הדרישה לשכר הוגן שיתקה את תעשיית הטקסטיל בבנגלדש
100 מפעלים נסגרו היום, ועובדים נפצעו בהתנגשויות עם המשטרה סביב דרישתם להעלות את שכר המינימום ל־100 דולר לחודש
יותר מ־100 מפעלי טקסטיל נסגרו היום (ב') בבנגלדש, וכאוס פרץ ברחובות הבירה דאקה בשורה של התנגשויות בין עובדים למשטרה. אדם אחד לפחות נהרג באירועים האלימים ועשרות נפצעו.
- בנגלדש: הפגנות חסרות תקדים של פועלי טקסטיל
- "העבודה בתעשיית הביגוד לא מיועדת לבני אדם. זה כמו כלא"
- אחרי האסון בבנגלדש: וול מארט מגבירה את הביקורת במפעלים שלה במדינה
המהומות פרצו סביב דרישת עובדי הטקסטיל להעלות את שכר המינימום בענף ל־100 דולר לחודש, שנחשב למינימום ההכרחי למחיה במדינה. בנגלדש היא יצרנית הטקסטיל השנייה בעולם, אחרי סין, ומפעלים בה מייצרים עבור רוב המותגים הבינלאומיים הגדולים.
שכר המינימום לעובדי הטקסטיל עומד כיום על 38 דולר לחודש בלבד, הנמוך בעולם. הממשלה הציעה בשבוע שעבר להעלותו ב־77%, ל־68 דולר לחודש, אך העובדים טוענים שההעלאה אינה מספיקה. העובדים התנגשו עם המשטרה, ותקפו מפעלים באזורי אשוליה וסאבר שפרברי הבירה דאקה. המשטרה סגרה את כל המפעלים באזור למשך היום כדי להימנע מהתנגשויות נוספות.
בעלי המפעלים, מצדם, מתנגדים גם הם להצעת הממשלה להעלות את שכר המינימום, וטוענים כי העלאות שכר גורפות ישחקו את שולי הרווח שלהם ויגרמו למאות מפעלים לפשוט רגל. זאת בתקופה שבה צמיחה חלשה במערב מעכבת את התאוששות הצריכה הפרטית, וגורמת לחברות הביגוד המערביות להוריד מחירים ולצמצם הזמנות. הצעת שכר המינימום עדיין זקוקה לאישור משרד התעשייה הבנגלדשי כדי להפוך לחוק.
4 מיליון בני אדם בבנגלדש עובדים בתעשייה שמכניסה למדינה הענייה ביותר באסיה 20 מיליארד דולר בשנה.
ההפגנות באות על רקע סכסוך פוליטי מתמשך בבנגלדש ושביתה כללית שהוכרזה שם בהובלת מפלגות האופוזיציה, שדורשות הקמת ממשלת מעבר שתפקח על הבחירות הצפויות בינואר. האופוזיציה דורשת משייק האסינה וואזד, ראשת הממשלה, להתפטר לפני הבחירות. בגל הפגנות שארגנה האופוזיציה, מאז סוף אוקטובר נהרגו לפחות 19 בני אדם ומאות נפצעו בהתנגשויות עם שוטרים. עובדי הטקסטיל לא השתתפו בשביתה עד היום כדי לא לפגוע ביצוא מהמדינה..
בעשור האחרון הפכה בנגלדש ליצרנית טקסטיל מהמובילות בעולם, כשמפעלים הועברו לשם ממדינות כמו וייטנאם וסין בשל העלויות הנמוכות במפעלים, שמעסיקים בעיקר נשים. תנאי הבטיחות ונוהלי העבודה הלקויים בענף עוררו תשומת לב עולמית השנה, לאחר ש־1,129 עובדות נספו בהתמוטטות של בניין ראנה פלאזה, מרכז ייצור בן שמונה קומות בבנגלדש. במקרה אחר, שאירע לפני שנה, 112 עובדים נהרגו בשריפה במפעל טקסטיל.
בתוך כך נמשכת המחאה של עובדי בנק גראמין בבנגלדש, לאחר שהממשלה העבירה חוק שמקשיח את הרגולציה על הבנק חלוץ המיקרו קרדיט. ברקע הדברים עומד עימות בין האסינה למייסד הבנק, זוכה פרס נובל לשלום מוחמד יונוס.