אוסבורן: "שלא תהיה לכם טעות, אירופה מפגרת מאחורי הודו וסין"
שר האוצר הבריטי נאם בוועידה של ארגונים יורו־סקפטיים בלונדון וקרא למשא ומתן מחודש על מקומה של בריטניה באיחוד האירופי. לדבריו, "ישנה בחירה פשוטה עבור אירופה - רפורמה או הידרדרות"
שר האוצר של בריטניה ג'ורג' אוסבורן מציב אולטימטום לאיחוד האירופי ורומז כי בריטניה תעזוב את האיחוד אם הוא לא יבצע רפורמות.
- תחזית: כלכלת סין תעבור את זו של ארה"ב רק ב-2028
- הסינים עומדים לכבוש גם את מפת התיירות העולמית
- מחקר: עד 2030 - כלכלת בריטניה תעקוף את גרמניה
בנאום שנשא אוסבורן היום בוועידה של ארגונים יורו־סקפטיים בלונדון, הוא קרא למשא ומתן מחודש על מקומה של בריטניה באיחוד האירופי, ואמר כי הוא אינו מצליח להדביק את הצמיחה של מדינות כמו הודו וסין. "שלא תהיה לכם שום טעות, היבשת שלנו מפגרת מאחור", אמר.
האיום של אוסבורן, שהסיכוי שיתממש נמוך מאוד, מגיע בין השאר כתגובה לאתגר הפוליטי שמציבה מפלגת עצמאות לבריטניה (UKIP) שעשויה לנגוס בשיעורי התמיכה של השמרנים בבחירות. UKIP חרתה על דגלה את ההיפרדות מהאיחוד האירופי כמטרה פוליטית, כיוון שלטענתה, האיחוד הוא איננו גוף דמוקרטי ומהווה נטל על הכלכלה הבריטית.
וטו על חקיקה של האיחוד
95 חברי פרלמנט בריטים מהמפלגה השמרנית (בפרלמנט 650 חברים) חתמו בימים האחרונים על מכתב שנשלח לראש הממשלה דיוויד קמרון ודורש להעניק לפרלמנט זכות וטו על חקיקה של האיחוד האירופי, מהלך המנוגד לעקרונות של האיחוד האירופי, ולדברי הממשלה יהפוך את פעילות האיחוד לבלתי אפשרית.
בנאומו ניסה אוסבורן להחזיר את האמון של הציבור הבריטי בכך שהממשלה תצליח להגדיר מחדש את מערכת היחסים של בריטניה עם האיחוד. "עכשיו יש לנו הזדמנות לתת לעם הבריטי לבחור. הסיכון הגדול ביותר שעמו אירופה מתמודדת אינו מגיע מאלה שרוצים רפורמה ומשא ומתן מחודש", אמר אוסבורן, "הוא מגיע מהימנעות מרפורמה וממשא ומתן מחודש. זהו הסטטוס־קוו שמדרדר את העמים של אירופה למשבר כלכלי מתמשך. ולכן ישנה בחירה פשוטה עבור אירופה — רפורמה או הידרדרות. הכוונה שלנו ברורה — להביא את הרפורמה ואז לתת לעם להחליט".
קמרון התחייב לערוך משאל עם על חברותה של בריטניה באיחוד האירופי בשנת 2017 (הבחירות הכלליות בבריטניה, שבהן מקווה קמרון להבחר לכהונה נוספת, ייערכו בשנה הבאה).
החודש עלה בבריטניה החשש מפני השפעתו של מבול מהגרים מרומניה ומבולגריה. זאת לאחר שלפי חוקי האיחוד האירופי, מותר להם החל מ־1 בינואר לעבוד בבריטניה באופן חוקי. עם זאת, התסריט הזה בינתיים לא התממש.
אוסבורן הדגים כיצד אירופה מפגרת אחרי אזורים אחרים בעולם: "תסתכלו על חדשנות, למשל. הנתח של אירופה בהגשת בקשות לפטנטים חדשים ירד כמעט בחצי בעשור האחרון. תסתכלו על אבטלה, רבע מהצעירים המחפשים עבודה אינם יכולים למצוא אותה. תסתכלו על רווחה. כפי שציינה אנגלה מרקל, אירופה מהווה רק 7% מאוכלוסיית העולם, 25% מהכלכלה שלו ו־50% מההוצאה הגלובלית על רווחה. אנחנו לא יכולים להמשיך כך".
"רזה ויעילה יותר"
הדברים הללו משקפים היטב את האידיאולוגיה של המפלגה השמרנית שאליה משתייך אוסבורן. ב־2010 הכריזה הממשלה על שורה של צעדי צנע זמניים כדי לצמצם את הגירעון התקציבי ולהתמודד עם המשבר הכלכלי. אולם לפני חודשיים הכריז קמרון כי המדינה צריכה להיות "רזה ויעילה יותר" והקיצוצים יהיו תמידיים.
הוועידה אורגנה על ידי קבוצת "התחלה חדשה" של חברי פרלמנט יורו־סקפטיים ומכון המחקר Open Europe המקורב למפלגה השמרנית ומקדם רפורמה באיחוד האירופי.