עיר בלי נשימה
הפליטות המסוכנות של מכוניות הדיזל שמציפות את לונדון הפכו אותה למזוהמת יותר מבייג'ינג מבחינת ריכוזי חנקן דו־חמצני
מערכת תחבורה ציבורית יעילה, תחנות להשכרת אופניים ואגרת גודש לכלי רכב שנכנסים למרכז העיר. על פניו, נראה שלונדון עשתה את כל הנדרש כדי לצמצם את זיהום האוויר. למרות זאת, דיווח שהתפרסם בשבוע שעבר בסוכנות בלומברג תהה: "האם לונדון מזוהמת יותר מבייג'ינג?".
- החשש לעתידה של תנובה: הגרסה הבריטית
- מחקר: לונדון הדיחה את ניו יורק - הפכה לראשונה לבירת הכלכלה העולמית
- שוק הנדל"ן המבעבע הגדיל את הון משקי הבית בבריטניה
איך אפשר בכלל להשוות את זיהום האוויר בלונדון לבייג'ינג העצומה, שעטופה בערפיח שחוסם את אור השמש והתחושה שהוא מעורר הושוותה ב"דיילי מייל" לחורף גרעיני? התשובה מסתתרת במדיניות של האיחוד האירופי, שהחליט לתעדף מנועי דיזל על פני מנועי בנזין.
מחדל של האיחוד האירופי
מנועי דיזל פולטים פחות פחמן דו־חמצני, ולכן תורמים פחות להתחממות כדור הארץ. עם זאת, יש להם פליטות מסוכנות אחרות, שאותן כנראה לא הביאו בחשבון. לפי מתיו פנצ'רץ, יועצו של ראש עיריית לונדון לענייני איכות סביבה ואנרגיה, ההעדפה לדיזל גרמה לכך שמכוניות הדיזל שהיוו פעם 10% מהשוק מהוות היום 50%. הוא מספר שבחישוביהם, אנשי האיחוד האירופי לא בחנו סגנון עירוני של נהיגה, וכי עיר גדולה כמו לונדון סובלת מכך.
מנועי הדיזל פולטים חנקן דו־חמצני וחלקיקים בשם PM2.5. אלה, על פי דיווח ממשלתי, עלולים להיות אחראים למותם של כ־3,000 בני אדם בשנה בבריטניה.
חשיפה לחומרים האלה עלולה לגרום לעלייה בתמותה מהתקף לב ומשבץ וכן למחלות בדרכי הנשימה. למעשה, הסיכון למוות כתוצאה מזיהום אוויר בלונדון גבוה פי ארבעה מאשר באזורים אחרים בבריטניה. "ממשלות ידעו במשך יותר מעשור שדיזל מפיק את כל המזהמים המסוכנים האלה, אבל בראייה קצרת טווח הם המשיכו עם האג'נדה של הפחמן הדו־חמצני", אמר סיימון בירקט, מייסד ארגון "אוויר נקי ללונדון" לבלומברג. "זו קטסטרופה לבריאות הציבור". ואכן, ריכוז החנקן הדו־חמצני בלונדון גבוה יותר מאשר בבייג'ינג. על פי מדדי זיהום אחרים, לעומת זאת, בייג'ינג מזוהמת יותר.
תמריצי מס למכוניות היברידיות
הסיפור הזה עלול להגיע בקרוב לבית המשפט. בפברואר פתחה הנציבות האירופית בהליכים נגד בריטניה, כיוון שהיא איננה מצליחה להפחית את רמות החנקן הדו־חמצני שנפלט מכלי רכב ב־16 מתוך 43 אזורים. לונדון היא עיר הבירה עם רמות החנקן הדו־חמצני הגבוהות באירופה, אך הבעיה בבריטניה אינה רק בלונדון. במדינה קיים הריכוז הגדול ביותר (באופן יחסי) של אזורים עם חריגות זיהום. לפי הנציבות, בריטניה לא הציגה תוכנית ישימה להפחתתו עד ל־2015.
אחד הפתרונות שמקדם ראש העירייה בוריס ג'ונסון הוא תמריץ מס שיעודד רכישת מכוניות בנזין ומכוניות היברידיות וחשמליות. אפשרות נוספת היא למנוע מכלי רכב ישנים ומזהמים להיכנס למרכז העיר. עד 2018 העירייה מתכננת להפסיק את פליטת הגזים הרעילים של המוניות השחורות המפורסמות. בינתיים, הנכנסים למרכז לונדון מתבקשים לעצור את נשימתם.