו תוכנה לבדיקת יעילות של אקדמיות להתעמלות. השניים קיבלו הצעה מההתאחדות לכדורגל הבלגית להתאים את התוכנה שתתאים לכדורגל, אך לצערם הם לא הבינו כדורגל והיה זה שוקנס שנכנס כמומחה שלהם למשחק. השילוב של ידע אקדמי, ידע ספורטיבי, ידע בכדורגל וידע בפיננסים הוביל להקמת Double PASS.
Double PASS, שהחלה את עבודתה בעולם הכדורגל ב־2003 עם כמה עובדים בודדים, מונה כיום צוות של יותר מ־60 מומחי כדורגל. בכל מדינה שבה היא עובדת יש לה צוות מקומי שמתאם בינה לבין הגוף שהיא עובדת עימו. "חשוב להדגיש שאנחנו לא עושים הפרטה של ההתאחדות לכדורגל", אומר שוקנס. "אנחנו מסייעים להם באסטרטגיה, אנחנו מסייעים להם בחיזוק הזהות העצמית ואנחנו מסייעים להם לבנות שיטה שמתאימה להם. והכל עובד על מחקר, סטטיסטיקות ועניינים מקצועיים".
בבלגיה עובדת Double PASS עם ההתאחדות והאקדמיות מאז 2003 והתוצאות לא פחות ממדהימות. אולי הנבחרת אכזבה ביורו הנוכחי, אך זה בעיקר בגלל רמת המאמן ולא רמת השחקנים, שמהווים שחקני מפתח חשובים במועדונים הגדולים בעולם. כמו כן, חלק גדול מהמועדונים עברו מלשחק עם 8% שחקני בית בסגל ל־50% -60% שחקני בית.
"בבלגיה התוכנית היתה לטווח הארוך", מסביר שוקנס. "וזה מודל שעובד כבר 12–13 שנה, אז מדובר ברף מאוד גבוה מבחינה איכותית". העבודה לא נעצרה בבלגיה כאמור. החברה עובדת עם אקדמיות הבונדסליגה כבר יותר מעשור ומ־2012 החלה לעבוד עם 100 מועדונים באנגליה - כולל מנצ'סטר יונייטד, ארסנל, צ'לסי ורוב האקדמיות הבכירות. "כעת אנחנו עובדים עם 450 מועדונים חובבניים בבלגיה, כדי לעלות את הסטנדרט של האימונים בהם. ככה יוכלו המועדונים המקצועניים לקבל שחקנים ברמה גבוהה יותר מהליגות החובבניות. זה חשוב מאוד לסטנדרט הסופי של השחקנים המקצועניים שיקבלו אימון איכותי בגיל צעיר".
מסמכים וביקורים
המטרה של החברה, לפי שוקנס, היא "לייצר יותר שחקנים טובים" על ידי "אופטימיזציה של האסטרטגיה" של ארגון הכדורגל המדובר. מדובר במבחנים, ביקורת (כלכלית ומקצועית) ושימוש בתוכנה, יחסית סודית, למעקב אחר התפתחות הכדורגל. מה זה אומר?
התוכנה המיוחדת של Double PASS אחראית ל"אופטימיזציה של האסטרטגיה". "כל הגורמים הקריטיים להצלחה מחושבים", לפי שוקנס. "יש לנו עשרות, אם לא מאות, נקודות מידע, הערות והארות שהעובדים שלנו אוספים ואנחנו מתאימים אותן לקטגוריות בדיקה: אסטרטגיה ותכנון פיננסי; זיהוי כישרונות ופיתוחם; חומר אנושי; מבנה ארגוני וקבלת החלטות; תמיכה אתלטית ותמיכת רווחה; תקשורת במועדון ושיתוף פעולה; תשתיות וציוד ויעילות".
