$
חברה וסביבה

סין: בו שילאי הורשע ויישלח למאסר עולם

בכיר המפלגה סינית שמעצרו בשנה שעברה הסעיר את העולם, הורשע היום בעבירות שוחד ושחיתות. הרשעתו מפנה את הדרך לנשיא סין, שי ג'ינפינג, בחיזוק הקו הליברלי

רחל בית אריה 09:3722.09.13
בו שילאי, בכיר המפלגה הסינית שהדחתו ומעצרו בשנה שעברה הסעיר את העולם, הורשע היום (א') בבית משפט במזרח סין ונדון למאסר עולם על עבירות של שוחד, שחיתות ושימוש לרעה בכוח. ההרשעה מביאה לסיום את הדרמה הגדולה ביותר שיצאה מסין בשנים האחרונות, ואולי מפנה את הדרך לנשיא סין, שי ג'ינפינג, לחזק את האגף הליברלי יותר במפלגתו ולדחוף לרפורמות, לאחר שבו, שהוביל קו מאואיסטי נוקשה, סולק מהדרך.

 

בית המשפט בעיר ג'ינאן, שם התנהל המשפט, דיווח בחשבון המיקרו-בלוג שלו כי בו הורשע בכל סעיפי האישום. בית המשפט קבע כי הוא קיבל לאורך 15 שנים, עד הדחתו, 3.3 מיליון דולר בכספי שוחד ומעל ב-5 מיליון דולר נוספים. הוא הורשע גם בשימוש לרעה בכוח לאורך שבע שנים. נכסי משפחת בו יוחרמו על ידי המדינה, אך יש לו זכות ערעור, קבע בית המשפט.

 

בו שילאי. הדרמה הגדולה ביותר שיצאה מסין בשנים האחרונות בו שילאי. הדרמה הגדולה ביותר שיצאה מסין בשנים האחרונות צילום: בלומברג

 

"המפלגה הייתה צריכה לשלוח מסר ברור"

 

העונש שנגזר חמור יותר משציפו משקיפים רבים, שתהו אם לבו יש עדיין קשרים וכוח מספיקים להשיג לעצמו עסקה שתכלול עונש קל. "המפלגה הייתה צריכה לשלוח מסר ברור שעידן בו שילאי נגמר ושאין לו שום עתיד פוליטי", הסביר ז'אן-פייר קבאסטן, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת הונג קונג, בראיון לבלומברג.

 

פסק הדין מגיע בעקבות משפט כמעט חסר תקדים שנערך בסוף אוגוסט. הדיונים בבית המשפט לא היו פתוחים לעיתונאים זרים ולתקשורת עצמאית, אך עדיין היו שקופים בהרבה מהמקובל בסין כשתמליל הדיונים הועלה על ידי בית המשפט למיקרו-בלוג בזמן אמת. למרות טענות על השמטות וסילופים לאחר מכן, הציבור בסין קיבל הזדמנות נדירה להציץ למהלכים של בכירי המפלגה. בו עצמו נתן את הופעת חייו במשפט כשקילל את העדים, הודה בטעויות מסוימות, והצהיר שוב ושוב על חפותו.

 

ב-12 בספטמבר דלף לרשת מה שהוצג כמכתב של בו לבני משפחתו שם חזר על הצהרות החפות שלו והדגיש את ייחוסו המשפחתי. אביו, בו ייבו, היה אחד האישים הבכירים ביותר במפלגה ומקורב אישית למאו דזה-דונג. האב הודח ונאסר בתקופת מהפכת התרבות אך שמו טוהר לאחר מכן ומדברי בו עולה כי הוא מצפה לגורל דומה.

 

בו שילאי היה מזכיר המפלגה של צ'ונגצ'ינג, העיר הגדולה בסין, חבר הפוליטבורו ומועמד מוביל למושב בוועדה המתמדת של הפוליטביורו, גוף מצומצם ששולט למעשה בסין. הוא משך תשומת לב רבה כביצע קמפיינים רבים ומתוקשרים בעיר שתחת שלטונו וביסס עצמו כמנהיג פופוליסט וכריזמטי. הוא נלחם בפשע המאורגן בעיר בחוסר מעצורים תוך שהוא עוצר אלפי אנשי עסקים לצד מנהיגי הכנופיות. בו גם יזם מפגשים לשירה המונית של "שירים אדומים", שירים מימי המהפכה הקומוניסטית, והשתמש לא אחת בסיסמאות בסגנון מהפכת התרבות, דבר שעיצבן רבים בבייג'ינג, בה ראשי השלטון מעדיפים לשכוח את העידן ההוא.

 

נפילתו של בו החלה בפברואר 2012 כשיד ימינו ומפקד המשטרה של צ'ונגצ'ינג, וואנג ליג'ון, ברח מהעיר ומצא מקלט בקונסוליה האמריקאית בעיר סמוכה. וואנג הסגיר עצמו לאחר יומיים והעיד כי אשתו של בו, גו קאילאי, בעצמה בת למשפחת בכירים במפלגה, רצחה איש עסקים בריטי בשם ניל הייווד שהיה מקורב אליה.

 

בו הודח מהמפלגה ונעצר, וואנג ליג'ון וגו קאילאי עמדו למשפט בשנה שעברה כשגו קיבלה "עונש מוות מושהה" ועתידה להישאר בכלא לפחות תשע שנים. וואנג העיד במשפטו של בו שאמר כי הוא משקר.

 

הפרשה כולה היא מקרה נדיר בו נחשפו השחיתות ומאבקי הכוח המתנהלים מאחורי הקלעים בקרב הצמרת הסינית. בו נחשב מקורב לכמה בכירים כמו ראש שירותי הבטחון לשעבר ג'ואו יונגקאנג, שפרש בינתיים. הוא נחשב גם כאיום על שי גי'נפינג, גם הוא בן לבכיר במימשל של מאו, שנוקט בקו כלכלי ליברלי יותר ומבטיח לבצע רפורמות. הזזתו מהדרך מאפשרת לשי להתקדם בליברליזציה של המערכת הפיננסית ורפורמות אחרות שהבטיח לבצע, אך הפרשה גרמה לזעזוע קשה ולאבדן אמון בהנהגה בשכבות נרחבות של הציבור הסיני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x