הבנקים המרכזיים ברחבי העולם נערכים לחדלות פירעון של ארה"ב
ההנחה שהתגובה הראשונית של הבנקים תהיה דומה לתגובתם ב-2008 לאחר קריסת בנק ליהמן בראדרס, אז התחייבו קובעי המדיניות לדאוג לרמה מספקת של נזילות, להקלה של ערבויות ולחיזוק הסכמי גומלין על שערי החליפין
בנקים מרכזיים ברחבי העולם החלו לתכנן תוכניות חירום להמשך הפעילות הכלכלית במקרה שארה"ב תכריז על חדלות פירעון על מה שנחשב לחוב הבנצ'מארק של העולם.
- "חריגה מתקרת החוב תפיל את כלכלת ארה"ב לתהום ללא רשת ביטחון"
- צמרת הכלכלה העולמית חרדה מחדלות פירעון של ארה"ב
- נשיא הבנק העולמי: "ארה"ב רחוקה ימים ספורים בלבד מגרימת אסון כלכלי עולמי"
בפגישה השנתית של קרן המטבע העולמית בוושינגטון בסוף השבוע, דנו קובעי המדיניות הכלכלית דרכי פעולה אפשריות. בפגישה הייתה לנציגי הבנקים המרכזים הזדמנות לדון באיום עם יו"ר הפד, בן ברננקי.
על אף שקובעי מדיניות מרחבי העולם הביעו אמון ביכולתה של ארה"ב לעמוד בהתחייבויותיה הכלכליות, הרי שחדלות פירעון תעמיד את העולם במצב בלתי מוכר. במקרה כזה, יתמקדו הבנקים בהזרמת מזומן למערכת הפיננסית, אמר לבלומברג סטיוארט רוברטסון, כלכלן בחברת ההשקעות הלונדונית אביבה (Aviva Investors).
"עצם העובדה שבעבר תמיד נמצאו פיתרונות למשברים לא אומר שאנו פטורים מלקבוע תוכנית לשעת חירום", אמר אתמול למחוקקים באנגליה ג'ון קונליף העומד להיכנס לתפקידו כסגן הנגיד ליציבות פיננסית בבנק המרכזי של אנגליה. "הייתי מצפה מהבנק המרכזי ומשחקנים בסקטור הפרטי להיערך בהתאם, גם במדינות אחרות".
יש להניח כי התגובה הראשונית של הבנקים תהיה דומה לתגובתם ב-2008 לאחר קריסת בנק ליהמן בראדרס, אז התחייבו קובעי המדיניות לדאוג לרמה מספקת של נזילות, להקלה של ערבויות שנגדם הלוו כספים ולחיזוק הסכמי גומלין על שערי החליפין כדי להבטיח זמינות מטבעות. במהלך השנים האחרונות השקיעו הבנקים מאמצים בפיתוח כלים אלו.
רק לשם השוואה,חובה של ארה"ב העומד על 12 טריליון דולר, זהו חוב הגדול פי 23 מהחוב של 517 מיליארד דולר שהיה לליהמן ברדרס עת הכריז על פשיטת רגל ב-2008.
הבנק המרכזי של סרי לנקה חתך את שני שערי הריבית המרכזיים שלו ב-0.5% כדי לשמור על הצמיחה הכלכלית במדינה במקרה של חדלות פירעון של ארה"ב. "מאד מאד קשה לנו להבין את זה. אנו נהיה חרדים מאד בחודשים הבאים", אמר נגיד הבנק המרכזי של המדינה אג'ית' ניווארד קארבראל.
יו"ר הבנק המרכזי של קנדה לכתבים בוושינגטון אמר, כי "לבנק המרכזי של קנדה ישנם הכלים להבטיח שהמערכת תפעל כראוי בכל התרחישים", אך סירב למסור פרטים נוספים.
"המטרה היא לוודא כי המערכת הפיננסית ממשיכה לפעול גם במקרה של חדלות פירעון. אנו רוצים להימנע ממצב של מכירת חיסול של נכסים אמריקאיים", אמר רוב ווד, כלכלן בבנק ברנברג (Berenberg) בלונדון ולשעבר חבר בבנק המרכזי של אנגליה.
יו"ר הבנק המרכזי של אירופה מריו דראגי אמר לכתבים בוושינגטון: "לא יעלה על הדעת שלא יושג הסכם" ושר האוצר של יפן אמר לבלומברג כי "אין דרך אחרת מאשר הסכם בין הממשלה האמריקאית והקונגרס".
במפגש של קרן המטבע העולמית אמר ג'יימי דימון, מנכ"ל ג'יי פי מורגן צ'ייס, שדרך הבנק שלו עוברים כ-7-6 מיליארד דולר בתשלומי קצבאות כמו ביטוח לאומי, קצבאות מזון וקצבאות חיילים משוחררים. "אנו נמשיך לממן תשלומים אלו על אף שלא נקבל כסף מהממשלה כי אנשים צריכים לאכול".
שר האוצר לשעבר של ארה"ב לוראנס סאמרס, שהיה מועמד לראשות הפד, אמר לבלומברג כי הוא צופה כי ארה"ב תימנע מחדלות פירעון והדגיש כי על המדיניות הכלכלית של ארה"ב להתמקד בסוגיות של היעדר ביקוש. "שנם לאחר ההתאוששות הכלכלית, עדיין לא עשינו כברת דרך בהשבת רמות התוצר למלוא הפוטנציאל. רמת התעסוקה כמעט ולא עלתה". סאמרס אמר את הדברים היום בפורום הידע העולמי המתקיים בסיאול.