עשירי סין הוציאו כחצי טריליון דולר מהמדינה
העשירים משקיעים בנדל"ן בקליפורניה ובהונג קונג, למרות הגבלות על הוצאת כסף מהמדינה
עשירי סין מחזיקים כיום 658 מיליארד דולר בנכסים בחו"ל, וצפויים להוציא עוד מאות מיליארדים מהמדינה במה שמתפתח להיות אחת מתנועות ההון הגדולות בהיסטוריה, כך על פי חברת המחקר Wealthinsight בדו"ח שצוטט ברשת CNBC ביום שלישי.
- "מרכז הכובד הכלכלי עובר מזרחה"
- מסר מאיים מסין: ענקית האינטרנט שמסכנת את צוקרברג
- איך אומרים נובורישי בסינית?
מחקר אחר, של קבוצת הייעוץ של בוסטון (BCG), מעריך את היקף הנכסים של עשירים סינים בחו"ל ב־450 מיליארד דולר. ב־BCG צופים שהסכום הזה יוכפל בתוך שלוש שנים. מחקר נוסף של חברת הייעוץ ביין מצא כי למחצית מהסינים שהונם מעל 16 מיליון דולר (100 מיליון יואן) יש כיום נכסים במדינות אחרות.
הגירת ההון הסינית כה גדולה עד שהיא יוצרת בועות נדל"ן קטנות ומקומיות באזורים של קליפורניה ובהונג קונג. בארה"ב ,למשל, חלקם של הסינים ברכישות נדל"ן זינק ב־50% מאז 2011, והם השקיעו בשנה החולפת 8 מיליארד דולר בשוק הנדל"ן, על פי נתוני התאחדות מתווכי הנדל"ן.
מומחים רבים טוענים שהעשירים הסינים אינם מסתפקים רק במקלטי מס ובהשקעות אטרקטיביות להון שלהם, אלא מהגרים בעצמם: הסיבות הן בין השאר רצון להעניק חינוך טוב יותר לילדיהם, חשש מסיכונים בריאותיים כמו זיהום אוויר בסין שהולך ומחמיר, וחיפוש אחר סביבה בריאה יותר לגידול משפחה. ברקע קיים גם חשש מחוסר יציבות פוליטי בעתיד.
למרות הסכומים העצומים, מחברי הדו"ח של Wealthinsight אומרים כי העשירים הסינים העבירו רק 13% מההון שלהם למדינות אחרות, וכי מדובר באחוז נמוך משמעותית מהממוצע העולמי העומד על 20%–30%. הרבה מהון זה יצא מסין בדרכים בלתי חוקיות או דרך כלכלת צללים: אזרחים סינים אינם מורשים להוציא יותר מ־50 אלף דולר מהמדינה, כך שאין רישום רשמי של הכספים היוצאים בדרכים עקיפות וקשה להעריך בכמה מדובר. העשירים משקיעים גם באפיקים אחרים כמו אמנות, אוספים ויהלומים. יותר ממחצית מהיהלומים בשוק כיום נמכרים לקונים מסין.