Double PASS החלה את עבודתה באקדמיות הגרמניות ב־2005. היא הצטרפה לתהליך שהחלה בהתאחדות לכדורגל אחרי יורו 2000, שבו הנבחרת הגרמנית הובכה וסיימה במקום האחרון בביתה, עם שער אחד בלבד. בהתאחדות לכדורגל הגרמנית (DFB) החלו אז במה שהיום נלמד בקורסים לפתרון בעיות בתאגידים: אינטרוספקציה (בחינה עצמית או "מה השתבש"). זה המשיך בבדיקת הניהול מראשי הפירמידה עד לבסיסה ("איך אפשר לתקן את המערכת ככה שזה לא יקרה בעתיד") והגיע לבדיקת שיתוף הפעולה הכללי בגרמניה (שוקנס: "בגרמניה הגיעו למסקנה שצריך להשקיע יותר במחלקות הצעירות"). בעונת 2001/02 ההתאחדות לכדורגל נתנה למועדונים מנדטים להתחיל להשקיע יותר במחלקות הנוער (תחילה רק בבונדסליגה). אבל ב־2005 הגיעו ב־DFB ובמינהלת (DFL) למסקנה שאין דבר לעקוב ולהבטיח את האיכות של יותר מ־100 אקדמיות. לכאן נכנסה Double PASS. "הם הבינו שצריך מישהו חיצוני שיסייע להם לקבוע את האיכות שלהם", אומר שוקנס. "זו הבנה מאוד חשובה. כי מישהו חיצוני תמיד יידע לשפוט בצורה טובה וניטרלית את האיכות שלך".
החברה חתמה על הסכם לשלוש שנים (2005 עד 2007) עם הגופים האחראים לאקדמיות (בשנה זו החלה את הסבב הרביעי בגרמניה) והחלה בעבודה, שכללה, כאמור בדיקות איכות.
בפועל, זה אומר שמועדונים צריכים היו למלא המון מסמכים, אינפורמציה עסקית, פיננסית, אינפורמציה על תשתיות, אינפורמציה ומסמכים על הפילסופיה של המועודן וכו'. ואז מגיעים לביקורים.
"לכל אקדמיה אנחנו מגיעים פעמיים בשבוע בשביל הראיונות ופעמיים בסוף שבוע כדי לראות את הקבוצות משחקות ואיך המאמנים מאמנים", אומר שוקנס. "אנחנו נכנסים לתוך חדרי ההלבשה לפני המשחק ובמחצית. אנחנו בודקים איך מתנהגים כלפי השחקנים ולקהל, ובודקים אם הם עושים דברים שהמועדונים רוצים שיעשו, אם הם מתאימים לקונספטים של האימון ולפילוסופיה וכו'".
"לא דיברנו עם ישראל"
לאחר הבדיקות המקיפות Double PASS אוספת את כל הדאטה, ובגרמניה, למשל, מעניקה לאקדמיות כוכבים (מ-0 עד 3). באנגליה הדירוג שונה וגם בבלגיה הדירוג שונה. אבל הדירוג חשוב במודל של החברה הבלגית מאחר שהוא יוצר תחרות בין המועדונים. "הדירוג יוצר תרבות של תחרותיות בין מועדונים לגבי האקדמיות וזה מוביל להשקעה גדולה יותר במחלקות נוער", לפי שוקנס. "אבל זה לא מה שמייחד אותנו. מה שמייחד אותנו זה היכולת לתת לכל מועדון ואקדמיה את הכלים להשתפר. הביקורת מאוד בונה במובן הזה, אנחנו נותנים ללקוחות את כל האלמנטים שבהם הם אמורים להשקיע יותר מחשבה וכסף ומייעצים להם איך לעשות זאת", לפי שוקנס. "אנחנו לא נעשה את העבודה שלנו אם המועדונים לא ירגישו שהם מקבלים מאיתנו השראה, שהם נתמכים על ידינו ושהם מקבלים תמריצים כדי להשתפר".
לכאן נכנסת השאלה מהו התמריץ של המועדונים? לפעמיים הוא כספי גרידא. כל מועדון עם 3 כוכבים בגרמניה, למשל, מקבל 400 אלף יורו למחלקת הנוער שלו (מעמותה מיוחדת שהקימו ההתאחדות ומינהלת הליגה - ומביאה את הכסף מתמלוגים על מכירת זכויות שידור והשתתפות בליגת האלופות). באנגליה ובבלגיה התמריצים הכספיים מעט שונים.
בכל מקרה, הנקודה היא שבשביל להשתמש בשירותים של Double PASS, צריך אסטרטגיה כללית לכדורגל כפי ששוקנס מדגיש. "אנחנו יכולים לסייע בבניית האסטרטגיה אבל תחילה חשוב מאוד להבין שתמיד יש בעיות פוליטיות וסכסוכים פנימיים בהתאחדויות לכדורגל ובמועדונים. לנו זה לא משנה לנו, אנחנו מתמקדים במחלקות הנוער, ולכן צריך הסכמה של כמה שיותר גורמים בשביל להתחיל לעבוד איתנו בנושא. ענייני המוטיבציה להשקעה מסתדרים ברגע שרואים שהמהלכים שמאמצים מניבים פירות והשחקנים יותר טובים. כמובן שראשי ארגוני כדורגל צריכים לרצות לאמץ אסטרטגיה לפני שהם מביאים אותנו".
האם היתה פנייה מישראל אי פעם?
"לא, לא דיברו איתנו מישראל. אבל גם אנחנו לא מעוניינים ביותר מדי פרויקטים. יש לנו שמונה כרגע ואנחנו לא רוצים לעשות יותר מ־12".
איך בודקים הצלחה?
"הרבה עושים את זה על פי דירוג פיפ"א. אנחנו בודקים על פי מספר השחקנים שמגיעים מהאקדמיות לקבוצות הבכירות. כשהתחלנו בגרמניה, למשל, יש 23% יותר שחקני בית בגרמניה והמועדונים משקיעים 51% יותר באקדמיות מאז התחלנו".
מה המסר שלך להתאחדויות הכדורגל בעולם?
"ככל שהבסיס שלך יותר חזק, ככה אתה יותר חזק, והבסיס זה פיתוח השחקנים ברמת השורשים של המשחק. הבסיס של הפירמידה צריך להיות איכותי ולעבוד בצורה מסודרת ומאורגנת, וההתאחדות צריכה לכוון לכך. יש, כמובן, תפקיד גדול למועדונים, והם צריכים להבין שהשקעה ברמת השטח תניב פירות. מדינות קטנות כמו בלגיה או ישראל צריכות להבין שהדרך היחידה להרוויח הרבה כסף מהכדורגל זה לפתח כישרונות ולמכור אותם הלאה. שהכדורגל כולו יהיה בנוי כך שאפשר יהיה לייצר בו שחקנים ברמה גבוהה ולשלוח אותם בהרבה כסף לחו"ל".
מבחינה אישית, אתה מרוצה מההצלחה של גרמניה?
"אחרי שגרמניה זכתה במונדיאל, הזמינו אותנו לאירוע עם כל מנהלי האקדמיות. אחד מהם ניגש אליי, לחץ את ידו ואמר לי, 'מזל טוב'. עניתי, 'אתה צוחק? זה הצלחה שלכם, לא שלנו'. הוא ענה, 'אתם שיניתם את המנטליות, את התהליך, אתם הגשתם לנו את הקונספטים שלפיהם אנחנו מצליחים'. זה שינוי גדול מאוד — בהתחלה אמרו לנו 'אתם לא רצויים כאן' ,אבל עכשיו יש שם הרבה כבוד למה שאנחנו עושים. אנחנו נדריך ונסייע, אבל אם הם מצליחים, זו הצלחה שלהם, לא שלנו".